17-06-2023 Dizy le Gros 353 km. 3 en 5 in de vereniging, 11 en 19 in de CC.

We hebben op de donderdagavond 30 duivinnen mee gedaan naar Dizy le Gros. Er zitten nog 5 duivinnen thuis waaronder 2 zeer goede duivinnen. Onze “Special” vliegt weer mee met het koppel maar ik durf haar nog niet te spelen. De andere duivin is de 19-441 “Zus” genaamd, ze kwam 2 weken terug vrij leeg thuis en in het duivenlokaal werd er geopperd dat ze niet gedronken had. Maar de afgelopen week was ze te laat voor de prijzen en dat heeft ze niet vaak gedaan. Vandaar nu een week rust.

Gelukkig heeft de afdeling de oorspronkelijke vlucht op verzoek van het NPO ingekort met een 100 kilometer. De midfondvluchten van onze afdeling worden altijd op de donderdag ingekorfd. Hierdoor krijgen de duiven veel extra rust wanneer de containers tegen het middaguur op de losplaats arriveren of zelfs eerder. De goede verzorging onderweg en op de rustplaats doen de rest. Mede daardoor zijn onze verliezen zeer gering, vooral gezien de Noorden of Noordoosten wind wanneer de duiven zeer laag vliegen en de kans om te verongelukken toeneemt. Het geweldige aantal roofvogels dat er is, voeden zich ook met vluchtduiven die hun hok proberen te bereiken. We zijn begonnen met 38 duivinnen.

In de vereniging zijn er 194 duiven mee die mee zijn gedaan door een 13 tal liefhebbers.

In de CC zijn er 1038 duiven mee die ingezet zijn door 87 liefhebbers. (6 verenigingen)

Zelfs bij het overladen van de manden, worden onze duiven van water voorzien.

Onze afdeling is ook met een container vol duiven aanwezig in St. Vincent. Ze hebben van meerdere afdelingen de duiven bij zich (7, 8, 9, 10 en 11). Ook nu weer uitgebreide verslagen en metingen van onderweg en op de losplaats staan op de facebookpagina van de afdeling 9.

De 1, 2 en 4 Nationaal van het gehele concours zaten in die container. TOEVAL ????

Ik verwacht dat de afdelingen 1, 2, en 3 er een voorbeeld aan kunnen nemen. Ik hoor dat Zeeland en Brabant 2000 onderzoeken hebben lopen betreffende hun rampzalig verlopen lossingen in Quiévrain. Het zou deze afdelingen sieren als de WODW (Wetenschappelijk onderzoek welzijn duiven) het onderzoek mag uitvoeren. Dan is de onafhankelijkheid gegarandeerd. Eigen onderzoeken zijn bij voorbaat onbetrouwbaar omdat er meerdere belangen meewegen.

Belangenverstrengeling, 2 petten voor de prijs van 1. Dat is wat de liefhebbers uit het zuiden straks mogen verwachten indien de WODW het onderzoek niet uitvoerd.

De duiven zijn gelost om 7.00 uur.

Klik hier voor de film van de lossing.

Zo, de duiven kwamen heel mooi bij ons. Martin vertelde ons vorige week op het lokaal dat het dit jaar wellicht niet mogelijk zou zijn om voor Geert Ros te draaien want die man presteerd geweldig met zijn duiven. Ik vertelde Martin dat het ons wel gaat lukken dit jaar om voor hem te draaien maar Martin had er een zwaar hoofd in. We krijgen onze 1ste duif op 11.31.20 uur. Toen ik keek op de meldlijst van compuclub van onze CC stonden wij op 1 en Geert Ros op 2, 3, 4 en 5. Onze tweede duif meld zich om 11.33.45 uur en zou ook nog voor Geert Ros zijn duiven zitten. Dan weet je dat je mooi vroeg zit. Meteen na onze 1ste duif een appje naar Martin gestuurd dat ik al voor hem zat. Ondertussen zijn er wat vroegere meldingen ingestuurd. Nu hebben we de 5, 10 en 22 melding van de CC.

We hebben voor ons 100 jarig jubileum een bon van Geert Ros t.b.v. Make a Wish. Hij is echt de smaakmaker van onze CC als het om vroege duiven gaat. Pak uw kans straks bij de verkoop.

Opvallend dat onze eerste drie duiven allen van 2021 zijn. We hadden de halfzus 21-918 van “Special” voorop. Binnen een half uur hebben we 21 van de 30 duiven terug. Nu om 14.00 uur zijn er 30/30 dus de klep kan dicht.

Eerlijk gezegd waren onze duiven iets minder mooi dan de vorige week. Het borstvlees was bij sommige duiven wat minder roze van kleur en bij veel duiven lagen er nog wat witte schilvers op. Ook de neppen waren niet zo krijtwit als ik het graag zie.

Maar ik ben meteen na de vlucht van de voorgaande week begonnen met het herstelprogramma van onze duiven a la Arnold Paalman. Volgens Arnold gaan daar veel liefhebbers de mist mee in waardoor hun duiven niet snel genoeg herstellen en elke week wat van hun conditie moeten inleveren. Het zal er vast toe bijgedragen hebben dat onze duiven vandaag goed af kwamen. Wel kon je bij een aantal van onze duiven zien dat ze er best wat aan gedaan hebben.

Ook het twee maal daags trainen van onze duivinnen de laatste 2 weken zal een positieve inbreng hebben in hun prestaties.

Onderstaand de lijst met de aankomsttijden van onze duiven.

De 3, 4 en 10 duif waren onze aangewezen duiven. We hadden twee zusjes van elkaar voorop. Beiden zijn een halfzus van onze “Special” die komen uit een gebroeders Van Langen duivin.

De plekken van onze duiven in de verenigingsuitslag. We hadden 5 duiven als getekende duiven gezet. Alle vijf mooi op de uitslag.

In de vereniging is de eerste plaats voor Henk Scheuten. Henk van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

Henk Scheuten bij de inkorfantenne. De man achter het mandje is ons overleden lid Harrie Timmers. We missen zijn vrolijkheid en mooie verhalen die hij kon vertellen.

De plekken van onze duiven in de CC uitslag.

De plekken van onze duiven in de Noord uitslag.

Zelf ben ik behoorlijk tevreden. Nu zien dat we de ploeg weer klaar maken voor een vitesse vlucht, vrijdagavond inkorven voor Marche wat 244 kilometer vliegen zal zijn voor onze duiven. We gaan de duivinnen weer goed verwennen maar ook goed laten trainen.