08-10-2022 Kwekers en Jongen.

Voor het seizoen van volgend jaar gaan we een aantal aanpassingen doorvoeren.

Twee aanpassingen heb ik al besproken. Dat was het alleen gaan vliegen met de duivinnen op de vitesse, midfond en enkele eendaagse fondvluchten. De andere aanpassing is het aanleggen van electriciteit in de hokken zodat elke afdeling kan worden voorzien van plaatverwarming voor de broedvakken of zitvakken.

Maar net zo belangrijk zal worden de aanpassingen die we gaan doorvoeren met betrekking tot onze jonge duiven.

Dit alles is erop gericht om meer jonge duiven over te kunnen houden met ervaring. De basis hieraan ligt een blog die ik eerder schreef over de jonge duiven van John Vasterink en zijn systeem.

We gaan in 2023 een drietal rondes jongen kweken van onze kweekduiven. In 2022 waren dat 4 rondes jongen die allemaal afgezet werden in 1 afdeling.

De eerste ronde eitjes van de kweekduiven worden onder de vliegduiven geschoven die de eitjes mogen uitbroeden. De kweekduiven mogen opnieuw leggen en zodoende de tweede ronde eitjes zelf uitbroeden. We krijgen dan twee rondes jongen die zeer vlot achter elkaar gespeend kunnen worden. Daar zal ongeveer ruim twee weken tussen zitten. Deze 2 rondes jongen komen in de jonge duiven afdeling te zitten van ons vlieghok. (Afdeling 4) Daarna worden er geen jonge duiven meer bijgezet.

De kwekers zullen weer ongeveer op 29 December gekoppeld worden maar dat is afhankelijk van het weer. We hebben geen binnenhokken voor de kwekers, ze zitten achter het gaas maar wel in de buitenlucht. We gaan dus de datum van koppeling niet aanpassen omdat we een ronde jongen minder gaan kweken.

De derde ronde jongen van de kwekers gaan we onderbrengen in het zelf door mij getimmerde kleine hokje. We gaan een uitvliegklep maken in de deur. Er kunnen makkelijk 20 tot 30 jongen in verblijven. Belangrijk dus om de jongen in aparte afdelingen onder te brengen. Het moet ervoor gaan zorgen dat we de jongen veel beter gezond kunnen houden en dat we de coli onder controle kunnen houden.

We gaan grotendeels het systeem van John Vasterink volgen met betrekking tot de inentingen voor de coli en het verduisteren.

Maar ik ben er nog niet helemaal uit wat ik met het voersysteem ga doen. John hanteerde 1 vast voersysteem. Ik ben toch geneigd om mijn eigen voersysteem aan te houden. Dat sluit mooi aan bij het voersysteem van onze vliegduiven.

Nu krijgen al onze duiven over het voer roosvicee met vitamineral. Het gebeurd zelden dat ik dat niet doe want de duiven krijgen er een zeer mooie mest van. Hierin ga ik een verandering brengen. Maar ik ben nog aan het denken hoe ik dat ga aanpakken.

Ik zit eraan te denken om speciaal voor de darmflora Probac 1000 te gaan gebruiken.


Electrolyt, darmflora

Probac 1000 bevat een speciale combinatie van verschillende, specifieke micro-organismen in microcapsules, en een unieke combinatie van darmregulerende koolhydraten. De verschillende bacterieculturen bevorderen elkaars vermogen om zich actief in de dunne darm van de duif te nestelen. Hier helpen ze bij de verteringsprocessen, produceren ze essentiële voedingsstoffen, stabiliseren ze de natuurlijke darmflora en versterken ze het immuunsysteem. Ze verdringen ziekteverwekkende bacteriën zoals coccidiën, hexamita, E. coli, candida en salmonella’s en voorkomen zo darmziekten. De natuurlijke darmflora wordt snel en voorzichtig geregenereerd.

Gebruik

1 maatlepel (=7.5g) per 1.5 liter water of 1.5 kg voer, 2-3 keer per week

Bewaring

Koel en droog bewaren

Samenstelling

Lactose, dextrose, magnesiumacetaat, natriumchloride, kaliumchloride


Tevens hoor ik zeer goede berichten over Sedochol.

Ik ga daar binnenkort een test van een paar weken mee doen bij onze vliegduiven. Mocht dat goed bevallen dan zal ik dat langer gaan gebruiken en ook in het vliegseizoen. Ik wil alleen nog wat extra advies inwinnen bij Belgica de Weerd.

Beschrijving

Omschrijving
Sedochol® Plus is aangewezen bij intensieve belastingen zoals de kweek, het sportseizoen en de rui. Sedochol® Plus bevat cholinemethioninevitamine B2 en vitamine B12 ter ondersteuning van de conditie. Choline draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie.

Gebruik
2 à 3 maal per week 10 ml per liter water of per 0,5 kg voer.

Verpakking
Flacon à 1000 ml


Dat alles met de intentie om onze jongen zo gezond mogelijk te houden. Waardoor we hopelijk meer ervaren jonge duiven over houden en onze toekomstige prestaties ook gewaarborgd blijven.