In het kleine hokje zitten nu 14 doffers op 7 duivinnen.
De doffers zitten aan de rechter kant waar ook de broedvakken zich bevinden. De broedvakken heb ik dicht gezet met een plaat en daarop nieuwe V-zitschapjes geplaatst.

Maar het beviel mij niet en wel om een paar redenen:
- Het is lastig duiven pakken die op de V zitschapjes zitten, ze kunnen te makkelijk weg vliegen.
- Ik had weinig ruimte over om mij te kunnen bewegen zo smal was het geworden door de uitstekende V zitschappen. Gelukkig is mijn buikomvang behoorlijk geslonken maar ik voelde mij er niet prettig bij.
Dus ik heb de V zitschapjes van de plaat af gehaald en een mooie vakkenkast gemaakt met zitplekken, die mooi in de nis kunnen staan zodat ik weer veel meer ruimte heb in het kleine hokje.

Ik kan nu veel makkelijker de duiven pakken omdat ze niet meer aan alle kanten weg kunnen komen. Ze kunnen alleen recht naar voren weg komen maar daar sta ik op dat moment om ze rustig te pakken. Tevens komt er veel meer rust in het hok en mijn beweegruimte is weer prima maar ook de duiven hebben er gemak van omdat die veel meer ruimte hebben als ze door het raam naar buiten moeten vliegen voor hun training.
Maar het voorval zette mij wel aan het denken. Wil je rustige duiven hebben dan beslist geen V zitschapjes gebruiken.
Maar voor je vliegduivinnen die op weduwschap zitten zouden de V zitschapjes wel een oplossing zijn omdat de duivinnen niet samen in 1 zitvak kunnen kruipen. Ik kan de afdeling goed verduisteren dus het pakken voor hun inkorving is geen probleem. Nu hangen er prachtige zitvakken bij de vliegduivinnen, maar elk jaar heb ik daar wel 1 of meerdere koppeltjes duivinnen bij elkaar zitten. Zo nu ook 1 koppel duivinnen en dat al minstens drie weken.

Bovenstaande foto is genomen in mijn duivinnen afdeling.
Nu kan ik er wel V zitschapjes in hangen maar dan gaan de duivinnen nog samen op de grond zitten. Dan zou ik de vloer ook moeten aanpakken zodat ze daarop niet meer onderling kunnen gaan paren.

Een mooi voorbeeld van een schuine vloer met zitstokken om het onderling paren te voorkomen.
Je kunt je duivinnen ook opsluiten in een duivinnen kast.

Dan weet je zeker dat je duivinnen zich niet onderling kunnen paren. Peter Crans is er heel succesvol mee.
Maar ik ga niets veranderen bij mijn duivinnen. De duivinnen die samen kruipen neem ik maar voor lief. De duivinnen die samen kruipen verhuis ik volgend jaar wel naar het kleine hokje, wellicht gaan ze dan het voorbeeld volgen van de 21-918 die de afgelopen week de overwinning in de CC4 in de wacht sleepte. Vorig jaar was de 20-590 ook aan het onderling paren met een andere duivin, ze won wel de eerste in de vereniging en de 12 in de CC4 van Tongeren. Dus zo kan het ook gaan. Ik heb haar ook verhuisd naar het kleine hokje, ze loopt na de vlucht altijd naar binnen in het Van Zon hok om ook haar oude broedvak op te zoeken. Wellicht gaat ze mij later op een Midfondvlucht nog verrassen.
Wat ik wel na het seizoen ga veranderen is het weghalen van de overige V zitschapjes in het kleine hokje in het zit gedeelte van de duiven naast de broedvakken afdeling. Ook in afdeling 2 in het rendeel van het Van Zon hok, ga ik de V zitschapjes vervangen door een zitkast.

Deze ga ik verwijderen uit afdeling 2 en ga er een zitvakkenkast voor terug plaatsen net zoals in afdeling 1 zoals u op de onderstaande foto kunt zien.

Ik pak zelden een duif in de hand alleen voor een inkorving of training krijg ik mijn duiven in mijn handen.
De duiven zijn vrij rustig en tam en dat zonder pinda’s. Wat ik erg belangrijk vindt is dat ik s’morgens alle afdelingen schoon maak met de duiven in hun afdelingen. Het is leuk om te doen, want ik heb haast in elke afdeling duiven op mijn rug, schouder of hoofd zitten. Vaak ook meerdere duiven. Mijn vriendinnetje is de 23-021 ze zit altijd op mij net zoals haar zus de schimmel 23-020. Bij de jonge duiven heb ik er nu ook een paar die graag bij en op mij zitten.
De jongen gaan los bij mij van 10 uur tot ruim 12 uur. Maar om 9 uur begin ik eerst met het schoonmaken van hun afdeling. Ik zou het ook kunnen doen na 10 uur als de jongen aan het trainen zijn in een lege afdeling. Maar het geeft veel meer plezier om je duiven mooi tam te krijgen waardoor ze niet gauw bang of angstig zijn/worden.
S’avonds maak ik wel de afdelingen schoon van de oude vliegduiven als die aan het trainen zijn. Hun afdelingen worden 2x op een dag schoon gemaakt, bij de jonge duiven maar 1x daags. S’morgens ongeveer drie kwartier werk en s’avonds maar een kwartiertje.
