18-02-2024 Bodembedekkers voor- en nadelen.

Er zijn veel soorten bodembedekkers die je in een duivenhok kunt gebruiken als je niet dagelijks je hele vloer, broedvakken en rennen wilt schoonmaken.

Onderstaand de mogelijkheden:

Roosters, die kunnen we weer onderverdelen in drie soorten roosters.

Houten roosters

De houten roosters zijn 120cm x 100cm groot en makkelijk op maat te zagen. Deze roosters liggen in veel duivenhokken en in rennen. Gebruikte kun je ze kopen voor een leuk prijsje. (14 euro per rooster) Zorg ervoor dat je mooie dikke balkjes op je houten of betonnen vloer legt. Het mooiste is minimaal 10cm hoog, zodat er voldoende ruimte is waar de mest kan vallen en de duiven niet bij het voer kunnen dat onder de roosters terecht is gekomen. Nadeel is dat de duiven hun kop tussen de spijlen kunnen steken. De roosters zijn zo stevig dat je er prima op kan lopen. Zelf gebruik ik een goedkope zak kattenbakvulling om deze eerst op mijn houten vloer uit te strooien waardoor de mest die daarop valt mooi droog blijft. Het schoonmaken onder de roosters is dan ook een stuk makkelijker.
Een duivenhok met houten roosters. Ik gebruik ze zelf ook in onze nachthokken. Aangezien mijn duiven niet gevoerd worden in hun broedvakken is het wel zo handig om een voerplaat te maken met een opstaande rand rondom waarop de duiven gevoerd kunnen worden.

Gegalvaniseerde roosters

Deze zijn verkrijgbaar in vele maten. De duiven kunnen zich bezeren als ze er hard op vallen. (Blauwe plekken of deuk in het borstbeen) De mest valt er beter doorheen dan bij de houten roosters, daar blijft meer mest op het hout liggen. Roosters kunnen niet kapot en tweedehands zijn ze zeer goed verkrijgbaar omdat deze ook in veel stallen gebruikt worden. Je kunt ze ook op maat slijpen.
Duiven op gegalvaniseerde roosters. Let ook op de voerplaat.

Kunststof roosters

Deze zijn er in verschillende maten en uitvoeringen.

Rooster broedhok 36x34cmJe kunt ze makkelijk op maat knippen of zagen. TIP: Ik gebruik ze in mijn mandjes, de duiven houden zo mooie schone pootjes. De roosters zijn ongeveer 2cm hoog. Kosten per stuk ongeveer 1,36 euro.
In al mijn mandjes zitten de duiven op de plastic roosters. Geweldig altijd schone pootjes en geen mest meer in je handen. De ringnummers zijn ook makkelijk af te lezen. Altijd 1 voor 1 lossen en de duif eens goed bekijken. In het duivenhok pak ik zelden een duif in mijn handenWe hebben ook haast nooit problemen met het binnenlopen en hebben ook nog nooit geen lokkers gebruikt. Op de foto worden de duiven gelost in Tolkamer en is Jan mee voor het plezier en de administratie.
Deze grijze plastic roosters zijn ideaal voor gebruik in stallen en duivenhokken. Ze kunnen op een vlakke ondergrond worden gelegd en met elkaar worden verbonden, waardoor een samenhangende vloer ontstaat. De roosters zijn zeer stevig en beloopbaar. De dieren zijn minder in contact met de uitwerpselen en de pootjes en veren blijven schoner. De roosters zijn erg licht en u kunt ze gemakkelijk van de stallen verwijderen om het oppervlak schoon te maken. De roosters worden eenvoudig op maat gesneden, zodat ze altijd passen.
Afmetingen: 25 x 25 x 7 cm, roosteropening: 2,5 x 2,5 cm

