01-08-2023 Blikvangers Nationaal Bergerac.

De Nationale wedvlucht vanuit Bergerac werd met 1 dag vertraging gelost op de zaterdagmiddag om 13.30 uur met een matige Zuidwesten wind en bij 16 graden.

Maar liefst 2.569 liefhebbers hadden samen 27.942 duiven mee gedaan naar Bergerac.

Onderstaand de lossing van de bijna 28.000 duiven in Bergerac.

Een prachtig gezicht. Let op de linker rij duivencontainers, daar worden nog een aantal containers ouderwets met de hand deur voor deur gelost. Mooi om te zien dat het grote koppel al lang in de goede richting vertrekt terwijl er nog steeds duiven vertrekken uit de manden van de containers die deur voor deur geopend worden.

Onvoorstelbaar dat er nog steeds gebruik wordt gemaakt van deze ouderwetse en de niet wenselijke manier van lossen en dat de containers nog niet voorzien zijn van een automatisch lossysteem waardoor alle manden tegelijk los gaan. Je moet maar een vitesse vlucht hebben en je duiven zitten achter een deur die als laatste los gaat.

Aangezien de duiven op de terugweg te maken kregen met een sterkere Zuidwesten wind met een kans op een bui, waren de verwachtingen bij heel veel liefhebbers dat de eerste duiven in de nacht zouden arriveren.

De vroegste duif werd geklokt in Maastricht om 00.12 uur snachts. Deze duif zou de 3de Nationaal spelen van 27.942 duiven. Maar liefs 203 duiven werden er in de nacht (binnen de neutralisatie tijd) geklokt.

Onderstaand de eerste 88 duiven van de Nationale uitslag.

Opvallend dat J. Grootoonk uit Bant een geweldige uitslag neer zet met zijn duiven. Hij heeft op plek 85 al 5 duiven op de uitslag staan.

J. Grootoonk heeft zijn hokken uitgebreid met een prachtig Van Zon hok.

J. Grootoonk had 85 duiven mee en pakt 67 prijsduiven. Maar vooral de manier waarop zijn duiven afkomen en ook in de afdeling 11 stelen zijn duiven de show. Een echte blikvanger.

Klik hierop voor een prachtige reportage over J. Grootoonk in het Spoor der kampioenen.

Klik hierop voor de Nationale uitslag.

Klik hierop voor de Sector 1uitslag.

Klik hierop voor de Sector 2 uitslag.

Klik hierop voor de Sector 3 uitslag.

Klik hierop voor de Sector 4 uitslag.

Dan nu de eerste 82 grootmeesters van deze Nationale Bergerac.

Dut zijn de eerste 82 Grootmeesters van de in totaal 2.569 liefhebbers die meededen.

Een compliment en felicitatie voor alle winnaars op deze vlucht.

Dan nu de belevenis van een kleine liefhebber (mijn neef) die zijn duif van Bergerac nog in het donker aantrof op zijn hok.

De bovenstaande foto kreeg ik al mooi vroeg (5.48 uur) op de zondagmorgen toegestuurd.

Zijn 21-1637595 duivin was de snelste duif van (497 duiven) Regio NO van de afdeling 8 en 1ste van Kring 2. Tevens bezet de duivin de 33 Nationaal van Sector 3 van 7.957 duiven.

Vooral de belevenis van de liefhebber om een mooie vroege duif te klokken in het donker is mooi om te lezen.

Het was een geweldige dag, met de nodige telefoontjes, tientallen Whatsappjes en een bezoekje van een duivenvriend uit Apeldoorn.
Het was wel even “schrikken” vanochtend. Omdat gisteravond om 24.00 uur in Sector 1 nog geen meldingen waren op Compulive, durfde ik het aan om de wekker op half zes te zetten. Om 05.05 uur moest ik plassen, dus toen toch maar opgestaan om even te kijken buiten. Eerst zag ik niks (was nog te donker), maar bij het teruglopen ontwaarde ik het silhouet van een duif op de nok van het hok. Beetje fluiten, maar ze durfde niet te vallen. Zaklantaarn gepakt en toen wipte ze op de klep/antenne: 05.11.39 uur.

Dit is Gerard Willemsen met zijn 21-595 duivin en zijn Engelse Cocker Spaniel genaamd Tulsa.

De “595” is van 2021. Helawis (de vrouw van Gerard) heeft haar de naam “Luna” gegeven 🌙
Haar vader zit nog op het kweekhok. Is een rode doffer van 2016, verkregen op een bon van Dirk Altenaar, Giesbeek (jong uit de 24e Nat. Pau 2015).
Haar moeder heb ik niet meer. Komt van eigen kweek, uit een zuivere Gerrit van Vilsteren duivin, uit de lijn van zijn stamdoffer de 98-377.
“Luna” is een weduwduivin en zat het hele seizoen bij de jonge duiven in (en af en toe in het duivinnenhokje, bij haar doffer of op de vlucht). Bergerac was haar eerste meerdaagse vlucht. Haar doffer was ook mee, als weduwnaar. Hij was vandaag mijn 3e duif op Bergerac (1e getek.) en is duifkampioen op de meerdaagse fond geworden (3 prijzen, w.o. 2 x 1e in de club)
.

Vanochtend (vroeg op de maandag) was het nestzusje van Luna terug van Bergerac. Zeiknat. Tot nog toe vond ik haar zelfs iets beter dan Luna zelf. Ze vloog vorig jaar als jaarling 2 keer kop op de dagfond. Zat nu met een jonge doffer op eitjes van 3 dagen broeden, dat was natuurlijk geen ideale neststand. Ben heel blij dat ze terug is.

Sabine feliciteerde Gerard met zijn prachtige vroege duif en de overwinning in zijn kring.

Dank jullie wel. Ik ben er superblij mee. Heb al de nodige telefoontjes gehad en tientallen berichtjes op WhatsApp. Heerlijk 😉💪🐦

Wat kan dan de duivensport toch mooi zijn.

Voor de verkoop i.v.m het 100 jarig bestaan van onze vereniging ten bate van Make a Wish wordt er ook een bon van Gerard Willemsen verkocht.