15-12-2023 Koppelen.

Wij koppelen onze duiven meestal tussen de kerst en het nieuwe jaar. Maar dat is geheel afhankelijk van het weer omdat onze kwekers in een buitenverblijf zitten. Ze hebben een dak boven hun hoofd maar voor de rest zitten ze in de open lucht.

De kwekers zitten bij Sabine en dit jaar heb ik zelf voor de eerste keer alleen vliegduiven bij mij thuis zitten.

Zelf heb ik niets om te gaan kweken met duiven in de winter of het voorjaar. Het trekt mij helemaal niet dus ik heb geluk dat Sabine er wel veel plezier aan beleeft. Wij kweken alleen jongen van onze kweekduiven, een drietal ronden en de eerste ronde eitjes worden verlegd onder de vliegduiven. Heb ik dan nog plek over voor wat extra jongen dan laat ik uit de beste vliegduiven ook hun eitjes uitkomen. Meestal zijn dat dan een vijftal jongen.

De kweekduiven worden door Sabine op papier voor gekoppeld. Het aantal kweekkoppels dit jaar zal verwacht ik een 16 koppels zijn. Sabine heeft de beschikking over mooie ruime kweekbakken, in totaal 8 stuks. Daarnaast heeft ze een aantal rennen waar 3 broedvakken in zitten.

Maar pas op, uit onderzoek is bewezen dat als je meerdere kwekers in 1 hok/ren zitten, dan mag je rekenen dat bij de eerste ronde er geen duif vreemd gaat. Maar bij de tweede ronde is dat al 20% tot 30% en de rondes daarna loopt het al op naar meer dan 50% vreemd gaan. Zonder dna test weet je dus beslist niet zeker of de afstamming wel goed is.

Om meer kans op goede duiven te kweken zouden we wat meer moeten doen aan het omkoppelen van de kwekers. Met 8 kweekbakken zou dat zelfs redelijk vlot moeten kunnen.

Voordat het koppelen begint moeten de duiven goed gezond zijn en de hokken tip top schoon zijn.

Vroeger ging ik altijd voor het koppelen naar de dierenarts om de duiven te laten nakijken. Altijd zat er het geel onder. De laatste 15 jaar doe ik het anders, voor het koppelen krijgen de duiven een geelkuur en wordt de dierenarts niet meer bezocht. De vliegduiven zien er prachtig uit ondanks het zeer natte en vochtige weer op dit moment.

Bij Sabine worden de kweekduivinnen voor belicht. De kweekdoffers niet want die zitten in de winter bij mij. Met de rennen is het lastig om zowel de doffers als de duivinnen rustig te houden als ze elkaar kunnen zien. Mijn vliegduiven worden ook niet voor belicht voor het koppelen. Ik vindt dat heel onnatuurlijk en ben bang dat het ten koste gaat van de vliegprestaties.

Dat houdt wel in dat ik een drietal dagen eerder de vliegduiven moet koppelen dan Sabine haar kwekers om eitjes van dezelfde datum te krijgen.

De vliegduiven koppelen gaat heel simpel, ik heb 24 doffers en zet er 24 oude duivinnen bij. Die mogen het lekker samen uitzoeken. Omdat het oude duiven zijn, hebben de meesten wel een vaste partner of bak. Ik stuur pas laat bij als ik zie dat er een broedvak niet gevuld is, dan ga ik een koppel opsluiten. Dit jaar heb ik ook voor het eerst een voltallige duivinnen ploeg zitten. Dus 48 duivinnen op 24 doffers. Als de eerste ploeg duivinnen er af kunnen met hun jongen dan blijven de doffers een kleine week op hun broedvakken zitten voordat ik de tweede ploeg duivinnen die grotendeels uit jaarlingen bestaat bij de doffer zet. Die mogen dan alleen op eitjes komen.

Dit jaar gaan we onze jongen niet meer verduisteren. Ik wil graag dat ze bij huis veel gaan vliegen en trekken zodat ze ook veel leren.

Ik schreef eerder dat bij de africhting vanuit Neede (18 km) je op de uitkijk toren Hengelo kunt zien liggen. Als je dan een zevental jongen kwijt raakt die bij huis niets geleerd hebben dan zijn het geweldige dommeriken. Dat wil ik niet meer, ze moeten als jonge duif ook bij huis veel leren. Als dat dan ten koste gaat van de uitslagen met de jonge duiven dan moet dat maar. Maar ik verwacht dat dat reuze gaat meevallen.

Tips voor het koppelen:

  • Zorg dat de duiven gezond zijn.
  • Maak vroegtijdig een afspraak met de dierenarts om je duiven te laten controleren. Dan kun je eventueel in de tussentijd nog ingrijpen als er iets niet in orde is.
  • Geef de hokken een grondige poetsbeurt. (Ontsmet die tegen ongedierte)
  • Haal de duiven uit de wintermodus, ga 2 tot 3 weken voor het koppelen bijlichten tot 21/22 uur.
  • Geef aangepast voeder, begin daarmee een 10 dagen voor het koppelen.
  • Geef de duiven via olie vitamine E over het voer voor een goed bevruchtingspercentage.
  • Koppel de duiven voor waardoor de definitieve koppeling een stuk eenvoudiger verloopt.

Normaal beginnen de duivinnen een week na het koppelen te leggen. Iedere liefhebber maakte het echter al eens mee dat de duif na drie of vier dagen reeds een ei legde. Geen paniek: het is goed mogelijk dat dit ei bevrucht is. De bevruchting van de eieren gebeurt slechts de laatste dagen voor de leg en pas als de schaal zich volledig gevormd heeft, kan een ei niet meer bevrucht worden. Gooi die eieren dus niet weg. Laat ze acht dagen bebroeden en ga dan na of ze al of niet bevrucht zijn.