01-09-2022 Voorbereiding Bierges 227 km.

Onze duivinnen worden ingekorfd op jongen van 5 tot 7 dagen. Uitgezonderd 1 duivin die een wat ouder jong heeft en wat losse duivinnen. Voor de duivinnen de perfecte stand denk ik.

Nadat op de donderdag de oude duiven weer los zijn geweest van 16.30 uur tot ongeveer ruim 18 uur, heb ik alles naar binnen gehaald en gevoerd. Normaal gaan de ouden los om 16.30 uur tot wel 19 uur of later, het laatste deel vanaf 18 uur verplicht alles naar buiten zodat de doffers ook bij huis trainen. We jagen dan vaak de ouden de lucht in met de bezem. Ik hoef de bezem maar te pakken en ze weten hoe laat het is. Maar dit keer ben ik om 19 uur begonnen om de doffers bij de duivinnen weg te pakken. De doffers opgesloten in het rendeel van hok 4. Overdag zitten daar de jonge doffers maar die zullen op de vrijdag verplicht in het nachthok moeten verblijven. De duivinnen zitten dus vanaf de donderdag avond tot aan het in de mandjes pakken op de vrijdagavond alleen bij de jongen. Ik verwacht dat de drang naar de jongen zowel bij de duivinnen als doffers vergroot wordt. Dat alles om met de oude duiven een mooie uitslag neer te kunnen zetten. De jonkies in de broedschotels worden vrijdagavond na het pakken van de ouden op de cv ketel gezet in het pomphok van het zwembad, daar is het altijd mooi warm.

Bij de jongen gaat er 1 herintreder mee zodat er 37 jongen mee gaan. We hebben deze week nog 3 jongen terug gekregen. (1x uit Dinxperlo los gelaten, 1x opgehaald uit Gendringen en 1x opgehaald uit Uelsen/Duitsland) De jonge duif welke ik woensdagavond heb opgehaald uit Duitsland was weg van de afgelopen zaterdag. Het jong was op sterven na dood en werd gebracht bij een mevrouw die papagaaien had. Het jong had daar in de buurt op een boerderij gezeten. Ik heb veel gezien in mijn zowat 50 jarig duivenbestaan maar wat ik nu zag was extreem. Kijk maar naar de onderstaande filmpje.

Zijn kop en ogen waren wel 2x zo groot als normaal. De papagaaien houdster had de duif al een antibiotica prik gegeven die drie dagen werkt en ook reeds de ogen behandeld. Het jong was messcherp en zal ook niets gevreten hebben want ze kon niets meer zien. Sabine heeft haar gevoerd met een slangetje en behandeld nu dagelijks haar ogen.

Ik stond werkelijks even perplex want de jonge duif is behoorlijk vol ingekorfd. Ik had het niet voor mogelijk gehouden dat een duif vanaf zaterdag tot woensdag zo enorm achteruit kan gaan. Ik ben benieuwd of Sabine haar er weer bovenop krijgt. Ze gaat er snachts haar bed voor uit om haar te voeren.

Planning is om al onze oude duiven weer in te korven dus 47 stuks in totaal. Ik kijk op een natour nooit naar de pennen stand van een duif. Ik zeg het verkeerd ik let er wel op, kijk er dus wel naar maar zal er geen duif voor thuis houden. Ik ben wel behoorlijk de duiven aan het opvoeren. Bijlichten doen we ook niet aan want we hebben geen stroom in de hokken. Voor zaterdag zijn de weervoorspellingen mooi weer met een O2 tot O3 en vanaf 10 uur ZO3. De duiven brengen de ZO wind mee uit België. Het zal zaterdag vast een spannende dag worden.