30-05-2023 Africhting Bentelo jongen. (2)

Vanmorgen de vroege jongen voor de tweede keer afgericht naar Bentelo. De afstand naar het hok, net geen 6 kilometer.

Gisterenavond laat in het donker de jongen (54 st.) in de mandjes gepakt. De kunst is om de mandjes in het nachthok te zetten en dan te beginnen met het pakken van de jongen zonder dat deze uit hun zitvakken vliegen. Bij de eerste africhting lukte dat goed en vloog er geen enkel jong naar de grond. Nu lukte het ook aardig en vlogen er maar 2 jongen naar de grond. De aanstaande keer zal het weer wat lastiger worden verwacht ik.

Vanmorgen extra vroeg het bed uit omdat er een wolkendek voorspeld werd in noord Nederland. Wellicht kan ik de jongen mooi op tijd lossen voordat alles bewolkt is. Maar het was helaas grotendeels bewolkt en je zag een enkele blauwe plek maar die was niet goed zichtbaar omdat de zon te laag stond. Dus besloten om eerst alle duiven te verzorgen en de hokken schoon te krabben. Toen dat gereed was nog even met onze oppashond gewandeld en daarna de mandjes met de duiven in de auto gezet. Het weer werd steeds beter en de blauwe plekken waren meer zichtbaar.

Om 8.48 uur de jongen 1 voor 1 los gelaten en gecontroleerd wat voor een vleugel onze jongen hebben. Vooral gelet op de korte arm waardoor de duiven een langere tijd in de lucht kunnen vliegen. Een korte arm is zeer wenselijk bij eendaagse fondduiven en overnacht duiven. Ik kon 1 enkel twijfelgeval ontdekken maar al onze jongen hebben beslist geen korte arm. Wel een aantal met een extreem grote vleugel. Om 9.10 uur waren alle jongen gelost.

Bij terugkomst vloog er al een mooi koppeltje jongen rondom het huis. Toen de jongen rustig op het dak van het zwembad zaten eerst maar even de jongen geteld. Het waren er 37 die voor mij thuis waren. Ik heb er daarna nog 5 tegelijk zien komen en ben toen aan het werk gegaan. Mandjes schoonmaken etc.

Bij het voeren om 13 uur blijkt dat er 53 jonge duiven aanwezig zijn. Dus nog maar 1 jonge duif onderweg. Ze hebben mooi weer wat geleerd. Ik hoop dat ik onze vroege jonge duiven vrijdagmorgen nog een keer kan wegbrengen. Dan wellicht op een iets grotere afstand van 8 kilometer.