03-10-2023 Jongen duiven selecteren.

Nico van Veen schrijft in het Spoor der Kampioenen een reeks artikelen voor de beginnende duiven liefhebbers.

Mooi dat hij dat doet want veel kennis opbouwen is zeer belangrijk voor een nieuwe liefhebber die onze mooie sport wil ontdekken.

Onderstaand zijn omschrijving wat hij schreef over het bestuderen van jonge duiven uitslagen voor beginnende liefhebbers.

In het Spoor der Kampioenen schrijf ik een serie artikelen voor beginnende liefhebbers die er gelukkig nog steeds zijn. In mijn laatste column in nummer 29 geef ik de liefhebber een aantal tips die van pas kunnen komen bij het bestuderen van uitslagen. Een van die tips is dat ik de liefhebbers adviseer om de jonge duivenuitslagen niet te bestuderen, omdat die in veel gevallen een vertekend beeld geven en minder zeggen over de kwaliteit van de duiven en meer over de inspanningen en vaardigheden van de liefhebber.

Het duurde niet lang of er kwam via de sociale media in dit geval van AS de onderstaande reactie.

Wat ik wel weet is dat dhr N v V ongelijk heeft. Hij schrijft artikeltjes voor beginners,  zeer lovenswaardig, geeft ze tips, maar er is er een bij die die beginners maar heel snel moeten vergeten.
Volgens hem zeggen prestaties met jongen weinig over kwaliteit. Tenminste kwaliteit van de duiven. Het zegt volgens hem meer over de liefhebber.  Ik betwijfel of de beste man zelf presteert. En denk dat toppers als v d Pasch, Bosua, de Bruijn, Claessens bij deze regels even erg zouden gruwelen als ik.
Maar dit is een vrij land, dhr N v V mag een eigen mening hebben. Zoals veel anderen heb ik er heel mijn leven op geselecteerd. Fouten gemaakt, maar zou toch niet anders meer doen.       

Wouw, dat is naar mijn mening best een pittige reactie. AS is mijn favoriete schrijver met veel kennis maar in dit geval ben ik het niet met hem eens. Ook met de grootmeesterkampioenschappen waarbij hij aangeeft dat de puntentelling niet klopt ben ik het niet met hem eens.

Tevens vind ik dat hij onder de gordel een tik uitdeeld door in zijn reactie de opmerking mee te nemen “ik betwijfel of de beste man zelf presteert”

Waarom moest deze opmerking er bij staan, dat is nergens voor nodig.

Lol, zie het onderstaande betreffende het presteren met de jonge duiven bij Ivo van Veen.

De resultaten met de jonge duiven vielen niet tegen, aldus Nico van Veen, daar we ons feitelijk alleen richten op de dagfond en de laatste JD vlucht. In het rayon zijn we toch nog als 5e geëindigd en de laatste jonge duivenvlucht de GP Arlon speelden we de 5e in de afdeling wat tevens ook de 5e was in de gehele sector 4 tegen 12.483 duiven.

Op de site van Nico van Veen zie www.de-duivencoach.nl geeft hij zelf een inhoudelijke reactie op het schrijven van AS. Zie het onderstaande.

Dat ik het beslist niet verkeerd zie wil ik wel even toelichten. Op de eerste plaats zullen jonge duiven die niet verduisterd en/of bijgelicht worden, het gemiddeld genomen een stuk slechter doen en zeker naarmate de afstanden toenemen. Daarnaast speelt de leeftijd van de jonge duiven ook een grote rol. Met jonge duiven die eind december geboren zijn en soms al met de oude duiven gelijktijdig zijn opgeleerd, worden prijspercentages van 80 % en meer gemakkelijker behaald, dan met jongen van maart die veelal niet eens verduisterd zijn. Ik zal bij zo’n ongelijke strijd niet met droge ogen durven te zeggen dat die goed voorbereide winterjongen meer kwaliteit hebben. Ik kan me niet voorstellen dat een doorgewinterde liefhebber als A.S., die ooit Mister Orleans werd genoemd, omdat hij superuitslagen neerzette op deze klassieker van weleer met de jongen, niet weet dat het jonge duivenspel in heel veel regio’s beheerst wordt door enkele grote commerciële hokken en specialisten, waarvan er een aantal zijn die aan het eind van het seizoen alles verkopen en zelfs helemaal niet met oude duiven spelen. Om te beweren dat zulke uitslagen wel een goed beeld geven om je aanschafbeleid op af te stemmen, steek je mijn inziens toch echt je kop in het zand.

Maar een van de beste jonge duiven specialisten van het land is ongetwijfeld Embregts-Theunis. Ook zijn blog lees ik dagelijks. Hij kan het weten hoe je de jonge duiven kunt selecteren.

Onderstaand een deel van een artikel uit zijn blog betreffende de selectie bij zijn jongen.

Wat te behouden en wat te verwijderen, die keuze is elk jaar weer erg moeilijk. Vroeger selecteerde ik puur op basis van prestaties, maar doordat de jonge duivenvluchten de laatste jaren steeds korter en gemakkelijker zijn geworden, is dat lang niet zo eenvoudig meer.

Bij de oude duiven blijven de prestaties leidend, maar bij de jonge duiven ben ik noodgedwongen milder geworden en laat ik me meer leiden door intuïtie. Ook dit jaar behoorden enkele jaarlingen tot mijn beste oude duiven, die er als jong niets van bakten.

Daarentegen vielen er dit jaar ook veel jaarlingen af wegens een gebrek aan ervaring. Van amper 250 km met een kopwind bleven ze weg. Niet omdat ze iets mankeerden. Integendeel, mijn oude duiven waren super in orde, de prestaties bewijzen dat. Zij hebben als jong gewoon niet genoeg ervaring kunnen opdoen.

Mooi om alle meningen eens een keer onder elkaar te zien staan.

Zelf zijn we in 2019 opnieuw begonnen met het opbouwen van een nieuwe ploeg vliegduiven. Het is als ervaren liefhebber al zeer moeilijk om een leuke ploeg jongen over te houden, laat staan voor een beginneling. Die zal alle hulp van andere liefhebbers hard nodig hebben.

Tegenwoordig is het in Nederland heel lastig om jonge duiven te selecteren op prestaties, ze moeten er voldoende vluchten voor gehad hebben met voldoende afstand. Waar vinden we dat nog in Nederland?

De mening van Embregts zegt genoeg denk ik.

Wij selecteren onze jongen niet, er valt beslist wel een enkeling af die geheel buiten de boot valt. Onze duiven worden pas geselecteerd als ze jaarling zijn maar ook dan kijk ik hoeveel vluchten ze als jonge duif hebben gehad en houd rekening met een aanlooptijd als jaarling om ervaring op te doen. Je kunt wel stellen dat onze vliegduiven pas volledig worden beoordeeld als ze twee jaar oud zijn. Zo vertrouw ik er maar op dat wij niet vooraf de verkeerde duif er uit hebben geselecteerd.

Aangezien wij dit jaar voor het eerst een mooie grote ploeg jongen hebben overgehouden (24 vroege en 17 late jongen) gaat dat automatisch inhouden dat onze vliegploeg voor 2024 een stuk groter zal zijn dan in 2023.