27-04-2022 Voerprijzen en het aantal duiven.

Op 15 Maart schreef ik onder andere het onderstaande stuk:

Begroting:

Heeft uw afdeling reeds een begroting gepresenteerd? Ik verwacht dan dat ze allemaal naar de prullenbak kunnen. De reden is simpel, door de hogere kosten (inflatie, energiekosten, dieseltoeslagen en voerkosten) zal het aantal ingekorfde duiven met minstens 10% gaan dalen. Ik denk dat geen enkele afdeling hier rekening mee heeft gehouden.

Zelf hebben wij het afgelopen weekend weer voer ingeslagen voor onze duiven. Maar met de verwachte oplopende zaadprijzen heb ik extra voorraad ingeslagen. Onderstaand de bedragen welke ik betaald heb bij Obie in Almelo.

  • Gerst 25 kilo voor 13,50 euro
  • Zuivering 25 kilo voor 16,00 euro
  • VL Sport subliem 25 kilo voor 21,00 euro

Nu maar eens kijken wat de bovenstaande prijzen zijn over een paar weken/maanden. Obie kreeg zelf hogere inkoopprijzen dus ging ook zijn prijzen aanpassen. In de krant stond dat een brood wellicht 5 euro gaat kosten, ik mag hopen dat het niet zover komt. Veel graan komt uit Rusland en de Oekraïne vandaar de prijsstijgingen.


Vorige week zijn we weer voer wezen halen voor onze duiven, onderstaand de prijzen van vorige week.

  • Gerst 25 kilo voor 17,00 euro
  • Zuivering 25 kilo voor 17,00 euro
  • VL Sport subliem 25 kilo voor 22,00 euro

De zak gerst was extreem veel duurder geworden van 13,50 euro naar 17,00 euro dus een 3,50 euro erbij. Van de meeste zakken voer was de prijs gestegen met 1,00 euro per zak. Ik heb begrepen dat dit nog maar het begin is en er wederom prijsverhogingen aan zitten te komen.

Op de graan beurs is de prijs voor 1000 kilo exclusief btw voor tarwe gestegen van 275 euro (1-1-2022) naar 388,50 euro per 17-4-2022. Voor gerst is de prijs gestegen van 265 euro naar 385 euro.

Dan de aantallen duiven. De uitslag van onze vlucht van afgelopen zaterdag is bekend, dus ik kan mooi de aantallen gezette duiven vergelijken met de eerste vlucht van vorig jaar.

In totaal waren er dit jaar 23.429 duiven mee tegen 25.890 duiven in 2021 op de eerste wedvlucht.

We zien een afname van 2.461 duiven, dat is een daling van 9,5%

Dit zijn de aantallen die tellen voor de uitslagen en zijn dus niet de werkelijke vervoerde aantallen. Maar het geeft wel een goed inzicht in de daling van het aantal duiven en het percentage.

Mijn verwachting is dat de aantallen duiven verder en versneld zullen afnemen, wellicht wel tot een 15% Reden is de lastige vluchten voor de minder ervaren duiven waardoor de aantallen versneld zullen dalen. Wij kunnen er helaas ook over meepraten.

Onze afdeling schreef het onderstaande aan zijn leden:

Bij aanvang van het seizoen 2022 bedraagt de dieseltoeslag 21%. Dit betekent dat de vrachtgelden morgen met 8 cent per duif worden verhoogt. De verwachting is dat de verhoging ook volgende week 8 cent zal bedragen. Via onze website zullen wij u op de hoogte houden van de actuele dieseltoeslag.

Op de vrachtprijzen is een dieseltoeslag van toepassing. Deze is variabel naar de hoogte van de toeslag die onze transporteur aan de hand van het contract aan ons berekend. Om u een duidelijk beeld te geven vermelden wij u hieronder de afgesproken dieseltoeslag zoals die zal worden berekend.
0 tot 5% geen verhoging, 5,1 tot 10% is een verhoging van 2 cent per duif, 10,1 tot 15% is een verhoging van 4 cent per duif, 15,1 tot 20% is een verhoging van 6 cent per duif en 20,1 tot 25% is een verhoging van
8 cent per duif. En ga zo maar door. Wanneer de dieselprijzen in de min zitten werkt de tabel andersom.
Er zal dan geld van de vrachtprijs afgaan.

Lol, die laatste zin is een geweldige opsteker. Het is jammer dat onze afdeling het basis literbedrag voor diesel niet benoemd waarbij er geen dieseltoeslag betaald moet worden.