21-04-2022 Duivinnen lapvlucht Hengevelde 10 km.

Vanmiddag hebben we al onze vliegduivinnen 41 stuks even naar Hengevelde gebracht voor een lapvluchtje.

De duivinnen mogen dan op de doffers vallen zodat ze zaterdag mooi gemotiveerd zijn als ze weer naar huis komen.

Gelukkig heb ik veel hulp want dit zou niet mogelijk zijn als ik alleen zelf de duiven zou moeten lappen. Omdat wij twee koppels op 1 broedvak hebben zitten moet er ook iemand bij het hok zijn om de duiven op te vangen en om ervoor te zorgen dat ze niet teveel met elkaar aan het vechten gaan. Gelukkig was Sabine beschikbaar en heeft ze de duiven zien vallen en naar binnen gepraat.

Samen met Sabine alle duivinnen in de mandjes gezet. Daarna heeft Sabine de hokken schoongemaakt. Dat doe ik zelf elke ochtend en s’avonds na het loslaten van de vliegploegen maar de duivinnen binnenhalen in een schoon hok is natuurlijk gewenst.

Mooie schone hokken, recht boven het duivinnen verblijf. De doffers zitten te wachten op hun vrouwtjes.

Iets voor 15 uur ben ik met de duivinnen weg gereden naar Hengevelde. Jan was mee voor de administratie want we lossen elke duif om de minuut en Jan schrijft dan de tijd van vertrek op. We hebben dan de atoomklok met seconden op mijn telefoon aan staan.

Dit keer was voor het eerst Hans Boer mee, want hij wilde het graag een keer mee maken. Hij fungeerde nu mooi als fotograaf.

Daar gaat de eerste duif ons Bontje.

Het was prachtig weer maar een zeer straffe wind vanuit het oosten. De eerste duiven zouden er dan ook net 9 minuten over doen om thuis te komen. Ze kwamen mooi af en kwamen goed naar huis. Onderstaand de lijst met de vliegtijden van onze duivinnen.

Morgen inkorven voor de eerste wedvlucht vanuit Weert, voor mij een afstand van 136 kilometer. Zaterdag wordt er prachtig weer voorspeld maar wel met een oosten wind met een windkracht 4. Afhankelijk hoe westelijk je woont zullen de eerste duiven er net geen twee uur over vliegen. Bij ons gaan alle duivinnen mee en alle oude doffers. Dat zijn er 41 en 16. Alle jaarling doffers laat ik thuis, zodat er doffers thuis zitten indien de duivinnen terug komen. Kan zijn dat er 1 jaarling doffer morgen wel mee gaat want deze was gisteren spectaculair aan het vliegen en vraagt hierdoor om ingekorfd te worden.

Zaterdag zullen we gaan zien of het lappen van de duivinnen terug te zien is op de uitslag.