27-01-2023 Fraude en Diefstal.

Ik was pas geleden bij Hans Breukers op bezoek om twee geleende boeken terug te brengen. Het is altijd gezellig om bij Hans op bezoek te gaan want zijn hoofd is net een computer als het postduiven betreft. Hij kan zeer goed de vluchten van de laatste jaren onthouden maar ook bijvoorbeeld de afstammingen van postduiven of wat er geschreven is in de boeken en duivenkranten. Zeg maar gerust dat het een gave van hem is.

Maar nu begon hij te praten over een fraudegeval in Neede mijn oude woonplaats en ik wist even niet wat ik hoorde. Ik wist dat de betreffende liefhebber de eerste melding had van onze gehele afdeling maar heb zelf gemist dat hij later uit de uitslag is gezet met al zijn duiven. Toen ik zijn melding zag dacht ik meteen hij lapt het hem weer want elk jaar heeft hij van die uitschieters dat hij een eerste plek heeft behaald. Zo won hij in 2021 in 1 weekend de vlucht van de oude en jonge duiven in zijn CC. Er heeft een aantal weken later een rectificatie gestaan in de duivenkrant met een rapportage van de werkelijke winnaar. Maar aangezien ik geen abbonnement heb op de duivenkrant is mij dat ontgaan.

Thuisgekomen en geprobeerd het een en ander uit te zoeken. De uitslag was aangepast maar op de afdelingssite kon ik verder niets vinden. Ook op de NPO site kon ik niets vinden. Daarna maar eens een contact geraadpleegd om te informeren. Zijn fraudegeval is in behandeling werd mij verteld. De aanwijzingen zijn duidelijk, meerdere keren heeft hij fraude gepleegd (en toegegeven). Wouw, dat is dus duidelijk. Neede heeft nog maar een hele kleine vereniging en ze korven op bepaalde vluchten al in samen met de liefhebbers uit Hengevelde.

Maar ik kende de fraudeur redelijk goed en had dit nooit achter hem gezocht. Toen ik naar de postduivenvereniging in Lochem ging was het contact een stuk minder maar dan kwam hij vaak voorbij fietsen en maakten we een praatje. Ook zag ik hem geregeld bij de plaatselijke voerleverancier. (Eric Stortelder) Zo zie je maar weer dat ook de mensen waar je het niet van verwacht, tot fraude in staat zijn. Ik heb er zelf ook van geleerd want ik heb weer een abonnement genomen op het duivenblad. Daar willen we zelf in 2023 veel vaker in komen te staan met mooie uitslagen van onze duiven en zo is mijn kans op het missen van belangrijke zaken een stuk minder hoop ik.

NPO doet aangifte van fraude bij ISR

Op 28 september jl. is naar aanleiding van een verdenking onderzoek gedaan naar vermeende fraude.

Dit vond plaats op de wedvlucht Dizy-le-Gros van 16 juli 2022 en leidde ertoe dat een duif van de Heer W. te N. uit het concours gehaald is en dat het Bestuur NPO aangifte van fraude doet bij het Instituut Sportrechtspraak. We wachten de uitkomsten hiervan af.

Bestuur NPO


Een prachtige koptekst op Pipa dit keer: Dieven op heterdaad betrapt bij Harold Zwiers (Den Ham, NL) De kranten en TV gingen nog een stuk verder. Dieven stelen peperdure duif van Harold (53) uit Den Ham, maar die rent achter ze aan en pakt ze. (De Gelderlander) Criminelen stelen bijna alle duiven uit Den Ham: heldhaftige Harold zet achtervolging in. (Hart van Nederland) Hahaha in werkelijkheid hebben ze geen enkele duif mee genomen die kans kregen ze niet.

Harold Zwiers met zijn “Robin” de 1ste Nationaal van Bergerac. Voor het dievengilde zijn deze filmpjes ook best handig.

Alle LOF voor Harold Zwiers dat hij het heeft voorkomen en achter de inbrekers/dieven aan ging en ze kon tegenhouden. Maar oei oei wat heeft Harold Zwiers mazzel gehad dat ze geen groot mes of zelfs een pistool bij zich hadden. Een kat in het nauw maakt gekke sprongen zegt men, maar deze twee dieven hadden zich vast gereden in de modder van een weiland en de auto van Harold Zwiers blokkeerde ook hun weg. Dus de auto van Harold Zwiers was hun enige oplossing op dat moment om weg te komen. Maar goed dat het twee boefjes waren en geen zware criminelen want dan was het vast niet goed afgelopen met Harold Zwiers. Je kunt de daders vast vergelijken met de drugs uithalers in de Rotterdamse haven.

Klik HIEROP voor de site van hart van Nederland met daarop de filmreportage.

