25-05-2020 Kwekers

We hebben het afgelopen jaar veel zorg besteed aan onze kwekers. Niet alleen aan de duiven maar ook hun onderkomen/hokken en het zorgvuldig vastleggen en verzamelen van alle gegevens betreffende onze kweekduiven.

Een groot deel van de kwekers zitten nu bij Sabine en Maurice maar de planning is dat alle kwekers onder de hoede van Sabine en Maurice komen zodat ik de handen vrij heb voor de oude en jonge vliegduiven. Het kweken was beslist niet 1 van mijn favoriete bezigheden. Vindt het prachtig als je midden in de zomer de jongen in de nestschotels hebt liggen met mooi weer maar beslist niet in het voorjaar met koud weer of veel regen. Dit jaar reeds heeft Sabine de kweekkoppels mogen samen stellen en zal dat in de toekomst ook gaan doen. Ik geef dan alleen nog maar advies.

Maurice heeft bij hen achter het huis 6 prachtige kweekboxen gebouwd welke Sabine zelf ontworpen heeft en van alle gemakken is voorzien. (Mestlade, waterbakken en voerbakken aan de buitenzijde etc) Alle tussenwanden kunnen eruit waardoor hij 1 grote afdeling kan maken van de 6 kweekboxen. (Of 2, 3, 4 en 5 afdelingen) Naast de kweekboxen is een mooie ren gebouwd waar de kwekers van de 6 kweekboxen via een sluis in kunnen komen. Daarnaast weer een ren met 3 broedvakken er in. Nu is Maurice bezig om de 6 kweekboxen uit te breiden naar 8 kweekboxen en in een aangebouwde ren komt nog 1 broedvak in te zitten waardoor er volgend jaar ruimte is voor een 12 tal kweek koppels.

Bij mij thuis is er nog een klein hokje bijgezet met daarin ruimte voor de 24 doffers die pas gespeeld zouden worden op de natour. Ook zijn er 7 broedvakken geplaatst voor de kwekers. Hadden we dit jaar nog een 22 kweekkoppels, dat aantal moet met twee jaar zijn terug gebracht naar 12 koppels zodat ik de handen vrij heb voor de vliegduiven. We vertrouwen erop dat we steeds meer inzicht krijgen hoe goed onze kwekers zijn door de prestaties van hun jongen van 2019 en 2020 goed te volgen. Van de oude kwekers weet ik het wel maar vooral van de jaargangen 2016 tm 2018 moeten we nog goed bekijken of ze als kweker door kunnen blijven gaan.

Tevens heeft Sabine van elke kweekduif alle gegevens verzameld. Dat houdt in van elke kweker de stamkaart, een prestatie overzicht indien aanwezig van de kweker of van de ouders of grootouders. Ook een nakomelingen lijst mag zeker niet ontbreken. Daarbij nog wat andere gegevens zoals uitslagen of teletekst afbeeldingen. Afijn we hebben een ordner vol met materiaal gerangschikt op ringnummer van onze kwekers.

Daarnaast heeft Sabine de stamboom ingebracht in het compuclub stamboom programma. Ik had alle duiven er al wel in zitten maar niet de gegevens ingevoerd van alle bijgehaalde kweekduiven. Al met al een beste klus waar ze dagen mee zoet is geweest. Dan valt ook echt op hoeveel fouten er wel niet in een stamkaart zitten, Sabine is er echt veel tegen gekomen. Beslist niet iedereen is er even zorgvuldig mee.

Hierna hebben we de veroudere kwekers lijst welke op onze site stonden weer up to date gemaakt. Nu niet meer per koppel omdat wij nu in de gelegenheid zijn om aan omkoppelingen te gaan doen met de koppels in de mooie kweekboxen, dus vandaar nu op leeftijd per doffer of duivin.

Als laatste hebben wij de stamkaart van de kweker gekoppeld aan het ringnummer van de kweker. Klik op het ringnummer van de kweker en je ziet zijn/haar stamboom.

Kijk maar eens onderaan de site bij Kwekers.