20-12-2023 Rosie.

Rosie is de naam van onze mooie rooie vliegduivin de 20-598.

Ze is best een bijzondere verschijning want het is onze enige rooie vliegduivin. We hebben nog een roodkras doffer zitten maar die mocht in 2023 alleen op de natour vluchten mee.

Maar onze “Rosie” is vaak op tijd, alleen nooit echt vroeg. De vroegste klassering in de vereniging is tot nu toe een 11 prijs.

We zien haar heel vaak terug komen van een wedvlucht en het opvallende daaraan is dat ze altijd veel power over heeft, ze komt nooit moe terug van de vlucht. Dus ik denk dat onze “Rosie” uitermate geschikt is voor de eendaagse fondvluchten.

Dit jaar hebben wij op de eerste eendaagse fondvlucht ingekorfd en zijn er daarna mee gestopt. De reden was tweeledig en wel het volgende:

  • De vluchten waren met de vele Oost in de wind best pittig. Wij waren van plan om de tweede eendaagse vlucht te gaan spelen maar er werd warm weer voorspeld met veel Oost in de wind. Dan weet je dat de duiven een 9 uur moeten vliegen.
  • Dan kom ik nu bij punt twee waar veel liefhebbers last van hebben. Bij ons zitten alle vliegduivinnen in 1 afdeling. Als je dan op de donderdag een eendaagse fondvlucht mag inkorven dan staat bij ons nog op het programma het inkorven op de vrijdag voor een Vitesse vlucht. Als je dan de duivinnen niet in potjes, dus individueel kunt voeren dan ga je met het voeren altijd de mist in. Stel ik voer de duivinnen op voor de eendaagse fondvlucht dan ga ik de mist in met de Vitesse vlucht. Stel ik voer mijn duivinnen op voor de Vitesse vlucht dan krijgen de duivinnen voor de eendaagse fondvlucht te weinig om goed te presteren.

Zoals wij onze duivinnen houden met 2 duivinnen op 1 doffer gaat het ons nooit lukken om zowel op de snelheid als op de eendaagse fondvluchten goed te presteren met de duivinnen.

Het NPO plan om de eendaagse fondvlucht samen met een snelheidsvlucht op de donderdag in te korven was wel een oplossing geweest. Daar waar sommige afdelingen zeggen, we kunnen veel kosten besparen door de duiven maar 1x op te moeten halen in de plaats van 2x, kon onze afdeling het logistiek niet op orde krijgen. Erg jammer en een gemiste kans. Nadat onze afdeling had besloten om op de eendaagse vluchten geen duiven meer op te halen bij verenigingen onder de 100 duiven zijn de aantallen duiven op CC niveau hard terug gelopen. In 2023 werden er in de CC4 de onderstaande aantallen duiven ingekorfd.

  • E21 totaal 480 duiven, 58 liefhebbers.
  • E23 totaal 257 duiven, 36 liefhebbers.
  • E25 totaal 218 duiven, 29 liefhebbers.
  • E27 totaal 196 duiven, 31 liefhebbers.
  • E29 totaal 175 duiven, 23 liefhebbers.
  • E31 totaal 2 duiven, 1 liefhebber. In heel de afdeling 84 duiven door 13 liefhebbers. WOUW.

In 2023 waren er in totaal 1.326 duiven over de eerste 5 eendaagse fondvluchten. In 2021 waren er dat nog 2.887 duiven over de eerste 5 eendaagse fondvluchten met zowat het dubbele aantal deelnemers. Men zegt niet voor niets bij ons op de vereniging dat het niet meer ophalen van minder dan 100 duiven bij de verenigingen, het eendaagse fondspel daardoor kapot gemaakt is. De feiten bewijzen het.

Afijn we dwalen af want we hebben het over onze “Rosie”.

Op 8/7 bleef ze achter van Nanteuil en kwam na 10 dagen gewond en geheel leeg terug.

We hebben meteen onze “Rosie” verhuisd naar de hokken van Sabine waar ook de foto’s gemaakt zijn. Daar krijgt ze persoonlijke verzorging van Sabine met veel aandacht voor haar herstel.

Ik heb Sabine gevraagd om te omschrijven wat een persoonlijke verzorging inhoud. Ik weet zelf weinig van zaden af maar Sabine weet er veel van af en heeft ook altijd veel verschillende losse zaden in huis. Onderstaand haar verslag.

In eerste instantie heb ik haar alleen in de ren gehouden dus geen andere duiven erbij, zodat ze zelf rustig haar gang kan gaan en tot rust kan komen. Rustig kan eten en dat ze zitten/rusten wil waar ze zelf wil. Dat is voor een duif erg belangrijk voor het herstel rust. De eerste dag heb ik haar licht gevoerd met een zelf samengesteld voermengsel. Ik heb veel verschillende soorten zaden in bakjes en kan zo zelf een eigen samengesteld dieet voor elke duif maken. Ze heeft de eerste dagen een mengsel gehad met daarin katjang idjoe dit is een zaad die de wondherstel zal verbeteren en daarnaast bevat het vitamine C. Beetje hennep erbij dat zorgt voor wat meer energie bevat ook Methionine en hoogwaardige eiwitten wat de groei van haar veren bevorderd. Methionine zit ook in het wel bekende flesje Sedochol en vindt je ook vaak terug in goede ruimengelingen. Daarnaast saffloorpitten, zijn licht verteerbaar. Maar ook gepelde haver zat op dat moment in haar dieet om haar darmen schoon te krijgen. En daarnaast zat er een ontstekingsremmer erdoor heen gemengd met de perillazaad, deze zaadjes bevatten ook hoogwaardige eiwitten. Maar ook de Mariendistelzaad werd eraan toegevoegd zodat de darmwerking verbeterd en deze gaat ook leververvetting tegen. Maar ook boekweit….een vetarm zaadje maar ontzettend rijk aan koolhydraten maar ook lysine en arginine bevat wat zorgdraagt ook voor de herstel van haar mooie verenkleed. Dit heb ik speciaal aan haar gevoerd tijdens de eerste dagen samen met een lichte dieetvoer. Ik heb ook nog een potje met Vi-spu-min en mineralen voor haar de eerste dagen neergezet. Geen grit dat kwam later bij de iets zwaardere mengelingen.

Dat alles resulteerde dat onze “Rosie” met een paar weken zo ver was opgeknapt dat ze weer terug kon naar haar doffer. Net op tijd om met de andere duivinnen een nestje te bouwen met hun partner. Tot mijn verbazing zat onze “Rosie” heel vlot op eitjes, ook trainde ze goed mee met de andere vliegduiven. Haar pennen waren nog niet op volle lengte maar ze had ook geen gat in de vleugel. Dus in samenspraak met Sabine hebben wij besloten om haar weer in te korven op de Natour vluchten.

Onderstaand haar resultaten op de Natour vluchten in de CC4:

  • 19/8 Beek en Donk 89/1888
  • 26/8 Bergeijk 109/2581
  • 02/9 Bierges 519/2177
  • 09/9 Mettet 87/1472

Op 18/7 kwam ze gewond en leeg terug en 18/8 exact een maand later werd ze weer ingekorfd met dank aan Sabine voor haar goede verzorging, het resultaat, vier keer mee en vier keer prijs.

Eind goed al goed zullen we maar zeggen.