13-07-2023 Hagelschade en africhting Ruurlo 29 km.

Balen, we hebben hagelschade opgelopen. In de nacht van de dinsdag op de woensdag ging het om 0.45 uur er even hard aan toe, zeer veel wind, geweldige regenslagen met helaas veel te grote hagelstenen. Er zat ook veel onweer bij. We hebben het zien gebeuren want we waren bang dat het water te hoog zou komen te staan omdat de putten aan straat de hoeveelheid water niet zouden aankunnen, maar gelukkig viel dat mee omdat de bui maar net 10 minuten duurde. We hebben al een keer het water in huis gehad.

Na de bui nog gekeken naar het dak van het kleine kweekhokje waar ook 32 late jongen in zitten. Pffff in heel het dak waren de hagelstenen door de platen heen geslagen. De late jongen zaten letterlijk in de regen.

Deze foto heeft de buurvrouw gemaakt maar zo zag het er bij ons ook uit.

S’morgens was er nog een onaangename verrassing want bij het betreden van de nachthokken bleek dat in 3 van de 4 afdelingen er flink wat water was gelekt in het hok. Wouw, die zag ik niet aankomen. Daar liggen lichtdoorlatende golfplaten op en ook daar waren de hagelstenen door heen geslagen.

Of dat nog niet genoeg was bleek ook dat het dak van het zwembad schade heeft opgelopen en dat ook onze auto hagelschade heeft.

Maar gelukkig ben ik zeer goed verzekerd. Ik heb graag altijd iets meer premie betaald om goed verzekerd te zijn. Dan loop ik daar weinig risico mee.

Ik had nog de oude golfplaatjes in de opslag staan van het rendeel van het vlieghok. Die hebben we zolang op het kleine hok gelegd als noodreparatie. De gaten in de nachthokken hebben we voor nood dichtgeplakt via de binnenkant van het hok met ductape. Nu maar hopen dat het voor even helpt en het geen water door laat. Alle lichtdoorlatende platen zullen daar vervangen moeten worden.

Gisteren heeft 1 doffer wel een viertal uren rondgevlogen en ik kon hem niet binnen krijgen. Ik denk dat hij geschokken is van het gekletter van alle hagelstenen op het dak. Meerdere doffers waren schrikachtig dus de duiven hebben er best last van gehad.

Gelukkig zaten de vroege jongen, nog een veertigtal, niet in het hok maar reeds in de mandjes in het zaadhok. Ik had ze wederom in het donker gepakt voor hun africhting op de woensdag. Speciaal mooi vroeg opgestaan en de vliegduivinnen een uur los gedaan om te trainen zodat ik om 8 uur zou kunnen vertrekken met de jongen. Maar ook dat zat tegen omdat het compleet bewolkt was met veel wind. In de loop van de dag zou het steeds meer opklaren. Bij het zien van de eerste blauwe plekken in de lucht om 9 uur ben ik gaan rijden met de jongen. Gezien de tijd had ik de keus om de jongen 1 voor 1 te lossen in Neede (18km) of door te rijden naar Ruurlo (29km) en dan mandje voor mandje te lossen. Ik wilde de jongen graag verder weg hebben, ook vanwege de sterke ZW wind met een windkracht 3 tot 4. Bij Ruurlo de jongen gelost om 10.00 / 10.05 / 10.10 uur. (13/13/14 stuks). Daarna snel weer naar huis gereden om te kijken of er jongen voor mij terug zouden zijn.

Bij thuiskomst zat er 1 jong in het hok, 1 net op de antenne en de andere nog op het dak. Ik heb in een half uur 9 jongen kunnen voeren. Best wel gek want ik had verwacht dat ze mandje voor mandje terug zouden komen. Niet dus. Daarna naar de sportfysio voor mijn herstel. Bij thuiskomst een dikke 2 uur later, waren er 33 jongen terug van de 40. Nummer 34 volgde vrij snel en toen bleef het rustig tot aan de avond. Gelukkig kwamen er nog 2 jongen terug zodat wij er 36/40 hadden. Nu ik dit schrijf op de donderdagmorgen is ook nummer 37 gearriveerd. Ik zit dus te wachten op de laatste drie jongen.

Bovenstaand de aankomsttijden van onze jongen.

Wellicht gaan we Vrijdag een tiental jongen mee doen naar de eerste klokvlucht maar dat is afhankelijk van het te verwachten weer.

Eerst vanavond de oude vliegduivinnen inkorven voor de laatste midfondvlucht van dit jaar. (Dizy le Gros 353 km)