17-11-2021 Voetbal en Duivensport.

De duivensport wordt vaak vergeleken met de Voetbalsport.

In de duivensport vliegen alle liefhebbers tegen elkaar, terwijl de voetbal bestaat uit groepen van elftallen die van gelijk nivo zijn en waarbij de elftallen van de bovenste plekken kunnen promoveren en de onderste elftallen kunnen degraderen. De meeste duivenmelkers zeggen dan ook dat de voetbalsport een veel eerlijker competitie is dan de duivensport waar de grote hokken tegen de kleine hokken spelen. De profs tegen de amateurs.

Maar wat zijn nu de profs in de duivensport? Wellicht als iemand meer dan 200 ringen besteld? Dan worden veel fondliefhebbers meteen tot prof gebombardeerd terwijl ze dat niet zijn. Wellicht als je meer dan 100 duiven op een vlucht mee hebt? Ik heb het ooit eens in 1 weekend op een rijtje gezet maar veel van die liefhebbers houden geen verkoop van hun jongen of ouden op een duivensite. Ik heb er zelf ook wel eens meer mee gehad dan 100 duiven maar ik ben beslist geen prof. Sterker nog ik kan mij niet herinneren ooit een duif verkocht te hebben. Of zijn de liefhebbers die jaarlijks een verkoop organiseren een prof? Ik denk het niet want er zijn tegenwoordig honderden liefhebbers die dat doen en daar zit ook nog een deel de werkende liefhebber bij. Wat ik hiermee probeer aan te geven is dat je niet goed kunt benoemen wie een prof is. Wellicht de hokken die personeel hebben kun je profhokken noemen. Alleen hebben Bas Verkerk en zijn vader geen personeel in dienst zover ik weet. Die optie valt ook weg. Lastig dit en niet te doen.

Bij Barcelona is Messi hun beste speler vertrokken. Nu zitten ze in een dip. Bij de duivensport werkt het vaak ook zo. Verkoop je de best vliegduif of kweekduif dan is de kans groot dat je ook met een dip te maken krijgt. Dus goede vliegduiven en kweekduiven duiven nooit verkopen. E-T, Verkerk en Koopmans verkopen hun beste vliegduiven en kweekduiven niet, die willen alleen sterker worden en beslist niet in een dip raken met hun duiven. Hooijmans is ook een liefhebber die zijn beste duiven nooit zal verkopen. De kleine liefhebber heeft meestal die keus niet omdat hij vaak het geld goed kan gebruiken. Ik wil ook mijn beste vliegers niet verkopen. Maar als ze 40.000 euro bieden en je hebt dan die duif in de achtertuin zitten dan weet ik het zo net nog niet of ik mijn eerste gedachte stand kan houden.

Een van de eerste profhokken was Eijerkamp en Zonen. De combinatie dat je bij de aankoop van meubels jonge duiven kon krijgen was uniek. De firma Eijerkamp is groot geworden door de Nederlandse en Duitse liefhebbers. Zo hebben ze hun prachtige accomodatie kunnen aanschaffen waar ze nu zitten. Vroeger was er een mooie Ponderosa competitie georganiseerd door firma Eijerkamp. Liefhebbers konden hier aan meedoen met hun beste duif waarmee je jaarlijks prachtige prijzen kon winnen. Toen deden ze nog veel aan sponsoring en waren ze een promotor van de duivensport.

Ze vliegen nu met hun duiven op twee verschillende namen en zijn de laatste jaren de beste 2 hokken van Nederland.

Maar hun site is alleen in de Engelse taal te lezen, vindt het zelf niet kunnen. Zo tonen ze weinig respect naar de Nederlandse en Duitse liefhebbers toe, die hen groot gemaakt hebben. De sponsoring is ook grotendeels stopgezet. Zeer jammer want ze zijn wel in staat om een duif van ruim 4 ton aan te schaffen. Houden ze de duivensport gezond? Niet meer dus, de afbraak van onze mooie duivensport is in hun Kring begonnen. Het was Kring Zutphen die als 1 van de eerste kringen onder de 100 liefhebbers kwam, iedereen sprak erover. Alleen de vereniging in Brummen had ooit 120 leden. Over Zutphen maar niet te spreken daar zaten er nog veel meer.

Goede duiven hebben ze zeker, ook zeer goede soigneurs. Maar ga er als amateurtje maar eens tegen vliegen. Het plezier zal je snel vergaan. Dat is het probleem van onze mooie sport. De grote verliezen bij de jonge duiven doen er ook geen goed aan. Ik heb nu zelf ervaren hoe lastig het is om opnieuw te beginnen en om een goede vliegploeg op te bouwen. Dat ondanks al mijn opgebouwde ervaring de laatste 48 jaar dat ik postduiven heb.

De Nederlandse Postduiven Organisatie is druk bezig om een eerlijk spel te ontwikkelen. Het 1 op 3 vliegen is een mooie optie om meer liefhebbers op de uitslag te krijgen. Bosua opperde om bij de ouden 2 uitslagen te maken, 1 voor de jaarlingen en 1 voor de ouden. Compuclub kan dat zo regelen. Met de jonge duiven vluchten kun je ook ouden laten mee vliegen. Dan kun je zelfs 3 uitslagen maken. 1 voor de jongen, 1 voor de ouden en 1 voor de jongen. Meer 1e prijswinnaars en meer kampioenen. Win, win situatie. De Belgen doen niet anders. Ook het hokgemiddelde per vlucht is een mooie optie. Kleine hokken kunnen zich dan goed in de kijker spelen. Ben daar een groot voorstander van.

Er zit nog wat toekomst muziek in de duivensport maar nu nog even wat knopen door hakken. Komt vast goed met dit NPO bestuur.

Zelf denk ik dat het ledenbestand pas weer gaat groeien als er gegokt kan en mag worden op de duiven wedvluchten. Wie weet mag ik dat nog meemaken.