02-08-2023 Heb je het al gehoord? (3) (Willem Mulder)

Ze zeggen dit, ze zeggen dat. Dit artikel gaat wederom over de zin en de onzin die in duivenland de ronde doet. Kleine stukjes dus, waarover (ik althans) niet een heel artikel zou schrijven. Het zijn vragen, die me nogal eens worden gesteld of meningen die vaak worden geuit. Wat werkt, wat niet? Wie heeft er gelijk, wie ongelijk? Daarom nu deel 3.

Rijst geen voer voor vermoeide duiven?

Ergens in de polder werd een vermoeide duif opgevangen. De duivenliefhebber had geadviseerd om water te geven met rijst. Volgens de “opvangster van de duif” zou dat juist de verkeerde voeding zijn, waardoor de duiven niet zouden overleven. De krop zou scheuren, de darmen opzetten. Kortom het slechtste advies wat je kon geven… (?)

Nou, daar sta je dan als duivenliefhebber mooi te kijk in de krant. Maar ik ga het opnemen voor deze liefhebber! Duiven kunnen zo zeer vermoeid raken van een vlucht, dat zelfs de beste voeding en of bijproducten niet meer helpen. Dan is het gewoon over en sluiten. Rijst is juist zeer licht verteerbaar voedsel wat vocht opneemt en dat is het beste wat je op dat moment nog voor het diertje kan doen. Hopen dat die erdoor komt. Maar als dat niet lukt, ligt het zeker niet aan de voeding. Geen enkel dier eet zoveel dat zijn dat hij of zij er dood van zou gaan. De krop van een duif kan wel 3 x groter worden. Het is elastisch en kan niet knappen. Dus beste duivenliefhebber: chapeau voor het advies!! Maar wel ophalen die duif als die bij mensen zit die zelf geen duiven hebben!

Genetisch veranderde Sojabonen.

Onkruiden die in de sojavelden groeien worden resistent tegen het gif Roundup ( glyfosaat). Daarom wordt er nu soms het illegale bestrijdingsmiddel dicamba gebruikt.

In de “Boerderij” maandblad voor de boeren heeft dit inderdaad gestaan. De onkruiden zouden al resistent zijn geworden tegen Roundup en daarom heeft de firma Monsanto het middel dicamba ontwikkeld. Uit maandblad “ De Boerderij”. De akkerbouwers zaaiden dit voorjaar de nieuwe genetisch gemodificeerde sojavariëteit Roundup Ready 2 Xtend van Monsanto. Die is resistent tegen het onkruidbestrijdingsmiddel dicamba en tevens tegen Roundup. De variëteit heeft sinds dit voorjaar een teelttoelating in de Verenigde Staten. Maar dicamba heeft nog geen toelating voor gebruik in die sojavariëteit, meldt website Delta Farm Press.

Dus: lees het goed: de nieuwe soja variëteit is resistent gemaakt tegen een nog verboden middel dicamba. Het onkruid is nog niet resistent tegen dit gevaarlijke gif. Maar dat is een kwestie van tijd. Het middel mag nog niet gespoten worden, maar het gebeurt toch. Veel aangrenzende akkers hebben er al veel schade van ondervonden. Het is een kwestie van tijd dat het spul wordt goedgekeurd, want Monsanto is een zeer machtig chemisch bedrijf. Zij verwachten volgend jaar al een toelating. Het meeste van dat soort middelen komt op de grond terecht. En de sojaplanten nemen dat weer op met hun wortelstelsel. Eet smakelijk! Hoezo er komen tegenwoordig zoveel “vreemde, gevaarlijke ziektes” voor…. Het lijkt mij beter om geen gemanipuleerde sojabonen te gebruiken in voermengelingen. Gelukkig is mijn baas het daar voor 100% mee eens. Die wil dat spul niet op het erf hebben. Niet voor het maken van kippenvoer en konijnenvoer, maar ook voor duivenvoer. Alleen de niet gemanipuleerde variant.

Werkt appelazijn tegen E-coli?

Ik geef al jaren appelazijn in het drinkwater en heb nooit last van E-coli. Het beschermt de jonge duiven optimaal en dat weet toch iedereen!