Tabakstelen (korte)Tabakstro

Niet goedkoop. Voor 7 euro krijg je maar 5 liter, en je hebt vele liters nodig om een mooi laagje in je hok te leggen. Tabaksstro kan helpen om luizen en bloedmijten op afstand te houden. Mijten en luizen houden niet van de geur van dit strooisel en zullen jouw duivenhok dus vermijden. Het zal vast helpen maar vermijden is een te groot woord hierbij. Ze voldoen alleen als het niet te droog en niet te vochtig is. Nadeel is dat tabaksstelen klitten en schimmelen als ze vochtig zijn

Geel zand en Schelpenzand

Geel zand, niet duur. Wel heb je een zeef nodig om het zand te scheiden van de mest en veren. Zand voldoet alleen als het niet te droog en niet te vochtig is.
Schelpenzand, wordt veel gebruikt bij vogels. Kosten 20 kilo voor 8,75 euro. Schelpenzand is een mengeling van wit zand met oester- en zeeschelpjes, verrijkt met anijsgeur. Het fris geurende zand is een aangename bodembedekker voor vogelkooien en volières. Schelpenzand voldoet alleen als het niet te droog en niet te vochtig is.

Maiskolven

Deze dus, kale maiskolven.
Je kunt er heel slecht aan komen maar het moet een ideale bodembedekker zijn voor onze duiven. Ik hoorde dat de mest diep tussen de kolven gaat zitten, zorg dus voor een droge ondergrond zodat ze bij vochtige omstandigheden niet gaan stinken. Je loopt ook niet over een gelijke vloer, dat kan een minpunt zijn.

Lavakorrels

Lava Vloerdekkorrel absorbeert vocht en zorgt voor een droog, hygiënisch en geïsoleerd duivenhok. Ook blijft de temperatuur in je duivenhok constant. Deze vloerdekkorrel trap je niet fijn, stuift niet en blijft niet aan je schoenzolen plakken. Dankzij de scherpe lavakorrels hebben je duiven altijd schone pootjes en verspreiden coccidiose en wormen zich niet. Dit verbetert de weerstand van je duiven en maakt ze minder vatbaar voor andere ziekten, zoals paratyfus. Uitwerpselen drogen snel uit en zakken weg tussen de lavakorrels, waardoor je niet dagelijks hoeft te krabben. Je duiven voelen zich er snel op thuis en liggen graag tussen de lavakorrels. Dit maakt je duivenhok gezellig en aangenaam. Lavakorrel is niet brandbaar waardoor het mogelijk is om met een brander de pluimen weg te schroeien en alle eventuele aanwezige bacteriën kunt doden.

Pas op: er zijn 2 soorten lavakorrels, terug gedroogde en niet terug gedroogde. De niet terug gedroogde lavakorrel bevat meer vocht dus wenselijk is de terug gedroogde lavakorrel. Helaas nu niet leverbaar in verband met de hoge gasprijs.

Kattenbakvulling

Ik gebruik het voor onder de roosters. De vloer blijft mooi droog en het is heel makkelijk schoon te maken omdat er geen mest vast plakt aan de vloer. Een hygiënisch witte, klontvormende kattenbakvulling, bestaande uit natuurlijke kleikorrels. Urine wordt snel opgezogen en onmiddellijk onstaan stevige klontjes die geuren geen kans geven.

TIP: alleen onder de roosters, het is niet aan te bevelen op een vloer waar de duiven bij kunnen komen.

Vloerdekkorrel

Alle voerleveranciers verkopen wel een vloerdekkorrel voor uw duivenhok. De keuze is groot. Ook het verschil in bedragen is zeer groot. Let dus goed op wat u koopt. Ook de meeste dierenzaken verkopen wel vloerdekkorrels. Nadeel bij veelvuldig over de korrels lopen, trappen we de korrels als het ware stuk, en gaat het stuiven in het hok. Dit is nadelig voor de slijmvliezen en luchtwegen voor duif en liefhebber. Groot nadeel is dat het aan je schoeisel blijft kleven wat vervelend is en gemakkelijk meeneemt naar allerlei andere plekken dan je duivenhok. Dat de duiven er geen coccidiose van krijgen is sterk te betwijfelen.

