24-09-2021 De Selectie.

Ik ben zelf van mening dat alleen de mand mijn duiven kan selecteren.

Zo hoor ik telkens dat je jonge duiven het beste kunt selecteren nadat ze 12 vluchten mee zijn geweest en dan ook nog 3 vluchten met meer dan 400 kilometers moeten hebben gevlogen. In onze afdeling hebben we dit jaar 11 vluchten met de jongen gehad. Gezien de zeer geringe deelname zullen veel liefhebbers problemen hebben met hun selectie. Of ze hebben veel te weinig jongen over gehouden, ofwel de jongen hebben veel te weinig vluchten gehad.

Mijn jongen zitten bij de laatste groep en hebben 3x in de container gezeten op de Natour. Dus bij ons worden er geen jongen verwijderd.

Maak hierop wel 1 uitzondering en dat is dat een jonge duif niet 2x een dag later thuis mag komen van een africhting of wedvlucht. Soms is het ook weer niet zo zwart, wit als het hier staat.

Onze tweede jonge duif van Duffel was eerder 2x na dag 1 terug gekomen. Nu laat ik haar zitten om als jaarling te gaan bekijken of ze 50% prijs kan halen. Zo niet, dan weet ik wat mij te doen staat. Indien ze wel aan de 50% prijs komt zal ik mijn uitzondering bij de jongen overboord dienen te gooien.

Afgelopen zaterdag kwamen er nog twee van Duffel terug. De teller staat nu op 45 terug van de 65. Ik had nog twee jongen thuis zitten zodat ik nog 47 jongen heb. 1 jonge duif gaat naar het Amazing Project. (Later meer hierover) Dus 46 jongen mogen hun vliegprestaties laten zien in 2022 waarvan een groot deel van de doffers alleen op de Natour. Het worden er 47 want op donderdag jongstleden is er weer een jonge duif terug gekomen.

Na 41 dagen is dit jong terug en heeft niet binnen gezeten.

Mijn oude duiven konden 16 keer mee in 2021. Maar na de Vitesse en Midfondvluchten een 11 vluchten in totaal, kan ik wel een eerste inschatting maken welke duiven er wel of niet voldoen. Heb ik dus ook gedaan en de koppels op tal gebracht voor de Natour vluchten. De twijfelgevallen laten zitten voor de selectie na de natour vluchten.

Dus het selecteren van mijn duiven begint pas nadat mijn duiven voldoende wedstrijden hebben gevlogen, als jaarling dus.

Mijn beste jonge duif vloog op nest als jong en stond in de B poule na 4 vluchten boven aan in het duifkampioenschap. Als jaarling op weduwschap bakte ze er weinig van. Je moet dus goede duiven hebben die bij jou systeem van spelen passen. Bij mij dus het weduwschap spel en vooral met duivinnen.

Denkt U dat U zelf de duiven kunt selecteren zonder de wedstrijdervaring? Dan heeft U het goed mis. Probeer dan maar eens bij een collega duivenliefhebber in het donker zijn beste drie duiven op te sporen. Lol, wel in het donker want anders kunt U het ringnummer van de duif zien.

Volgens AS een gerespecteerd duivenkenner op leeftijd is er maar 1 persoon die hij kent, die je niet op je hok moet laten want hij pakt geheid je beste duif er tussen uit. Zijn naam? Dierenarts Mariën.

Wellicht een afspraak maken met hem en al uw duiven in de mand stoppen en meenemen. Nee, maar nu zonder gekheid, het selecteren van duiven is best lastig en beslist niet mijn favoriete bezigheid. Van te voren doelen en eisen stellen scheelt een hoop gedoe.

Ik kijk altijd naar mijn duiven die te laat zijn, welke zijn het, waar komen ze uit. Als ik alle deuren dicht gooi van de laatkomers dan blijven vanzelf alle deuren van de vroegkomers open staan. Zo proberen wij elk jaar weer een stukje hoger te komen met de prestaties van onze duiven.

Het eerder genoemde Amazing Project moet de zaak doen versnellen. (Later meer)