05-03-2025 Druk met de duiven.

Het lijkt wel of ik te weinig uren in een dag heb zitten.

Ik ben ook niet naar de voorjaarsbeurs in Houten geweest, omdat ik het veel te druk had met de duiven.

Het kleine hokje heb ik marterproof gemaakt en van nieuw gaas voorzien. De mazen van het oude gaas waren te groot waardoor een marter in het hok kon komen, nu dus niet meer. Voorkomen is beter dan genezen. Tevens in het broed gedeelte van het kleine hokje ook daar het verkeerde gaas verwijderd en een raam met nieuw gaas ingebouwd die ik naar binnen kan open zetten om van daaruit de duiven naar buiten uit te kunnen laten voor hun training. Ik kan dan mooi de duiven roeleren in het kleine hokje met het loslaten, dat scheelt mij veel werk omdat ik vorig jaar altijd een ploeg duiven moest opsluiten in een aparte ruimte in het kleine hokje.

Bij het rengedeelte van het kleine hok kon ik het oude gaas laten zitten.

Het oude gaas zit nog aan de binnenzijde en het nieuwe gaas aan de buitenzijde met een ruimte van 44 mm er tussen. (Balkjes 44 x 44 mm)

Op de zaterdagmorgen na het schoonmaken van de hokken, begonnen met het afzetten van een groot gedeelte van de jongen met hun duivinnen. Alle duivinnen genoteerd die zijn verhuisd met de jongen en de nieuwe afdeling ingevoerd in Compustam het stamboompakket, duiven administratie van Compuclub.

Tevens de dag erna de tweede ploeg duivinnen die nog apart zaten in de afdelingen gedaan waar de doffers zitten. Deze duivinnen laat ik op eitjes komen en gaan daarna op weduwschap. Ook bij hun de nieuwe afdeling genoteerd en de duiven van de juiste gekleurde ringen voorzien.

In het kleine hokje op 1 doffer na met te kleine jongen, alle overige doffers van de duivinnen gescheiden. Morgen zet ik de tweede ploeg doffers bij de duivinnen en ga ik de doffer met de nog te kleine jongen om er af te doen, opsluiten bij zijn jongen zodat hij de nieuwe ploeg doffers met rust laat.

Helaas zaten er tussen de 13 duivinnen nog 2 doffers waardoor de doffer ploeg in het van Zon hok op 30 uit komt. Het aantal duivinnen is 39 zodat er maar 9 doffers zijn die straks gekoppeld hebben gezeten met twee duivinnen. Ook in het kleine hokje zat tussen de duivinnen nog een doffer. Dus dat zit beslist niet mee. In het kleine hokje zitten nu 15 doffers en 8 duivinnen. Daar vlieg ik dus met 2 doffers op 1 duivin. Het volgende project is om een houten plaat voor de 2 broedtorens te maken met daarop 7 zitschapjes. Die plaat kan ik dan voor de vlucht afkoppelen waardoor de duiven weer in hun broedvak kunnen komen. Bij thuiskomst van de duiven uit het kleine hokje komen die binnen in het ren gedeelte, ik kan dan mooi op het dak blijven zitten en als de meeste duiven weer thuis zijn dan doe ik de duivinnen met de eerste ploeg doffers in het broedvakken gedeelte. Na een tijdje haal ik de doffers weer van de duivinnen af en laat ik de tweede ploeg doffers erbij. De twee ploegen doffers hebben verschillende kleuren plastic ringen aan. (Licht blauw en paars)

Bij het afhalen van mijn aangeschafte jongen heb ik het er nog over gehad met Maarten Kamp. Bij mijn eerste bezoek viel het mij op dat de duiven bij de Combinatie Kamp/Kippers kleiner waren dan mijn eigen duiven. Kon ik vroeger goed uitzoeken wat een doffer of duivin was, is dat nu wel anders. Het foutpercentage is nu vast vertienvoudigd. Maarten Kamp houdt van kleine duiven vertelde hij. Ik kreeg een prachtige duif in mijn handen van hem en dacht werkelijk dat het een duivin was, bleek het een doffer te zijn. Maar Maarten Kanp heeft hetzelfde probleem bij zijn jongen, soms kom je er pas behoorlijk laat achter wat het geslacht is van de jonge duif.

De twee kleine jongen van de Combinatie Kamp/Kippers uit hun Grand Prix winnaar groeien mooi op.

De jongen van de Combinatie Kamp/Kippers komen dagelijks los, alleen nooit in het weekend. Opmerkelijk dat de jongen op hun tweede dag dat deze los waren al op het dak van het hok gingen zitten en op het dak van het zwembad. Mooi was te zien dat de jongen via de ingang op het dak weer naar binnen gingen. Dat hebben ze heel snel in de gaten en er gaat niets boven een dak ingang wat mij betreft.

Vandaag alle broedschotels gewassen en weer met een matje in de broedvakken gezet. Van de nieuwe ploeg duivinnen hebben de meeste duivinnen al een doffer uitgezocht en lagen in verschillende broedvakken de duivinnen al lekker in hun broedschotel.

Op de foto nog maar een klein aantal broedschalen die schoon gemaakt zijn. De andere schalen staan al weer in de broedvakken. Het schoonmaken kan ik lekker doen met warm water en heerlijk binnen bij het zwembad. Wat een weelde.

Vrijdag zet ik de eerste jongen die nu nog bij de duivinnen zitten af naar de jongen afdeling waar nu de 21 jongen van Kamp/Kippers in zitten. Speciaal op de vrijdagavond zodat de jongen in het weekend aan elkaar kunnen wennen en ik ze meteen goed kan voeren.

Gisteren voor het eerst de duivinnen los gehad die met hun jongen in het hok zitten. (Afd 3) Deze week gaat de schuif tussen de afdelingen 1 en 2 ook open zodat ik die twee afdelingen samen kan loslaten. Dan hoop ik om in het weekeinde de duiven van het kleine hokje weer te laten trainen.

Wat zal ik blij zijn dat ik straks alles op weduwschap heb zitten want dan heb ik maar 3 ploegen om los te laten. (jongen/doffers/duivinnen)

Nu zijn het maar liefst 5 ploegen en heb ik er zowat een dagtaak aan. (Jongen/nestduiven/duivinnen/2x kleine hokje)

Helaas nu ook 1 duivin van 2023 die niet fit meer was en in elkaar ging zitten met 1 dicht oog, ik heb haar apart gezet en een geelpil opgestoken. Wellicht de eerste duif die ik uit de vliegploeg moet halen, eerst maar even kijken hoe ze zich houdt. Best gek, heel het winter nergens last van gehad en nu een goed presterende duivin die niet goed in haar vel zit. Wordt vervolgd.

Nu nog even het vliegprogramma in mijn agenda zetten en daarna met de tuin aan het werk.

Dan kan ik gelijk genieten van het prachtige weer.

De nieuw gevormde koppels.