Hennepstrooisel/vezel

Hennep wordt zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen verbouwd in Nederland en ook in Duitsland. Hennep is een eenjarige plant welke erg snel groeit en hierdoor veelvuldig gebruikt wordt in de papier- en textielindustrie. Hennepstrooisel is een vezel welke afkomstig is van de binnenzijde van een hennepstengel. Het heeft een constante kwaliteit en is het hele jaar door leverbaar. Dit hennepstrooisel is een hennepproduct dat snel afbreekt tot een vruchtbare humus waardoor het slechts een minimale hoeveelheid mestvolume creëert. Het gebruik van hennepvezel in je duivenhok zorgt voor een minder vaste massa en luchtigere bodembedekking. Tevens heeft hennepvezel een hogere vocht- en ammoniakabsorptie dan het traditionele zaagsel of houtvezelHet blijkt dat bij het gebruik van hennepvezel in een kippenhok en paardenstal minder huidinfecties voorkomen. De bodembedekking was tevens volledig vrij van salmonella en campylobacter indien de bodembedekking elke 4-6 werd verschoond. De campylobacter is een bacterie die een infectie van de darmen kan veroorzaken.

Houtsnippers diverse mm (vuren, beuken etc)

Vuren houtsnippers
Beuken houtsnippersdeze ovengedroogde snippers zijn zeer bruikbaar, een dikke laag aanbrengen, regelmatig het grover vuil en veren afharken, verder regelmatig bijvullen, zorgen voor grove snippers min 8 a 10 mm, zodra je het dagelijkse poetsen moet staken is dit een mooie oplossing. Bij zeer droog weer met regelmaat een gieter water over de snippers sprenkelen, zodat de luchtvochtigheid op peil kan worden gehouden. Nadeel is dat het muf wordt als je hokken niet heel droog zijn.

Stro

Erwtenstro draagt in belangrijke mate bij tot een ideaal klimaat in het hok van uw duiven. Erwtenstro is gedroogd stro dat wat donkerder van kleur is dan gewoon stro. Het is wat stengeliger, wat harder en heeft gedroogde peulblaadjes waar de erwten in hebben gezeten. Je moet verhinderen dat duiven het stro vochtig maken, want in dit geval zou het een woekerplaats worden voor ongedierte. Stro is gemakkelijk vatbaar voor muggen, luizen e.a. ongedierte. Om ervoor te zorgen dat de stro-bodem geen woekerplaats voor ongedierte kan worden, is het handig om een grote schoonmaak te houden, vóór het aanbrengen en na het wegnemen van het stro. In deze tijd bestaan er uitstekende spuitmiddelen die alle ongedierte doden en een lange nawerking hebben. Er zijn meerdere soorten stro verkrijgbaar. Nadeel, je loopt het je hok uit, in de drinkbak (moet hoger op), en hoopt zich op, tegen de zijwanden van het hok. Ook aan te bevelen een plank voor de deur te maken waar je overheen moet stappen om het uitwaaien te voorkomen. Ook kun je de eerste vierkante meter bij de instap zo laten en deze afschermen met wandjes waar het stro tegenaan kan liggen. Dan een rooster op die ene vierkante meter zodat je het stro niet het hok uit loopt. Wel goed omhutselen, wel mogelijk een haard van ongedierte, gemorst voer zakt weg, en in veel gevallen te snel vochtig aan de onderzijde. Nadeel is dat het muf wordt als je hokken niet heel droog zijn.

