06-06-2018 Jongen op trektocht

Na de coli perikelen met een verliespost van 7 jongen van de 70 zijn er dus nog 63 jonge duiven welke de coli doorstaan hebben. Op 29 mei had ik het laatste slachtoffer.

Op woensdag 6 juni zoals gewoonlijk de jongen weer om 14 uur los gedaan en om 15 uur de resterende jongen uit de ren gejaagd zodat ze buiten kunnen vliegen. Tevens alle jongen de lucht in gejaagd, mooi om te zien prachtig weer warm met mooie witte wolken. Om 15.15 ben ik samen met de vrouw vertrokken voor een bezoek in Hengelo en bij vertrek viel mij al op dat de helft van de jongen niet aanwezig was. Mooi zo die zijn dus mooi met zijn allen aan het trekken, een goed teken.

Echter bij thuiskomst om 18 uur bleek dat nog steeds de helft van de jongen maar aanwezig was. De vrouw verteld dat ik hoop dat het koppel compleet terug komt en mochten ze 1 voor 1 terug komen dan weten we dat het misse boel is. Van 18 tot 19 uur kwamen er 2, 2 en 1 jong(en) terug. Misse boel dus en dan maar afwachten wat er nog komt. De duivinnen los gedaan van 19 tot 20 uur en daartussen zat maar 1 jonge duif. Na 20 uur nog 1 jonge duif welke arriveerde. Toen konden we voor het eerst de balans opmaken hoeveel er nog onderweg waren van de 63 jongen.

Na een grondige telling bleken er nog 21 jongen niet aanwezig te zijn. Heb gelukkig in mijn duiven loopbaan vanaf 1974 dus nu al een 44 jaar nog nooit mee gemaakt dat ik in 1 keer zoveel jongen kwijt was.

Nou maar hopen op de volgende dag want ook deze dag zou mooi worden met een oosten wind en 30 graden hitte, dus de duiven zouden morgens op tijd moeten komen. Eerst wezen kijken om 6.25 uur maar nog geen jong te bekennen.

08.15 uur 2 jongen zitten te wachten voor het hok.

09.03 uur 1 jong

09.32 uur 1 jong

10.59 uur 1 jong

12.55 uur 1 jong

17.57 uur 1 jong, dus nog 14 jongen te gaan.

Op vrijdagmorgen 8 juni bericht dat de 613 bij de heer Schaap in Markelo zat en deze meteen weer opgehaald. De heer Schaap had zelf 30 jongen afgericht op de dinsdag op een afstand van 2 kilometer van zijn hok, deze konden ze zien liggen. Avonds had hij er 4 terug en bij mijn bezoek aan hem had hij er 8. Tevens bericht dat er een jong in België/Duitsland en Rotterdam zat. Je vraagt je af hoe is het mogelijk en kan het nog slimmer.

In ieder geval hebben de jongen welke op de woensdag avond en op de donderdag weer zijn gekomen (14 in totaal) een mooie africhting gehad. Maar al met al ben ik er nog 13 kwijt maar zitten we nu wel weer aan een 50 jongen.

Oorzaak: Ik denk na de coli als de jongen helemaal in een diep dal zitten zijn ze daar weer uit gekomen en dan komt meestal vanzelf de vorm en vooral de zin om weer veel te gaan vliegen. Nou dat hebben we dus geweten. Nu maar hopen dat ze er veel van hebben opgestoken en dat het straks ten goede komt bij het weerkomen van de wedvluchten en africhtingen. Ik hoop er dan nog maar weinig te verspelen, maar bij de jongen weet je het maar nooit.

We hebben nog 1 jong opgehaald bij Ten Hoopen in Neede, door de lucht nog geen 1000 meter maar dit jong kon door de regen haar hok op de terug weg niet meer bereiken. Dus in totaal nu op 14 juni nog 12 jongen achter.