Ik mis wel twee belangrijke zaken in deze. De eerste is dat er 1 lege telefoon is aangetroffen en dat de ander wellicht zijn telefoon heeft weg gesmeten. De duiven welke in opdracht worden gestolen moeten ook worden afgeleverd. Dus er is op enig moment contact met een andere persoon. Als het klopt dat er een telefoon is weg gesmeten dan is die van groot belang voor het verdere onderzoek. Dus ik had alle duivenmelkers van mijn vereniging verzameld samen met vrienden en was beslist een dag lang gaan zoeken naar een telefoon. Ook had ik een drone ingeschakeld. Ik zou gezorgd hebben voor warme soep en broodjes of lekker eten van de chinees zodat het ook nog een gezellige dag zou worden. Het was de moeite waard geweest. Mocht de telefoon gevonden worden dan had ik die niet ingeleverd bij de politie maar zelf een deskundig persoon of recherchebureau ingeschakeld met contacten in Litouwen en de omringende landen. Die kunnen dan zelf op onderzoek gaan en later weer de hulp inroepen van de plaatselijke politie als ze denken te weten waar er gestolen duiven zitten.

Het tweede punt is dat ik niets lees over de derde persoon. Dat is de persoon die vooraf op hokbezoek komt om te ontdekken waar de beste duiven zitten. Harold Zwiers zijn vliegploeg bestaat uit ongeveer een 200 duiven. Daar komen de kwekers en handelsduiven nog bij. Dan is het handig om te weten in welk hok en welke broedbak je moet zoeken. Dus wie is de derde persoon, wie heeft Harold Zwiers de laatste drie maanden op bezoek gehad en ook meegenomen in zijn hokken? Wellicht hebben ze zelfs opnamen gemaakt met hun telefoon. Ooit zag ik telefoonopnames op het internet welke waren opgenomen in het hok van Jellema, niet veel later zouden daar de dieven hun slag slaan. Zet de namen van de betreffende personen op een lijst en ga er dan ook even mee naar de Gebroeders Homma, Jelle Jellema, AS, Kees van Aert, Gebroeders Jacobs, Van Tilburg, Cor de Heyde en zo kunnen we nog wel even door gaan. Maar er moeten gelijkenissen zijn als je deze personen het lijstje laat zien met de bezoeker(s) bij hun, voorafgaande de duiven diefstal.

In Made gebruikten de dieven hoogstwaarschijnlijk een drone ter voor verkenning.

Gelukkig heeft het alarmsysteem zijn werk goed gedaan maar Harold Zwiers vertelde al aan de journalist dat hij deze ging uitbreiden en wel meteen.

Het is te hopen dat de politie verder uitzoekt wie de opdrachtgevers zijn. Maar zelf ben ik heel bang dat ze nu de dieven hebben en het daar bij laten zitten.

Het is dus zeer belangrijk om een goed werkend alarmsysteem te hebben mocht je goed met je duiven vliegen en vol in de belangstelling staat bij derden. Leer van de fouten van anderen en zorg er niet voor dat criminelen je alarmsysteem van buitenaf kunnen uitschakelen. Laat desnoods honden los lopen als je alles mooi heb afgerasterd.

Ook belangrijk om alleen mensen op je hokken te laten die je kunt vertrouwen. Maak een dagboek aan van je bezoekers. Zet mensen die je niet kent op de foto en vooral ook hun auto met kenteken. Mochten ze de auto niet bij zich hebben of een smoes hebben dat zijn vriend net aan het tanken is en hij hem heeft afgezet, dan weet je dat het misse boel is. AS al zijn duiven waren gestolen en toch kreeg hij bezoek van een persoon die een mooie smoes had wat zijn auto betreft. Maak dan een foto van die persoon en gooi die op internet zodat de andere liefhebbers gewaarschuwd zijn. Niet denken ik mag dat niet doen, als die gast bezwaar maakt dan heb je meteen zijn werkelijke naam maar die kans is zeer klein. Dit houdt wel in dat er nu meerdere ploegen uithalers/dieven op pad zijn om uw droom te doen uiteen spatten.

Samen staan we sterk maar nu is het nog veel te veel, ieder voor zich. Wees dus heel voorzichtig met wie u toegang geeft op uw hokken. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat als er geld mee gemoeid is de liefhebber makkelijker andere personen toe laat op zijn hokken. Ik volg Jellema al vanaf het begin. Toen had hij een mooie site met info maar was er niets te vinden of te zien betreffende de inhoud van zijn duivenhokken. Nu staat het internet vol van opnames van Jellema in zijn hokken en daarbuiten. Ik ben er van geschrokken zoveel het er waren. Ik hoop het niet voor hem maar de kans dat het dievengilde voor de tweede keer bij hem toeslaat lijkt mij behoorlijk groot. Bij Cor vd Heyde kwamen ze maar liefst 3x zijn duiven stelen en dat ondanks een aanwezig alarmsysteem.