Houtpellets

Houtpellets worden gebruikt als een vorm van vaste brandstof, bestaande uit hout of houtafval, in de vorm van staafjes samengeperst. Dankzij de homogene samenstelling en consistente vorm van de houtpellets kan de verbranding ervan gecontroleerd met zo hoog mogelijk rendement plaatsvinden. Ik ben hier zelf geen voorstander van, je weet nooit wat ze wellicht nog meer door het samengeperste hout hebben gedaan. (Olieresten bijvoorbeeld) Als er geld te verdienen valt, kun je er maar weinig vertrouwen. Helaas.

Kokosnootstrooisel

Dit bodembedekker absorbeert op betrouwbare wijze de geuren. Het binnenklimaat verbetert merkbaar, omdat niets meer naar dieren ruikt. Het kokos strooisel kan worden gebruikt als een enkel strooisel of het kan worden gemengd met andere bodembedekkers materialen. Het materiaalverbruik is afhankelijk van de hoeveelheid postduiven en de grote van het hok. Het kokosafval wordt gemaakt van de buitenste schil van de kokosnoot, een bijproduct van de kokosnootproductie. Er worden geen bomen gekapt of bossen gerooid om dit materiaal te produceren. Veel kokospalmen worden wild in hun thuisland en de noten worden alleen verzameld. Daarom zijn de schalen ook onbehandeld en pesticide – en vrij van chemicaliën. Het schimmelt niet, omdat de warmte gelijkmatig door de behuizing verdeelt wordt. Na gebruik is het kokosnootstrooisel een waardevolle grondstof die in de tuin kan worden gerecycled en zorgt voor een optimale compost. Het zorgt voor een goede ventilatie van de vloer en compenseert het vocht. Ik ben hier zelf helemaal niet bekend mee. Ik zou het alleen maar willen uitproberen als anderen ermee geslaagd zijn.

Droge mest methode

Wie in ieder geval over zeer droge hokken moeten beschikken, zijn de liefhebbers die de droge mestmethode hanteren. In plaats van dagelijks te krabben, blijft de mest dan in het hok liggen. Die mest droogt zeer snel op en verpulvert. Zo kan een droge laag mest ontstaan van wel 20 cm. Ik ken verschillende liefhebbers die deze methode hanteren. De 1 heeft niet voldoende tijd en de ander wil hebben dat zijn duiven weerstand opbouwen. Ik heb zelf een aantal jaren niet meer actief gevlogen met de duiven en heb het toen ook uitgeprobeerd. Mijn hok was er geschikt voor en het bespaarde mij veel tijd en werk. Voorwaarde is het hok moet kurk en kurkdroog zijn met een zeer goede ventilatie, dan is het goed te doen. Een groot nadeel is mocht je last krijgen van wormen of paratyfus je heel het hok moet schoon maken en ontsmetten om een herbesmetting te voorkomen.

Waarschuwing: er zijn nog veel meer soorten bodembedekkers maar pas op wat je gebruikt. Cacoadoppen zijn zeer gevaarlijk voor duiven. In cacaodoppen zit de stof theobromine, deze stof is voor alle vogelsoorten extreem giftig en kan in relatief kleine hoeveelheden al dodelijk zijn. De dosis die dodelijk kan zijn ligt al op 0,1 gram.

Daarbij heb ik een aantal mogelijkheden niet besproken. U kunt dan denken aan stropellets, hazelnootdoppen, dennennaalden etc.

Als je toch goed nadenkt dan is een duivenmelker steeds weer op zoek naar een alternatief. Hoe komt iemand erop om kale maiskolven in zijn hok te gaan pakken. Bij ons zit alles op roosters behalve nu het kleine kweekhokje. Dat bevalt mij prima.

Maar een schoon hok gaat toch boven alles. Veel topliefhebbers hebben schone hokken en de grote liefhebbers zelfs hokverzorgers. Bij Verkerk, Koopman en Eijerkamp hanteren ze vast geen droge mest methode of wat anders op de vloer van hun vlieghokken. Daar hebben ze vast hun redenen voor. (en personeel) Denkt u ook niet.