31-10-2023 Jongen selecteren. (Vervolg)

Onlangs schreef ik over de discussie op sociaal media over het selecteren van jonge duiven en vooral het verschil van mening hierover van AS, Nico van Veen en Embregts-Theunis.

Maar nu staat er een mooi artikel in het Spoor der Kampioenen van de beste liefhebbers van Nederland in 2023. Dat zijn Gerard en Harold Calis uit Bussum geworden.

Gelukkig staan er nu uitgebreide reportages van goed spelende liefhebbers in de wekelijkse duivenkrant. Die lees ik graag want van kampioenen die beter presteren dan je zelf doet, daar kun je altijd nog van leren.

In het artikel staan voor mij twee opvallende zaken.

De eerste zaak betreft het de selectie van de jonge duiven. Er staat letterlijk:

Wij kijken niet naar de prestaties van de jongen. Totaal niet interessant voor ons. En de prestaties zeggen volgens ons niks over de kwaliteit van de jongen. We proberen alle jongen een kans te geven om zich te bewijzen als oude duif. Daarom kweken wij er ook maar maximaal 100. Als we er veel te veel overhouden moeten we selecteren. En dat willen we zo min mogelijk doen bij de jongen.

Kijk dat sluit haast nadeloos aan bij mijn mening over het selecteren van de jonge duiven. Mooi om te horen dat zelfs de beste liefhebbers van Nederland van 2023 er net zo over denken.

De tweede opvallende zaak is dat de heren in 2008 een bezoek brachten aan Gerard Koopman en de aanschaf van 4 jongen het begin was voor een radicaal andere aanpak van de duivensport. Vanaf 2016 begonnen de eerste grote successen te komen en dan met name op de zware midfond- en dagfondvluchten. Het opvallende aan deze zaak vindt ik dat het maar liefst 8 jaar heeft geduurd voordat de grote successen kwamen. Helaas heeft de reporter niet gevraagd wat daar de reden voor is.

De duiven van hun twee stamkoppels zijn van 2009, 2010 en twee van 2011. Wel schaffen ze alleen kinderen aan uit de beste duiven en geen kleinkinderen.

Ze zijn vooral geslaagd met de duiven van Marcel Sangers.

Het voersysteem is best uniek en altijd volle bak. De duiven trainen 2x daags en gaan wekelijks mee. Ik denk zelf dat duiven met volle bak eten wel 2x daags moeten trainen en wekelijks mee moeten om ervoor te zorgen dat ze niet teveel gaan wegen. Koopman doet zijn duiven ook elke week mee.

Al met al een mooi artikel en het lezen waart.

Vergeet niet om uw duiven wekelijks een bad te doen in de ruitijd. Het komt uw duiven ten goede, vooral in de ruitijd.

Ook staat er een mooi artikel in van Willem Mulder over Wintervoer of All-in one?

Bij de geboorte van ons eerste kleinkind heb ik in het geboorteboek geschreven dat het de wens van opa is om later met de kleinkinderen naar Disneyland Parijs te mogen gaan. Na 12 jaar wachten totdat het tweede kleinkind oud genoeg was (8 jaar) om in de attracties te mogen was het afgelopen week zover, 4 dagen naar Disney Parijs all inclusieve met de kinderen en kleinkinderen om de twee parken te bezoeken. Het was fantastisch en mijn wens ging in vervulling. Hans Breukers, Mini en Jan hartelijk dank voor het verzorgen van de duiven. TOP

Afgelopen maandag vond iemand het nodig om kritiek te leveren op een aantal personen die zich uit de naad werken voor het goede doel. Hoe noem je iemand die altijd kritiek heeft? Overkritisch of een zeikerd. Op internet gezocht wat een zeikerd is, toen kwam ik de volgende tekst tegen: Een lichaam als een doedelzak, met twee pijpjes. Knijp je erin, dan spuit er water uit. Blijf lachen, het leven is maar zo kort.