27-02-2024 Jongen afgezet met de vliegduivinnen.

Ik had helaas weinig tijd om een nieuwe blog te schrijven.

Druk, druk, druk met de duiven en een interne verhuizing van alle spulletjes uit de hobby ruimte van Dini. In de hobbyruimte is een nieuw plafond aangebracht die nu ook mooi geïsoleerd is. Ook is alles geschilderd en is er een nieuwe tegelvloer aangebracht. Al die werkzaamheden zijn uitbesteed maar ik zorg voor de materialen dat die aanwezig zijn en ruim de rommel dagelijks op. Maar de interne verhuizing is een beste klus, elke dag doen we een beetje.

Ik heb ook een aantal filmpjes gemaakt zodat u een mooi beeld krijgt van onze accommodatie.

Onderstaand het eerste filmpje van afdeling 1 van het van Zon hok. Die bestaat uit 4 afdelingen van elk ongeveer 1,7 meter breed. Afdeling 1 en 2 zijn voor de doffers met elk 12 broedvakken. Afdeling 3 voor de weduwduivinnen en afdeling 4 voor de jonge duiven.

Dan gaan we nu naar afdeling 2. We hadden al onze oude duivinnen in totaal 26 stuks gekoppeld met de doffers. Er zijn dus een aantal nestjes buiten de broedvakken gemaakt.

Alle 26 duivinnen hebben eitjes gelegd, er zat wel behoorlijk wat verschil in de legdatums van de eitjes omdat ik niet vooraf bijlicht en wij net voor een koude periode gekoppeld hebben. De eitjes van de kwekers zijn overgelegd onder de vliegduiven. Omdat er meer vliegkoppels zijn dan kweekkoppels, hebben wij ook een aantal eitjes van de vliegduiven uit laten komen.

Onderstaand filmpje van de eerste 14 jongen die afgezet zijn met de eerste 10 vliegduivinnen in afdeling 4. Nu zijn er veel meer jongen afgezet met 24 vliegduivinnen van de 26. Twee duivinnen mogen nog even bij hun kleine jongen blijven voordat die ook gaan verhuizen.

Dan nu een fimpje van afdeling 3, de afdeling van de vliegduivinnen. Er zitten nu 21 jaarling duivinnen in deze afdeling die binnenkort bij de doffers mogen om een nestje te bouwen.

In afdeling 3 komen 26 oude duivinnen te zitten en 21 jaarling duivinnen, dus 47 in totaal.

Klik hierop om het filmpje van afdeling 3 te bekijken.

Nu heeft u alle 4 de afdelingen kunnen bekijken van het van Zon hok.

Het kleine hokje ontbreekt nu nog waar 7 jaarling duivinnen zitten en 6 jaarling doffers met 1 oude doffer.

Ik moet nog even zelf de verfkwast hanteren om alles mooi wit te maken. Ik had het al meerdere dagen ingepland maar helaas was telkens het hout te nat door de vele regen die de laatste tijd is gevallen.

Klik hierop om het gedeelte met de broedvakken te bekijken.

Afgelopen zondag heb ik de tussendeur open gezet in het kleine hokje zodat de 14 duiven een nestje mogen bouwen.

Morgen gaat de doorgang van afdeling 1 naar afdeling 2 open waardoor ik de duiven van afdeling 1 en 2 tegelijk kan loslaten.

Hopelijk zijn de roofvogels nu minder actief en kost het ons geen veren.