22-06-2021 Prijs % vliegduiven en Vitesse CC standen.

We beginnen vandaag eerst met de CC Vitesse (snelheid) standen. Met in het achterhoofd dat bij mij alleen maar de oude doffers van 2019 geselecteerd zijn en niet de oude duivinnen en jongen van 2020. De laatste twee zijn alleen nog maar door de mand geselecteerd. Reden hiervoor is dat ik graag een complete vliegproeg wilde hebben, zodat ik mooi mijn systeem van twee duivinnen koppelen aan 1 doffer zou kunnen uit proberen.

In de CC heb ik op de Vitesse met mijn duiven de onderstaande kampioenschappen gewonnen:

15e Onaangewezen Vitesse

8e Aangewezen Vitesse

23e Hokgemiddelde Vitesse

En dat van ongeveer in totaal een 150 postduiven liefhebbers. Ik ben er tevreden mee want als ik ga selecteren op 50% prijs wat een duif moet behalen bij mij, dan zit er nog veel progressie in. Ook het koude voorjaar was zeker een minpunt voor mijn duiven omdat ik geen verwarming of verwarmingsplaten heb in mijn hok.

Nu dan het prijs percentage van mijn duiven. Eerst de doffers:

Prijzen zijn behaald 1 : 4

Het vliegen met de doffers is niet echt mijn ding. Maar 6 doffers doen voorlopig aan de selectie voorwaarden. In 2019 ons eerste jaar in Hengelo hebben we een 110 jongen gekweekt waarvan de helft een tweetal natour vluchten heeft gehad. Hiervan zitten er maar twee doffers die meer dan 50% prijs hebben. Dat benadrukt nog maar eens dat je de jongen in hun geboortejaar veel ervaring moeten op doen. Dus hoe vaker je ze in de mand hebt gehad hoe beter. Ook is het heel lastig om als beginnende liefhebber of als herintreder weer een mooie ploeg presterende duiven op te bouwen. Daarom ben ik zelf voorstander om 1 op 3 te gaan vliegen (33% van de ingekorfde duiven heeft dan prijs) en met de hokgemiddelde kampioenschappen te gaan werken. Hierdoor komt een beginnend liefhebber of herintreder eerder op de uitslag te staan wat hem of haar dan in ieder geval eerder zal doen motiveren om verder te gaan.

De duivinnen is echter een ander verhaal:

Prijzen zijn behaald 1 : 4

Van mijn duivinnen voldoen er tot heden maar liefst 18 stuks aan de selectie voorwaarden. Al mijn vliegduiven gaan mee naar de natour vluchten en ik verwacht dat dan de prijs percentages van mijn duiven verder gaan oplopen.

Door de grote hoeveelheid doffers welke ik in 2010 had, heb ik besloten in het voorjaar om ook met 24 doffers te gaan spelen. Gezien de bovenstaande resultaten was het beter geweest om alleen met de duivinnen te vliegen. Dat was in eerste instantie ook de bedoeling. Ook hebben we tot nu toe op alle vluchten nog geen doffer voorop gehad. Maar eens goed nadenken wat ik volgend jaar ga doen, wel of niet vliegen met de doffers. Lastige keuze.

Met dank aan Sabine die de excel lijsten bij houdt en geweldige overzichten produceerd. Alles met in gedachten welk kweek koppel voldoet of moet ze wellicht wat gaan om koppelen.

Van onze aangekochte duivin hebben we nu de eerste twee jongen en mevrouw zit nu weer op twee nieuwe eitjes te broeden met een andere doffer dan voorheen. De 4 jongen gaan we ook vasthouden en volgend jaar mee kweken om zo gauw mogelijk te zien met welke doffer het goed pakt. Met alle gekweekte jongen van 2022 zal worden gevlogen.