29-07-2023 Tongeren 184 km. Kopduif vliegt 3 minuten rondjes en is kopduif AF.

We hebben vrijdagavond 30 jongen ingekorfd voor de wedvlucht vanuit Tongeren.

Vorige week kwamen er 28 jongen terug van de wedvlucht uit Weert. Het laatste jong kwam om 17.11 uur terug (23-004) op zaterdag. Maar op zondag zag ik op 3 plekken zeer waterige mest, dus dat was niet in orde. Bij het voeren zag ik dat de 23-004 wel wat voer pikte maar nog veel meer dronk. Ik heb hem dan ook apart gezet en met veel belangstelling in het jonge duivenhok gekeken of de waterige mest nog aanwezig was. Gelukkig was dat niet het geval, dus ik heb de juiste duif apart gezet. Op maandag de 23-004 naar Sabine gebracht om de duif te laten herstellen. Sabine is daar heel goed in maar helaas heeft de 23-004 niet lang meer bij haar geleefd. Ze heeft vast iets gedronken wat niet goed voor haar was. Dus 27 jongen die vorige week mee zijn geweest nu weer ingezet met daarbij een drietal herintreders. Twee laatkomers van de eerste vlucht en nog een bont duivinnetje die was binnengelopen van de africhting vanuit Ruurlo in Rijssen en aldaar opgehaald.

Het weer voor morgen ziet er nog niet al te best uit. De minste kans voor buien is in de ochtend, dan zal er wellicht nog een mogelijkheid zijn om korte vluchten te kunnen lossen, mochten ze blijven overstaan dan leren de jongen meteen het eten in de manden en hopelijk ook het drinken. Dus elk nadeel heeft zijn voordeel.

In de vereniging waren er 211 jonge duiven mee die ingezet zijn door 10 liefhebbers. In de CC4 zijn er 1688 duiven ingezet door 82 liefhebbers. (Op 22/7 Weert 82 liefhebbers met 1674 duiven en op 15/7 Beek en Donk 86 liefhebbers met 2425 duiven)

De duiven zijn gelost om 8.15 uur. Mooi dat het nog een vlucht is geworden op de zaterdag. Het weer was prachtig blauw met witte wolken. De wind zuidwest dus de duiven kunnen een behoorlijke snelheid halen. In afdeling 10 kwamen de eerste meldingen op de meldlijst en ik zag dat ze daar 1625 meter per minuut vlogen. Dat is dus 97,5 km per uur. Bij ons was dat omgerekend om 10.08 uur.

Dan op 10.07 uur wanneer we nog geen duif hebben gezien komt er een jonge duif aan vallen. Maar ze maakt een rondje, terwijl ze dat doet komt de melding van John Vasterink zijn eerste duif bij mij op de app te staan. Hij zit op 10.07 en meld de duif ook in die minuut. Zodoende weet ik ook zeker dat onze duif er was op 10.07 uur. Maar helaas blijft ze vliegen, nog lang niet moe en ook geen zin om te landen. Dan komen er twee jongen bij vallen en draaien ze met zijn drieën rondjes. Achteraf zou blijken dat er 1 vreemd jong bij zou zitten. Heel jammer dit en de twee jongen geklokt op 10.10 uur. We hadden beslist een mooie kopduif gehad. Nu hebben we in de CC4 nog de 20 en 21 gemelde duif. Daarna volgen er redelijk snel nog 5 jongen en dan moeten we 5 minuten wachten op de nummers 8, 9 etc.

De derde en zesde duif waren onze getekende duiven.

Tijdens de vlucht is de 23-007 terug gekomen van Beek en Donk.

Onderstaand de kloktijden van onze jongen.

Bij het klokafslaan om 18.00 uur waren er in de vereniging 16 jongen afwezig van de 211. Opvallend dat bij meerdere liefhebbers (zeker 3) er vandaag jongen terug zijn gekomen van Beek en Donk.

Onderstaand de plekken van onze jongen in de verenigingsuitslag.

Als je weet dat de eerste duif 3 minuten heeft rondgevlogen dan vallen de plekken 7 en 8 nog reuze mee.

In de vereniging is de eerste plaats voor John Vasterink. Hij draait een jonge duif uit zijn Embregts-Theunis koppel voorop. Uit dit koppel schenkt hij een duif voor onze bonnenverkoop voor het goede doel. De 057 bezet de 2de plaats in de CC4 maar ook van geheel Noord. (11.532 mee)

John van harte proficiat met deze derde overwinning op rij met de jonge duiven.