Dat hebben we al veel vaker gehoord. Waar of niet waar? Er wordt soms een koffielepel per liter water aanbevolen en met een eetlepel vol kan men enkele weken kuren tegen de E-coli. U bespeurt waarschijnlijk enige cynisme van mijn kant. Het spijt me. E-Coli krijg je meestal door stress. Dat kan ontstaan door de roofvogel en door het opleren of de eerste duivenvluchten. Ik wil u graag een ander voorstel doen.. 

Het drinkwater voor onze duiven moet een PH-waarde hebben van 5,5. De zuurgraad is dan dusdanig, dat E-coli  minder snel toeslaat en de duif het water graag blijft drinken. Het leidingwater heeft verschillende PH-waardes. Het licht eraan waar je woont. Meestal ligt die ergens tussen de 7 en 8. Je kunt die waardes opvragen bij het leidingwater bedrijf of vinden op het internet. Heeft het kraanwater dat aan jou wordt geleverd een PH-waarde van 7,5, dan kun je die d.m.v. appelazijn verlagen. Je kunt dit ook controleren met een strip. Deze kunt u kopen bij de dierenspeciaalzaak die veel in vissen en vijvers doet. U zet hem in het water en leest dan de zuurgraad af. Vaak is 1 theelepeltje appelazijn per liter drinkwater al voldoende om die PH-waarde te laten dalen tot de ideale waarde. Geven we te veel appelazijn, dat wordt het water te zuur en dan drinkt de duif het niet graag. Ook worden de organen van de duiven onnodig belast en of wordt er calcium aan de veren en botten onttrokken. Uitkijken dus. Nog beter is het om je leidingwater met goede meetapparatuur te testen of het op te sturen naar een laboratorium. Het is eenmalig en dan weet je voor altijd, hoeveel je aan je water kunt toevoegen.  Appelazijn kan, mits juiste gedoseerd, een goede bijdrage leveren., maar E-Coli kun je niet altijd voorkomen.

Voeren na een vlucht van 400 km.

We hadden een vlucht op het programma staan van 400 km. Deze werd echter teruggezet naar 100 km. De week nadien: precies hetzelfde verhaal. Ik had de duiven volop gevoerd. Maar wat moet ik nu doen?

De energie die je hebt gevoerd zit ten dele nog in het duivenlichaam. Die 100 km vliegen en het heen en weer schommelen van de vrachtwagen kost ook wel de nodige energie. Toch zal een groot deel van de opgebouwde energie nog in de duif aanwezig zijn. Je zult dus wel moeten ingrijpen, want anders verdwijnt de vorm op de duiven op den duur. Ik adviseer de duiven een of twee dagen langer licht te voeren en op maandag of dinsdag een trainingsvluchtje in te lassen van ± 60 km – 80 km. Daarna weer opbouwen voor de volgende vlucht.

Verliezen jonge duiven tijdens het opleren.

Tijdens het africhten was ik zomaar alle jonge duiven kwijt uren en uren later kwamen de meeste gelukkig weer thuis. Een voor een en soms koppeltjes van twee – drie duiven. Hoe kan dat?

Zoiets komt heel vaak voor en we kennen de oorzaken niet. Eén ding is wel zeker: de koppen moeten 110% goed zijn. Het hok moet ook goed zijn en er moet een gezond zuurstofrijk klimaat op zitten. Het open doos systeem werkt wat mij betreft het beste en is eenvoudig te maken: schuiven dicht groot raam open en gaas ervoor: klaar. Verder alle kieren en naden dicht.  Dan natuurlijk de luchtwegen proberen optimaal te krijgen. Het liefst met natuurlijke middelen. Je kunt b.v. uien doorsnijden en onder de schapjes leggen. De geur van uien opent de luchtwegen. Elke avond weer een plakje er af snijden tot de inkorfdag. De volgende week weer nieuwe uien enz.

Zijn er goede middelen tegen dikke koppen en mycoplasma? (snot – vuile neuzen):

Er worden vaak verschillende middelen aangeprezen in de duivenkranten. Van Doxycycline, Soludox, of  Tetracycline,  Erytromycine, Spiramacine….  Ook befaamde oogdruppels zouden wonderen verrichten. Wat kan ik het beste gebruiken?.

