22-05-2021 Sermaises 548km. Missie mislukt.

Ik ga voor het eerst na vele jaren weer duiven meegeven op de eendaagse fond. Reden is dat ik een doffer heb zitten van Hans Breukers van 2019 die geschikt moet zijn om de afstanden van de eendaagse fondvluchten goed aan te kunnen.

Omdat ik geen zin heb om op 1 duif te gaan zitten wachten zal ik er 4 doffers bij pakken van 2019. Helaas kan ik geen duivinnen pakken omdat er twee vluchten zijn het weekend en ik de duivinnen op een voerplaat voer dus niet individueel een duivin kan opvoeren. Bij de doffers kan dat wel want kan de 5 doffers die meegaan naar Sermaises bijvoeren in hun broedvak.

Er worden weer veel buien voorspeld maar ook een ZW harde wind dus ik hoop maar dat de duiven zaterdag gelost kunnen worden.

Het is toch anders gelopen dan dat ik in eerste instantie had uitgestippeld. Aangezien ik de duiven nog graag een lapvluchtje wilde geven maar door de vele regen en buien was dat lastig plannen. De beste dag was de donderdag dus heb alle duiven een uur na het voeren gepakt vanmorgen en in de mandjes gedaan. In totaal een 53 stuks, 19 doffers en 34 duivinnen. Heb ze 1 voor 1 los gelaten in Halle wat voor mijn duiven een afstand is van ongeveer een 30 kilometer door de lucht. Bij het los laten van de duiven, elke minuut 1 duif viel mij al op dat ze lang bleven rond vliegen. Ook waren er veel roofvogels in de lucht. De eerste duif welke terug was deed er maar liefst een 40 minuten over. Veel te lang dus en maar ruim 700 meter per minuut. Via een app op mijn telefoon kan ik de aankomsten van de duiven volgen. Toen ik nog aan het loslaten was van de duiven, waren de eerste 8 duiven reeds thuis. Op de terugweg hoorde ik telkens piepen op mijn telefoon wat een teken is dat er weer een duif terug is. Bij terugkomst waren er 47 duiven terug van hun korte africhting. We kunnen stellen dat mijn duiven een mooi lesje hebben gehad in hun orientatie vermogen.

Heb de duiven tot een 17.30 uur bij elkaar laten zitten en volop gevoerd. Daarna een 6 duivinnen gepakt die ik ook mee heb gedaan naar de eendaagse fondvlucht vanuit Sermaises. Samen met 4 doffers zijn er in totaal dus 10 duiven mee. Er ontbraken s,avonds nog 3 duiven van de africhting waarvan twee van 2019 die eigenlijk ook mee hadden gemoeten. Dat ging helaas niet meer dus mogen ze nu mee naar de vitesse vlucht als ze op tijd daarvoor terug zijn. Opvallend alle drie van hetzelfde soort.

Voor de zaterdag zijn de weervoorspellingen niet goed dus de kans is groot dat de duiven op de zondag gelost worden. In onze vereniging waren een 144 duiven ingekorfd voor deze vlucht.

Ben Pieper uit Borculo vertelde mij ooit dat hij de duiven die op de snelheidsvluchten niet goed willen komen, hij die op de eendaagse fondvluchten inkorfd om te ontdekken of de duiven dan wel goed kunnen presteren. Zo heb ik het ook gedaan. Dus we verwachten er niets van, maar we gaan kijken wat er op tijd komt. De best presterende duiven gaan allemaal mee op de vitesse vlucht voor dit weekend.

In verband met het slechte weer, uitgesteld naar zondag.

De duiven zijn om 8 uur gelost met een ZZW3 wind.

Zo we weten ook hoe het weer is om lang te moeten wachten voordat er een duif kwam. Je denkt dan er kan er toch wel 1 van de 10 halverwege de uitslag komen?. Maar zelfs dat konden ze niet ondanks de hoge snelheden welke gehaald werden. Niet voor herhaling vatbaar. Missie mislukt dus. We wachten nog op 2 duiven, 1 doffer en 1 duivin, wellicht komen ze morgen vroeg nog.

De eerste plaats in de vereniging is voor H. Scheuten met zijn 2019-1333787 die om 13.20 uur werd geklokt/afgevlagd. Henk Scheuten van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning.

Henk Scheuten in het midden aan het helpen met inkorven.