27-12-2022 Koppelen vliegploeg A.

Vandaag gaan we de eerste 24 duivinnen koppelen. De resterende 15 duivinnen moeten nog even hun beurt afwachten maar kan ik mooi nu behandelen met een wormkuur.

De doffers in totaal 2x 12 stuks zitten grotendeels op de broedvakken. Alleen een paar jaarlingdoffers hebben nog geen vaste broedvak.

Het koppelen van de duivinnen is heel simpel, ik zet in elke afdeling 12 duivinnen die al in de betreffende afdeling hebben gezeten en waarvan de meeste duivinnen ook een vaste broedvak hebben.

Ik zet nooit bij de vliegduiven vaste koppels samen, ze mogen zelf hun partner uitzoeken. Dat komt ook omdat wij in principe geen jongen kweken uit onze vliegduiven. (Op een enkele uitzondering na als er ruimte voor is) De eerste ronde eitjes van de kwekers worden onder de vliegduiven gelegd.

De kweekduiven worden vrijdag (30-12) gekoppeld. De 24 duivinnen bewust een aantal dagen eerder omdat ik niet kan bijlichten waardoor deze wat trager leggen dan onze kwekers. De ervaring van de laatste jaren heeft ons dat geleerd.

Hans een zeer goede vriend komt vandaag om te beginnen met de voorbereiding van de aanleg van electra in de hokken. Alle duivinnen zitten nu in de mandjes en de 24 doffers zitten opgesloten in hun broedvak. Zo kan Hans mooi beginnen met de voorbereiding van de aanleg van de electra. Vandaag eerst het boorwerk en dan het aanschaffen van de benodigde materialen. Donderdag wordt het dan afgemaakt. Hierdoor kan ik in elke afdeling onder de broedvakken en zitvakken een warme/mestplaat leggen. Tevens kan ik na de langste dag eventueel gaan bijlichten. Het zal ertoe bijdragen dat de prestaties van onze duiven nog beter worden, vooral in het koude voorjaar. Martin van Zon heeft mij verteld dat ik er veel plezier van krijg en dat hierdoor de geweldige prestaties van onze duiven op de natour ook in de maanden april, mei etc. ook tot de mogelijkheden behoren.

Ik heb dus alle duiven in mijn handen gehad en vond mijn duiven wat te zwaar. Ze krijgen dagelijks 30 gram per duif, bestaande uit 10% zuivering, 20% kweek/vlieg en 70% gerst. Ik ga dat aanpassen naar een 25 gram per dag en dan 10%/10%/80% voor de 15 duivinnen welke pas gekoppeld worden met de doffers als de duivinnen met hun jongen van de eerste ronde van de kwekers worden afgezet.

De gekoppelde vliegduivinnen krijgen bij mij 10% zuivering, 50% vlieg/kweek en 40% gerst. Als de jongen uit de eitjes kruipen dan ga ik compleet over op kweekvoer.

Vandaag dus veel te doen, zelf kan ik nog niet zoveel dus ik zal alleen hulp en spandiensten verlenen. Wordt vervolgt.