16-12-2022 Zachte pluimen.

We hebben vanmorgen de twee aangekochte duivinnen opgehaald bij de combinatie Kamp-Kippers.

Maarten en zijn broer Robert Jan waren aanwezig om ons te ontvangen en van een lekkere bak koffie te voorzien.

Het was heel gezellig. Eerst hebben we de aangekochte duivinnen bekeken omdat we die vooraf niet hadden gezien.

Tip: Mocht u duiven kopen via het internet probeer dan altijd om contact op te nemen met de verkopende liefhebber om een afspraak te maken om uw favoriete koopnummers/duiven te bekijken.

In verband met mijn herstel na mijn operatie zijn wij niet eerst wezen kijken maar ik heb wel vooraf informatie opgevraagd bij Maarten. Zodoende hadden drie duivinnen onze voorkeur.

We hebben nog wat duiven mogen aanschouwen bij de combinatie Kamp-Kippers. Wat vooral opvalt is dat er zeer veel kwaliteit zit op hun hokken. We gaan echt nog veel horen van deze combinatie.

Wat ook opviel was de zachtheid van de veren/pluimen. Wat ze ons vertelden, ben ik het met de combinatie mee eens, duiven moeten zachte veren/pluimen hebben. Zelden krijg je een goede duif in handen die geen zachte veren/pluimen hebben of de duif is niet in orde.

Een mooi geruide duif heeft zijdezachte pluimen en is snel droog na een bad. Ook moeten de veerpennen flexibel en gemakkelijk te buigen zijn zonder dat ze breken.

Onze duivinnen in bad.

Duiven moeten zacht zijn, dat weten we allemaal. Tijdens het keuren hechten we er veel belang aan en is een kenmerk voor de goede duif. Alles heeft te maken met de wrijving van de veren over elkaar tijdens het vliegen. Hoe zachter de veren en de pennen, hoe minder weerstand tijdens het vliegen. De zachtheid van de pluim is voor een groot deel erfelijk, maar een gezond verenkleed moet je onderhouden. Veren zijn voor een groot deel opgebouwd uit aminozuren en deze zijn dus van cruciaal belang. Maar veren hebben ook vocht nodig. Duiven moeten minstens éénmaal per week in bad kunnen gaan om hun verenkleed in optimale conditie te houden. Ook moet men ervoor zorgen dat onze duiven vrij zijn van luizen en vrij blijven van luizen. Daarom kan je best bij het wekelijks bad gewoon zout en azijn toevoegen, dat is voordeliger dan badzout wat verkocht wordt voor de duiven. Het houdt de luizen weg. Wij druppelen onze duiven twee maal per jaar tegen de luizen en bij mij komt er alleen maar water in het bad voor de duiven. Hoe minder bijproducten hoe simpeler het is.

Deze druppels gebruiken wij 2x per jaar en bevallen ons zeer goed.

Heel veel liefhebbers letten bij een duif op bijvoorbeeld de ogen of op een lange of korte vleugel. Vaak ook of het een kleine duif of grote duif is en ga zo maar door.

Bij ons is het simpel, een goede duif heeft een zachte pluim/veren en de mand bewijst de rest, lees zijn prestaties. Als je daar op selecteert en je hebt een redelijk vast systeem dan kom je elk jaar een treedje hoger te staan met de prestaties van je duiven.

Rest mij om de combinatie Kamp-Kippers hartelijk te danken voor hun ontvangst en het gezellig duivenmelken samen.

De combinatie Kamp-Kippers