18-12-2017 Vliegduiven gescheiden

Vanmorgen druk geweest om alle broedvakken in het vlieghok en dat zijn er 50 in totaal schoon te maken. De broedvakken zaten dicht maar er is veel stof en veren en pennen in de broedvakken gaan liggen die verwijderd moeten worden zodat ze weer mooi schoon zijn.

Het tuin hok bestaat uit een 5 tal afdelingen waarvan een 4 tal voor de weduwnaars. Voorgaande jaren stonden alle deuren open zodat het 1 grote afdeling werd. Nu gaan we dat anders doen en we doen het juiste aantal doffers op elke afdeling waarbij dan de deuren gesloten worden.

De volle aandacht ging altijd uit naar de duivinnen en de doffers hingen er maar een beetje bij aan met als gevolg dat de duivinnen de prijzen maken en de doffers het prijspercentage geweldig naar beneden trokken. Heb in 2017 dacht ik maar 1 of 2 keer een doffer voorop gehad van alle snelheidsvluchten en er is dus veel ruimte voor verbetering in de prestaties van de doffers. Planning is ook om de ramen dan te gaan verduisteren zodat er rust op het hok van de doffers zal komen. Daarnaast gaan we de doffers 1x in de week lappen waardoor we hopen dat de doffers ook een mooi prijspercentage gaan neerzetten.

Had nog wel 1 uitdaging want van de ruim 60 jongen van 2017 bleken er ruim 40 jongen een doffer te zijn. Probleem dus want heb nu veel meer doffers dan duivinnen. Na wat overleg met Johan Lammersen hebben we besloten om het hok met 12 broedvakken te gaan gebruiken voor de losse doffers. Een van de vakken zal bezet worden door een doffer die daar vorig jaar ook heeft gezeten en 1 van mijn betere doffers is. Deze zal dus als enige zijn duivin krijgen. Hopelijk worden de andere doffers zo jaloers dat ik ze mooi op tijd kan draaien. We zullen zien wat dit experiment ons in de toekomst gaat opleveren.

De weduwduivinnen hebben een eigen hok welke gebouwd is achter het vlieghok maar wel er aan vast, ze kunnen via een doorgang (luik) bij de doffers komen. Nu gaan de duivinnen eerst naar de laatste afdeling in het vlieghok met daaraan vast het grote hok/ren van de jongen. Ze hebben dan alle ruimte en zeer veel zuurstof. Pas als ik alles op weduwschap zet dan gaan de duivinnen naar hun zomer/vlieg verblijf.

De duiven waren veel te zwaar, we gaan ze nu van ruim 50% gerst op minimaal 80% gerst zetten. Ik ben zelf voorstander van veel gerst na de rui te voeren en heb dat ook op de film van de gebroeders van Limburg gezien. Dus ik ben niet de enigste maar ken ook vele liefhebbers die dat niet doen.

Onderstaand wat foto’s van de binnenkant van het vlieghok.