19-04-2025 Tongeren 184 km. 1ste in de CC4 van 3.319 duiven.

Ik heb op de vrijdagmiddag 82 duiven in de mandjes gezet voor de tweede wedvlucht vanuit het Belgische Tongeren.

Het zijn 43 duivinnen en 39 doffers. Er zitten nog 3 duiven thuis. “Special” is de enigste duivin die nog thuis zit, deze week trainde ze voor haar tweede week weer vol mee met het koppel, ik heb haar thuis gelaten omdat ik haar niet meteen op een vlucht met NO wind wil inzetten, ook al is de wind matig. Daarvoor heeft ze nog te weinig trainingsuren (weken) gemaakt. Ook zitten er twee doffers thuis uit het kleine hokje, de 24-400 die vorige week terug kwam met gestramde spieren en amper meer vliegen kon, zijn spieren beginnen weer wat losser aan te voelen. Gisteren na het geweldige trainen van mijn doffers zat er een rode doffer op het kleine hokje met 1 vleugel scheef. Het gekke is dat je na een kwartier al helemaal niets meer kunt zien aan de duif, of zijn vleugel. Maar de rode doffer had 2 jongen toen de tweede ploeg doffers gekoppeld werden aan de duivinnen. Ik heb toen de doffer ongeveer 3 weken opgesloten gehad in zijn broedvak omdat hij niets anders deed dan vechten in broedvakken waar zijn jongen niet in zaten. Aangezien de doffers uit het kleine hokje de laatste duiven bij mij waren die naar buiten gingen, nu maar voor de zekerheid de doffer thuis gelaten.

In de vereniging werden er door 14 liefhebbers in totaal 375 duiven ingezet. (Vorig jaar 15/351) Twee liefhebbers hebben er nog niet ingekorfd. Wederom kwam de grote container de duiven ophalen, voor heel het jaar is de kleine Iveco ophaalwagen ingepland voor Beckum, voor mij onvoorstelbaar omdat je op voorhand kunt nagaan dat net zoals vorig jaar meer dan de helft van de vluchten de grote container de duiven moet ophalen omdat Beckum veel manden heeft. Tijdens de ophaalroute wordt nu de planning omgezet wat extra werk met zich mee brengt, pluspunt is wel dat de organisatie erg flexibel is met de aansturing van de containers. Ook de ophaaltijd van 21 uur kunnen ze met de grote wagen niet halen.

In de CC4 zijn er door 132 liefhebbers in totaal 3.319 duiven mee gedaan naar Tongeren.

Het weer op de vluchtdag ziet er goed uit, kijk maar eens op de onderstaande afbeelding.

Mijn duiven hebben heel de week goed getraind, voelden lekker zacht aan en hadden prachtige mest. Ik had ze liever nog een keer afgericht op 30 kilometer maar het weer was er niet naar. Donderdagmiddag mochten de duivinnen na hun training bij de doffers naar binnen lopen. Alle seinen staan op groen om een mooie uitslag neer te zetten, maar of de duiven er net zo over gaan denken zien we op de vluchtdag.

Om 16.30 uur ben ik begonnen met het inpakken van de 82 duiven. Om 17.45 uur was ik gereed en had ook reeds de waterbakken uit alle 5 afdelingen verwijderd, maar tevens als er weer 1 afdeling leeg was, de betreffende afdeling schoon gemaakt. Dat alles in 1 uur en een kwartier.

8:30 Tongeren, de duiven in Tongeren worden gelost om 9:45.
Het weer is prima en er waait een zwakke noordoosten wind.

Zo wat een prachtige duivendag, ten eerste het weer was prachtig, mooier kun je haast niet wensen. Prachtige blauwe luchten met mooie witte wolken, beslist niet te warm en een kalme wind.

Mijn duiven hadden er zin in en kwamen zeer goed naar huis. De eerste duif een doffer en wel dezelfde duif als de vorige week kwam zeer laag aangevlogen van de Deldense kant, ik zat op het dak en heb alleen zijn laatste meter gezien die hij maakte om thuis te komen. Jan, die op de verhoging stond voor het hok heeft hem wel zien komen. Tjonge wat had de 23-019 een haast. Het is zo mooi, het systeem van doffers houden betaald zich nu al uit, op hun beide afdelingen met 12 broedvakken zitten nu 13 doffers in elke afdeling. Ik kan het iedereen aanbevelen. Na de eerste duif kwamen de duiven geweldig mooi, sommigen zaten heel hoog en het was een lust voor het oog om ze te zien komen.

Maar liefst 51 duiven op de uitslag, dat begint er ook op te lijken maar het percentage prijsduiven moet nog verder omhoog. Vooral de natourjongen die nog veel moeten leren, die laten het begrijpelijk nog afweten. Dit jaar heb ik die niet meer dus kan er volgend jaar ook geen last meer van hebben.

Onderstaand de blog waarin de stamkaart staat van de 23-019 met dank aan John Vasterink en de Combinatie Kamp/Kippers.

Ik had 5 duivinnen aangewezen en durfde de 23-019 niet aan te wijzen omdat meestal de duivinnen goed komen en de doffers wat minder. Mijn 2e t/m 6e duif waren duivinnen, 7e duif een doffer en dan weer 3 duivinnen. Mijn eerstgetekende van de vorige week was toen mijn 80 duif die terug kwam, die durfde ik ook niet meer aan te wijzen ondanks dat het vorig jaar één van de betere duivinnen was. Nu was ze mijn 3e duif. Ach ja, er valt nog wat te verbeteren en ik ben al lang blij met mijn vroege duif.

Onderstaand mijn duiven op de uitslag van Noord.

De volgende doelstelling is om in de uitslag van Noord en vanaf de volgende week van de gehele afdeling bij de eerste 10 te komen staan.

In mijn vorige blog ” Verbeteringen (1)” melde ik, dat ik 30 vroege jongen (2026) besteld heb uit de vliegers bij de Combinatie Kamp/Kippers. Onderstaand hun uitslag van Noord van vandaag.

Combinatie Kamp/Kippers van harte proficiat met de plekken 1, 4 en 7 van 15.396 duiven. Ze laten meteen zien hoe je de getekenden moet pakken op plek 1 en 50. Ze hadden 83 duiven mee en bij hun eerste 12 duiven zitten maar liefst 10 jaarlingen. Ik denk dat ik mijn jongen mooi op tijd besteld heb want het zal vast niet lang meer duren dat ze NEE moeten verkopen. Kamp/Kippers is op dit moment 1 van de best presterende hokken van Nederland.

We gaan de duiven weer gereed maken voor de volgende week.

De duiven til bij kasteel Doorn.