29-06-2021 Jongen paramixo enting en chipring om gedaan.

Gisterenavond laat in het schemer donker alle jongen voor de eerste keer in de mandjes gezet. Volgens mijn telling 87 jongen maar vanmorgen is er nog een jong terug gekomen waardoor het er nu 88 zijn, of ik moet een telfout hebben gemaakt. Er stond een africhtingvlucht voor de jongen gepland vandaag (die niet door ging ivm het slechte weer) en dan hou ik mijn jongen vast zodat ik de liefhebbers in de buurt niet tot last ben. Ook mijn derde ronde zou nog mee kunnen trekken met de vluchtduiven waardoor er onnodige verliezen zouden kunnen ontstaan. Ik wist reeds op tijd dat de africhting niet door ging maar toch alles maar in de mandjes gepakt want het is vandaag Sabine haar vrije dag en dan kan ze mij mooi helpen met het bevestigen van de juiste chip aan de goede poot van de jonge duif die hetzelfde ringnummer heeft als in de chip staat. Maar vanmorgen dacht ik waarom bel ik de dierenarts niet of hij tijd heeft om aan huis de jongen van een paramixo enting te voorzien. Ik heb toch alles in de mandjes zitten en dan hebben we twee vliegen in 1 klap gescoord. Warempel de dierenarts Heitkamp uit Haaksbergen had nog een gaatje om aan huis te komen enten.

Mijn jongen nog zeer onwennig in de mandjes.

Sabine en ik hebben ongeveer twee weken terug alle nieuwe chipringen voor de jonge duiven van dit jaar reeds over de antenne gehaald om te kijken welk ringnummer aan de chip is gekoppeld, want de jonge duif met dat ringnummer moet dan die chip om hebben. Ik koop daarvoor altijd een 100tal papieren bekertjes waarop we het eindnummer schrijven van het ringnummer en daarna de chip in het bekertje doen. Straks pakken we een jonge duif met bijvoorbeeld eindnummer 950, dan zoeken we het juiste bekertje op met de chip er in en bevestigen wij deze aan de poot van het jong.

De bekertjes staan al gereed.
Met in elk bekertje 1 chipring.

Sabine heeft meteen van elke duif de kleur genoteerd en reeds ingebracht in ons stamboom pakket op de computer. (Van compuclub) Ik miste 7 jonge duiven die helaas van het hok weg gevlogen zijn en niet zijn weer gekomen. De klus is mooi geklaard en nu kijken of ik de jongen in een goede conditie krijg. Vorige week heb ik alle jongen welke nog in het hok zaten eruit gezet een kwartier nadat de jongen los waren en deze week doe ik hetzelfde maar dan gaat ook de ingang dicht zodat ze verplicht buiten moeten verblijven. Vliegen ze dan nog niet genoeg dan ga ik ze ook de lucht in jagen zodat ze gaan trainen en meer conditie opbouwen. Met een twee weken vanaf nu gaan we starten met het africhten van de jongen. (Ongeveer 12-07)

De eerste africhting naar Kalkar is op de maandag 9 augustus inkorven en op de dinsdag 10 augustus worden ze dan gelost. De afstand van Kalkar naar mijn hok is 63 kilometer door de lucht. Het is belangrijk om de jongen veel af te richten zodat ze wat ervaring op doen en dat ze het thuishok weer weten te vinden. Dus nog veel werk aan de winkel, wordt vervolgt zullen we maar zeggen.

Sabine bedankt voor je hulp.