24-02-2022 Oorlog, Storm en Postduiven.

Vandaag is Rusland de Oekraine binnen gevallen met zijn oorlogsvoertuigen en manschappen. Heel de dag zijn onze nieuwszenders al bezig met het uitzenden van de verschikkelijke beelden uit Oekraine.

Het is echt een git zwarte dag in onze geschiedenis om dit mee te maken. Het zal zeker grote gevolgen hebben voor de kosten voor gas/electra/benzine en diesel. Dit terwijl de kosten voor het levensonderhoud al op de hoogste stand is beland over de laatste 20 jaar. (Inflatie 6,4% in januari)

Helaas liep mijn 1 jarig energie contract af in het begin van deze maand. Ik viel bijna van mijn stoel bij het zien van de nieuwe tarieven. Mijn electra ging voor het daltarief van 10,8 cent naar 23,9 cent. Het normale tarief van 12,4 cent naar 28,4 cent. (Per kilowatt uur) Mijn gastarief ging van 0,74 euro per m3 naar maar liefst 1,60 euro per m3. Als je bedenkt dat ik in December 419 m3 gas heb verbruik dan weet je het wel. Ik sta nu met mijn energie op een variabel tarief. Maar gelukkig gaan we richting de zomer dus zal het gasverbruik snel dalen. Mijn platte daken zijn gelukkig voorzien van nieuwe witte bitume waardoor er nu zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Ook de dieseltoeslagen voor onze duiventransporten zullen extra hoog worden. Aangezien iedereen zijn geld maar 1 keer kan uitgeven verwacht ik dat het aantal ingekorfde duiven in 2022 aanzienlijk gaat dalen.

We hebben in Nederland vorige week 6 dagen storm gehad achter elkaar. Verdeeld over 3 verschillende stormen. Nog nooit eerder kwam het voor dat er 6 dagen achter elkaar stormde in Nederland sinds het jaar 1854 toen men voor het eerst het weer ging bijhouden. Zelfs in het Oosten van het land waren de windsnelheden hoog.

Helaas bij ons 2 vorsten dakpannen van het dak afgewaaid en 1 golfplaat van mijn kleine kweekhokje. Aangezien in het kweekhokje nog ongeveer een vierkante meter niet met dakgaas beveiligd was, heb ik snachts nog 12 duiven in de mand gepakt. Uit voorzorg, want als de betreffende golfplaat er op die plek afwaaide dan konden mijn vastzitters buiten komen.

De volgende dag is de dakdekker geweest en zelf ben ik druk geweest om in het kleine kweekhokje het laatste gaas aan te brengen.

Onze duiven zijn nog niet los geweest. Sabine is nu volop bezig om de tweede ronde te ringen. Bij de vliegduiven zijn de duivinnen van de doffers gescheiden toen de jongen 18 dagen oud waren. Dit om te voorkomen dat de duivinnen opnieuw gaan leggen. Aanstaande zaterdag gaan de jongen samen met de doffers naar het jongen hok. Daarna de twee vlieghokken met elk 12 broedvakken even goed schoonmaken en dan kan de B ploeg op de vakken worden gezet. De duivinnen doe ik er dan wellicht op de zondag of maandag bij.

Planning is om dan vanaf volgende week te beginnen met het loslaten van de vliegduiven. Ik heb dan 3 ploegen, 24 weduwduivinnen, 24 weduwnaars en 40 nestduiven die op ongeveer 10 dagen broeden op weduwschap worden gezet. Gelukkig gaat het weer met de temperaturen volgende week weer de goede kant op. Zelfs het lekkere zonnetje krijgen we vaker te zien. Ik ben de regen nu ook wel even zat.

Tevens zal ik op 1 Maart beginnen met het verduisteren van onze jongen.

Ook hebben we een mooie nieuwe valplank aangebracht bij de ingang voor de duiven van ons hok. Maar later daar meer over.

Dit jong werd meteen door haar ouders uit het nest gegooid, nog voordat het andere jong uit haar eitje was gekropen. (Gelukkig wel een prima jong)