Er wordt nog veel te veel blind gekuurd. Naar de duivendierenarts gaan? Ben je gek! Dat kost alleen maar veel geld. Artikelen lezen? Onzin. Nee, ik speel al 40 jaar met duiven, ik weet het allemaal zelf wel. Als dit middel niet helpt, dan dat erop….. Maar ja, helpt dat dan nog? En dat kost  geen geld zeker?  Met breed spectrum middelen is het schieten met een schot hagel op een vlieg. Dan raak je altijd wat. Maar ja, wel eens van resistentie gehoord?  Hoe lang zal dat nog goed gaan en nog geoorloofd worden?? Laat ze eens goed onderzoeken bij een deskundige dierenarts, waar je vertrouwen in hebt. Daar wordt je niet dommer van en dan wordt je meestal veel beter op weg geholpen.

De jonge duiven vluchten.

Mijn jonge duiven vliegen in april en mei al als de brandweer. Ze zijn soms wel de hele middag weg. Maar als de jonge duivenvluchten er aan komen wil het niet meer zo lukken.

Tja, duiven zijn geen machines die je kunt aan en uitzetten wanneer je dat wilt. Veel willen vliegen duidt op een goede gezondheid. Maar dat hoeft allemaal nog niet in april en mei. Daar staan geen prijzen op. Als de opleervluchten achter de rug zijn, dienen ze in goede conditie te zijn. Dat is werken naar de topvorm toe. Daarna ( tijdens de vluchten) komt de dan de motivatie om de hoek kijken. Ze zijn dan meestal al geslachtsrijp en zoeken een vriendinnetje. De conditie is er dan en de motivatie ook. Als je de duiven op het schap houdt, zorg er dan voor, dat er b.v. 1 schapje te weinig is. Dat geeft motivatie in het hok. Verspeel je een aantal jonge duiven? Maak dan de lege hokjes dicht of haal de schapjes weg. Zet een oude fiets in het hok of schoenendozen met een opening erin op de inkorf dag. Motivatie is het allerbelangrijkste tijdens de vluchten.  

Vocht voor jonge duiven op de vlucht

Ik krijg mijn jonge duiven tijdens de vluchten helemaal uitgedroogd thuis. Is daar wat aan te doen?

De eerste vluchten in de transportwagens verlopen meestal met veel verliezen. Met name dan is er enorm veel stress en hitte in de inkorfmanden. Veel jonge duiven kunnen de waterbakken nog niet vinden. De hersenen worden niet meer gevoed, daardoor vermindert de oriëntatie. De jongen drogen uit en komen niet meer thuis. Dat is voor flink een deel te vermijden. Juist om die reden heb ik een nieuwe mengeling gemaakt die met name op de inkorfdag wordt gegeven. Daarin zit zeer veel gepolijste rondrijst, maar ook veel hennep en Perillazaad. Deze rijstsoort neemt veel water op ( vooral water met een lage pH waarde) en zorgt voor een goede vochthuishouding in het lichaam. Zo blijken in de praktijk duidelijk meer duiven thuis te komen, meer duiven in de prijzen, die veel minder dorstig zijn bij thuiskomst. Deze mengeling is ook in emmers verkrijgbaar van 4 kg.

Electrolyten

Water in de krop spuiten heeft volgens mij niet veel zin. Een kwartiertje later ligt dat al weer achter de duif. Elektrolyten houden het vocht beter vast. Ze bevatten minerale zouten en meestal ook suikers. Bij warm weer zou ik willen adviseren twee dagen voor inkorven elektrolyten te verstrekken in het drinkwater of over het voer. Het kan ook nog op de inkorfdag ( in het drinkwater). Neem dan de drinkbak een uur na het voeren weg en vul die met schoon drinkwater. Van die suikers die daar meestal ook in zitten, kunnen duiven n.l. dorst krijgen en zo kunnen ze nog weer gewoon water opnemen.

Veel succes ermee.

Willem Mulder