03-12-2017 Kwekers gekoppeld

Vanmorgen de kweekduiven gekoppeld. We hebben nu nog 13 kweekkoppels over na een zeer strenge selectie. Eerst wordt gekeken hoeveel jongen er nog over zijn van een kweekkoppel, mocht het zo zijn dat er geen jongen over zijn gebleven dan gaat het complete kweekkoppel eruit. Mochten er wel jongen zijn die op het vlieghok verblijven en mochten deze niet naar wens presteren dan zal ook het kweekkoppel plaats moeten maken en zal tevens de gehele lijn ook uit het vlieghok worden verwijderd.

De kwekers krijgen meestal het gehele jaar geen medicatie alleen de verplichte enting en de wormkuur, selectie vindt dus ook plaats op basis van gezondheid. Geel bij een kweekduif betekend ook einde en over.

De laatste jaren heb ik bij andere goede spelers een redelijk aantal jongen in de zomer of najaar gehaald om deze in te passen in het kweekhok met de hoop op goede vliegende nakomelingen. Mede omdat wij in 2012 besloten hebben om over te stappen van de fond naar de snelheid. Mijn vrouw vindt het lange wachten op de overnachtvluchten niets aan en aangezien wij met ons tweeën de duivensport met plezier willen beleven is er besloten de overstap te maken.

Ik haalde er meerdere omdat dan de kans op een goede kweker ook groter is. Zal dit in de toekomst niet meer doen en alleen bewezen kwekers of zeer goede vliegers aanschaffen voor het kweekhok. Een goede vlieger moet minimaal een duifkampioenschap hebben gewonnen of twee 1ste prijzen.

We hebben de kweekduiven welke niet voldeden altijd van het hok verwijderd en nooit te koop aangeboden ongeacht wat ze gekost hadden. Waren alle liefhebbers maar zo eerlijk want er wordt heel veel rotzooi op afstamming te koop aangeboden. Heb al wel een keer een mooi aanbod gehad om de uitgeselecteerde kwekers te verkopen maar zal dat nog wel een keer in een apart blogverhaal opschrijven zodat jullie kunnen lezen hoe de duivenliefhebbers bedonderd worden.

De kweekduiven verblijven op ons zolderhok, we hebben daar drie afdelingen met in totaal 33 broedvakken. De achterste twee afdelingen zijn in gebruik als kweekhok en deze hebben 12 en 9 broedvakken en de tussendeur heb ik vorige week verwijderd zodat het 1 mooi groot hok is met voldoende leefruimte. Nu nog even afwachten of het koppelen naar wens gaat, deze keer veel goed x goed op elkaar gezet en veel om gekoppeld.

Onderstaand wat foto’s van de binnenkant van het kweekhok.