18-02-2022 Een mooi initiatief/actie.

Postduivenvereniging de Reisduif te Waspik en Centraal Hok 39 te Waspik hebben de handen ineen geslagen om een
oplossing te bedenken; om er voor te zorgen dat verdwaalde duiven in samenwerking met verenigingen alsnog thuiskomen. Even een uitleg voor mijn buitenlandse lezers, maar ook voor de lezers die niet bekend zijn met de duivensport; wat is een Centraal Hok?

Heb je een postduif gevonden, maar kun je deze niet thuis verzorgen tot de eigenaar hem komt halen, dan is er de mogelijkheid om deze duif naar een speciaal opvanghok te brengen. (Centraal hok) De eigenaren van deze opvanghokken worden door de NPO aangewezen. Deze hokbeheerder zorgt ervoor dat de eigenaar ervan op de hoogte wordt gesteld dat de duif daar is en verzorgt de duif, totdat deze wordt opgehaald. Zo zijn er nu nog 23 centrale hokken verdeeld over geheel Nederland volgens de Nederlandse Postduiven Organisatie site.

Bij het ophalen van een duif mag de hokbeheerder € 5,00 in rekening brengen.

Onderstaand de uitleg hoe het nieuwe initiatief werkt:

  • Verenigingen in de regio van Centraal Hok 39 te Waspik kunnen zich aanmelden waar het Centraal Hok ervoor gaat zorgen dat elke week de vreemde opgevangen duiven op een centraal punt (vast verzamelpunt per vereniging) worden opgehaald. Dit transport is gratis en zijn dus geen kosten aan verbonden.
  • Elke deelnemende vereniging krijgt een opvangkooi of opvangmand.
  • Het voer wordt gratis ter beschikking gesteld.
  • Centraal Hok 39 zorgt voor de opvang melding bij de NPO.

Tot zover de ophaalroute. Maar het voordeel van de bovenstaande ophaalroute is ook dat je makkelijk duiven terug kunt bezorgen die in het Centraal Hok zijn beland. Hiervoor gelden de onderstaande afspraken:

  • Opgevangen duiven die elders in het ophaalgebied bij aangesloten verenigingen worden opgehaald en thuis horen bij liefhebbers van de aangesloten verenigingen worden bij de eerstvolgende ophaal route afgeleverd bij de vereniging waar de eigenaar van de duif lid van is.
  • De duif zal in een apart duiven doosje worden afgeleverd. Dan kan de eigenaar de duif meteen komen ophalen bij de afgesproken persoon van zijn vereniging.
  • De kosten voor het terugbrengen van de verdwaalde duif bij de eigenaar gaat 8 euro per duif bedragen. (De 5 euro standaard vergoeding voor het Centrale hok met daarbij 3 euro voor terug bezorg vergoeding)

Inmiddels zijn er al een behoorlijk aantal verenigingen aangesloten bij het bovenstaande initiatief.

Het zijn de verenigingen uit de onderstaande plaatsen:
Kaatsheuvel, Tilburg, Goirle, Etten-Leur, Prinsenbeek, Terheijden, Made, Oosterhout nbr, Hardinxveld/Giessendam, Den Bosch, Rosmalen, Helvoirt, en Asperen.

Beide organisatoren zoeken nog verenigingen die zich bij dit systeem willen aansluiten, met name verenigingen waar geen Centraal Hok in de buurt zit!. Het is wenselijk dat verenigingen zich melden die grenzen aan reeds bestaande routes.
Te denken valt aan verenigingen in afd. 3 aan de westkant en in de CC Drechtstreek.

Ophalen in Waspik:
Uiteraard kunnen duiven ook opgehaald worden in Waspik op een aantal vaste dagen in de week.

Voor meer informatie en het aanmelden voor deelname van uw vereniging kunt u terecht bij;
Frans van der Vleuten 06-20980838

Frans van der Vleuten is de beheerder van een het Centraal Hok Nummer 39. Het onderstaande kon ik vinden op het internet.
Verdwaalde duiven kunnen vanaf heden gebracht worden naar het adres:
Ruytenbergweg 1, 5165 NT Waspik
gelegen op het industrieterrein Scharlo in Waspik direct aan de snelweg A59 (de Maasroute).
Om de hoek is een opvanghok geplaatst en daarin kunnen dag en nacht verdwaalde duiven gebracht worden. De beheerder Frans van der Vleuten zorgt voor aanmelding van de verdwaalde duiven via het NPO bureau en de eigenaren kunnen, na het maken van een telefonische afspraak via telefoonnummer 06-20980838, hun duif ophalen conform de NPO regels.

Wouw wat een mooi initiatief. Ik verwacht dat het een groot succes wordt en dat in het vliegseizoen zoveel verdwaalde duiven worden aangemeld dat het noodzakelijk zal worden om twee keer per week de route te gaan rijden langs de diverse verenigingen.

Het zou mooi zijn als en meer verenigingen dit mooie initiatief gaan steunen en mee gaan doen. Wellicht kunnen andere Centrale hokken ook zo’n prachtige actie opzetten of zich erbij aansluiten.

Zelf heb ik reeds veel eerder de wens uitgesproken om de verdwaalde duiven weer thuis te mogen ontvangen.