22-09-2022 Tien tips voor beginners.

Eind 2018 zijn we zelf verhuisd van Neede naar Hengelo. In 2019 zijn we volop jongen gaan kweken uit onze beste kwekers en vliegers welke mee zijn genomen naar Hengelo. (Vastzitters niet overgewend)

Maar we hebben zelf ondervonden hoe lastig het is om weer een mooie ploeg vliegduiven op te bouwen. Het grootste struikelblok was om een behoorlijk aantal ervaren jongen over te houden. En dat alles met mijn 45 jaar ervaring in de achterzak.

Ik heb mijzelf wel eens afgevraagd hoe lastig het zou zijn voor een beginneling of herintreder, om actief aan de duivensport deel te nemen. Nou je hebt wel een geweldig doorzettingsvermogen nodig!

Onderstaand 10 tips voor beginners:

  1. Zorg dat je een duivenliefhebber vindt waar je een klik mee hebt die je kan begeleiden in de duivensport. Een soort mentor. Samen kunnen jullie met veel meer plezier de duivensport beleven.
  2. Zorg dat je bij 1 of 2 goedspelende liefhebbers bijvoorbeeld 10 jongen kunt aanschaffen. Dat hoeft niet veel te kosten. Vroege jongen zijn duur en late jongen een stuk voordeliger. Eieren van de vliegduiven zijn nog goedkoper of zelfs gratis.
  3. Voer uw duiven lichte kost. Zeker de jonge duiven. Ze moeten altijd naar u luisteren. Laat uw duiven geen baas over u worden.
  4. Geef weinig geld uit voor een goed duivenhok, of u moet genoeg geld hebben. Bouw een hok met golfplaten erop. (Van Zon hok) Zoek kurkdroog hout zonder chemische behandelingen. Of kijk bij 2de hands duivenhokken. Begin klein, als u het duivenspelletje mooi vindt, zult u vast uw hok gaan uitbreiden.
  5. De wedstrijdmand is uw keurmeester of het een goede prestatie duif is of niet. Mooie namen en goede stambomen zeggen weinig, de mand des te meer. Probeer zoveel mogelijk vluchten mee te doen zodat uw duiven veel ervaring krijgen.
  6. Heeft u een stammetje opgebouwd met duiven die het vertrouwen waard zijn, probeer die dan zoveel mogelijk zuiver te houden.
  7. Verkies inteelt boven kruisen, zeker voor een beginner. Familiekweek is enorm belangrijk bij de stamopbouw.
  8. Ervaring opdoen als jonge duif is van kapitaal belang. Probeer ze daarom zoveel mogelijk in te korven.
  9. Hou je vast aan een systeem dat je zeker met je mentor hebt doorgenomen. Verander het systeem niet te vaak.
  10. Geniet van de band die je opbouwt met je duifjes. Geniet ook van de aankomsten. Als het een keer tegenzit denk dan vooral aan de mooie kant van de duivensport.