25-04-2018 5e Africhting Tolkamer

Vanmiddag om half twee de duivinnen naar het pak hok gedreven en deze allen (45 stuks) gepakt voor de 5e africhting vanuit Tolkamer wat de gemeente Lobith is. Ook de oude duivinnen welke nu reeds 3 vluchten hebben gehad gepakt en meegenomen. Deze africhting was speciaal voor de jaarling duivinnen die wellicht vrijdag de mand in gaan als de wind uit het zuidwesten of westen blijft waaien. 

Op het moment van pakken was het nog geen mooi weer maar op de buienradar kon je zien dat na 3 uur de opklaringen dus blauwe lucht zou volgen. Om kwart over drie was ik in Tolkamer waar de lucht al mooie blauwe plekken vertoonde. Onderweg nog wel wat regen gehad van de lage bewolking. Planning was om ze 1 voor 1 te lossen maar helaas waaide het zo hard dat mijn lijstje met ringnummers steeds weg waaide ondanks dat daar een flesje water op stond. Toen maar besloten om ze mandje voor mandje te lossen, had er 3 bij mij met telkens 15 duivinnen. Heb ze ongeveer om half vier los gelaten. Doe dat normaal nooit want heb in het verleden slechte ervaringen daarmee omdat ik verschillende keren gewonde duiven heb gehad dit in tegenstelling bij het 1 voor 1 lossen. 

Op de terugweg steeds meer opklaringen en tot aan Lichtenvoorde mooi weer en daarna donkere wolken en geen blauw meer. Bij het binnen rijden van mijn woonplaats Neede lagen de plassen op de weg en trok er net een behoorlijke bui weg. Bij thuiskomst de meesten op de klok om 16.10 uur, het lijkt erop dat de 3 koppels zich toch hadden verzameld ondanks het even wachten totdat de volgende mand los ging. Er stonden er reeds 41 op de klok maar er zaten er 42 in het hok. Nummer 43 een oude duivin kwam later. Er ontbreken er nog twee maar dat zijn duivinnen welke reeds eerder weg zijn geweest, mochten ze weerkomen dan gaan ze naar Anton toe. 

Heb ze bij de doffers gelaten tot een 6 uur en toen de duiven weer met de aanwijs stok gescheiden, denk nog geen 5 minuten werk. Alles afgevoerd in dit geval 20 gram per duif vliegvoer 50% en energie/dieet voer 50%.

Morgenvroeg krijgen ze 20 gram energie/dieetvoer en morgenavond 40 gram van hetzelfde voer, beide keren aangemaakt met Witte Neuzen van van de Weerd voor de koppen. Doe dat al lang de dag voor inkorven 2 voerbeurten en het bevalt mij prima.

Vrijdag maar eens kijken of de jaarling duivinnen voor de eerste keer de mand in kunnen. (afhankelijk van het weer en vooral de wind)

Onderstaand de gemaakte foto’s.