03-07-2021 Tijdrace Tolkamer 65km.

Aangezien er dit weekend geen vlucht was voor de snelheidsduiven, en ik ze niet graag een week stil zonder vlucht bij huis wil hebben zitten, heb ik ze vandaag naar Tolkamer gebracht en 1 voor 1 gelost, om de minuut een duif. Jan is mee geweest en heeft de lostijden van elke duif opgeschreven. Dini had ons een grote thermoskan met koffie gemaakt en lekkere koeken mee gegeven. We hadden 48 oude duiven bij ons en 1 duivin kon niet mee omdat deze gewond is.

Om 9.15 uur was ik bij Jan en zijn we vertrokken. Omdat er veel vluchten waren hebben we onderweg gekeken of er nog duiven(koppels) vlogen. De duiven van Agen en Cahors waren aan het vallen en ook de jonge duiven zouden gelost worden in Boxmeer. Pas op de autobaan net na Doetinchem daar waar de nieuwe hoogspanningsmasten beginnen zagen we ongeveer om 10.15 uur aan de linker kant van de masten twee koppels duiven vliegen. Eindelijk duiven, een koppel van ongeveer 50 stuks en een kleiner koppel van 20 stuks. Als het goed is dan moeten we nu veel meer duiven zien zeg ik tegen Jan. Maar hoe we ook ons best deden om de lucht af te zoeken ten spijt, er was geen duif meer te zien. Dat is niet goed zeg ik tegen Jan ze moeten met veel koppels naar huis toe komen maar niet alleen deze twee koppels. Later bij thuiskomst zou blijken dat het verloop van de jonge duiven vluchten rampzalig zou zijn met nog heel veel lege plekken in de hokken. Laten we hopen en duimen dat er nog veel jongen mogen nakomen. Ook de oude duiven welke gelost waren in Issoudun, afstand ongeveer een 700 kilometer en gelost om 6.45 uur hadden het zeer lastig. Oorzaak ongetwijfeld de omslag van het weer. De Zuidoosten wind zorgde voor aanvoer van warme lucht en het was drukkend warm. Waar de wind voor een duif juist vaak verkoeling geeft, zorgt een Zuidoosten wind juist voor het tegenovergestelde. De meeste duiven moeten dan drinken en gaan dan op zoek naar water. De oude duiven kennen dat wel maar veel jonge duiven moeten dat dan nog leren hoe ze aan water kunnen komen. Veel liefhebbers hebben dan ook tussen 13 uur en 17 uur haast geen jonge duif terug zien komen. We hadden bij ons huis zelf 3 vreemde jongen zitten die gerust hebben en water hebben gedronken van het platte dak. Na 17 uur zijn er twee vertrokken van de drie.

Daar gaat er weer 1 naar huis

Maar nu terug naar onze eigen tijdrace. We waren op een mooie plek om te lossen in Tolkamer, daar waar de Rijn ons land binnen komt, om 10.45 uur. Na eerst koffie gedronken te hebben zijn we begonnen om vanaf 11 uur elke minuut 1 duif te lossen. Het was genieten om daar te zitten in het zonnetje en om elke duif even te kunnen bekijken. Ze zijn goed in orde en beginnen nu de pennen te gooien. Sabine wachte de duiven thuis op en ik had gisteren reeds de hokken schoon gemaakt en de drinkbakken van schoon water voorzien. Vanmorgen nog de 17 doffers in de broedvakken opgesloten en de klok aan gezet. Voer gereed gemaakt voor de duiven welke moesten thuiskomen. (Zuivering met 10% grit en roosvice met 1 eetlepel Vitamineral) Ook het jonge duiven hok nog voor het vertrek schoon gemaakt.

De duiven kwamen goed naar huis, onderstaand de lijst met aankomsten in volgorde van de snelste tijd.

Onze beste duivin de 461 voorop, donderdag zal ze vast als 1 getekende weer mee gaan naar Chalons en Champagne een vlucht van 405 kilometer

De 461 had er 49 minuten voor nodig om 65 kilometer af te leggen. Ik verwacht dat mijn duiven er aanstaande weekend profijt van gaan krijgen dat ze deze week niet stil hebben gezeten. We gaan het volgende week zaterdag hopenlijk zien op de laatste midfondvlucht van dit jaar. Daarna ga ik alles koppelen voor de natour vluchten welke op 14 Augustus beginnen met daarvoor op 10 Augustus een africhting naar Kalkar. (63km)