02-02-2023 Postduiven Administratie.

Houdt altijd een goede administratie bij!

Er is geen betere manier om je resultaten te verbeteren door het bijhouden van een goede administratie. Vanaf dat een jonge duif een ring om zijn poot krijgt gestoken, wordt de duif bij ons in onze duivenadministratie (Compustam) ingevoerd en bijgehouden. Alles van de duif wordt zo nauwkeurig mogelijk bijgehouden. Dat begint met het opleren, spelen, gezondheid, dag 2 of later terug komen, uitslagen en kweken en alles wat daar nog tussenin ligt. Compustam is van Compuclub die ook voor de meeste afdelingen de uitslagen verzorgd. Voor een heel klein bedrag koop je een abonnement om wekelijks automatisch de uitslagen in te lezen in het stamboompakket. Dat kan natuurlijk ook handmatig als je niet al te veel duiven mee hebt. Maar het scheelt best veel werk als je er meer dan bijvoorbeeld 20 duiven mee hebt. Ik kijk voordat ik mijn aangewezen duiven moet inzetten voor de aanstaande vlucht nog even in Compustam welke duiven op dat moment mijn beste duiven zijn en ook niet onbelangrijk hoe vroeg ze komen. Je hebt weinig aan een aangewezen duif als die in het einde van de uitslag zit, die brengt namenlijk weinig punten op. Sabine maakt heel veel excel overzichten. Voordat wij de klok afslaan heb ik het overzicht van de aankomsttijden van onze duiven met hun ouders reeds in excel staan. Daardoor praten we er meer over, zien we meer en kunnen we betere conclusies trekken. Soms valt het op dat bepaalde lijnen het goed doen in een weekend. Ook gebruik ik die overzichten in mijn blog betreffende die wedvlucht. We vermelden ook altijd wanneer een duif bijvoorbeeld niet terug is gekomen. Krijgen we dan een melding dat er een postduif van ons is opgevangen, kunnen we meteen zien wanneer de duif is weg gebleven. Opvangers krijgen ook altijd antwoord van ons zoals de NPO het voorschrijft. Het lastige daarvan wel is dat er steeds meer particulieren zijn, die onze duiven aanmelden. Natuurlijk geweldig maar die hebben vaak geen juiste ruimte voor de duif laat staan duivenvoer voor het beestje. Onze duiven hebben al onder de wasmand, in de schuur en in een konijnenhok gezeten. Maar het grote probleem is de oplossing op korte termijn. Niet altijd ben je in de gelegenheid om meteen de duif op te halen. Een duivenmelker die in de buurt woont van de opvanger of een koerier kan uitkomst brengen.

BeschrijvingPrijs
Compustam voor Windows versie 2022€ 150,-
Compustam is ook in meerdere talen beschikbaar.

Klik voor meer info betreffende Compustam hier.

De mand liegt nooit!

Klopt, ik zeg altijd dat het beste is om je duiven veel mee te doen met de vluchten. Alleen zo kom je er achter wat de kwaliteiten zijn van de betreffende postduif. Daarbij komt dat je zelden een duif ziet van 6 jaar of ouder op de uitslagen. Op de snelheidsvluchten zijn het vaak maar 1 of 2 jarige duiven. Dus elke week dat je ze niet speelt is een gemiste kans. Voor fondduiven ligt dat iets anders. Het medisch systeem bij ons is er zo op gericht dat ik heel het seizoen met onze duiven kan spelen en kan presteren. Laat je aan de medische kant een steek vallen dan volgt er meestal een teleurstelling. Denk maar aan een wormprobleem of een ander probleem midden in het vliegseizoen. Elk jaar zie ik het weer om mij heen gebeuren. Jammer want hun kampioenschapsdromen gaan dan in rook op.

Kwaliteit boven kwantiteit!

Zekers maar ik zie graag veel duiven komen. Ik heb er liever 100 mee dan 30. Het hoogste aantal wat ik ooit inkorfde was 187 stuks, alle jonge en oude duiven had ik toen mee. Dat was nog in de tijd dat ik in Neede woonde en lid was in Lochem. Maar het ontbreekt mij nu aan de ruimte en je moet het ook maar op kunnen brengen. Graag speel ik met 48 duivinnen op 24 doffers. Maar ik kan nu nog steeds geen 48 duivinnen spelen omdat er maar 39 beschikbaar zijn. Laat staan een aantal van 100 duiven. Ook worden de kosten van het levensonderhoud (energiekosten en de inflatie) zo hoog dat ik niet meer onbeperkt een aantal duiven mee wil doen. Dus wij gaan zeker nu voor kwaliteit boven kwantiteit.

Amazing 886
Dit verliefde stelletje heeft Sabine ook nog zitten. Onze Kingdoffer met een Strasserduivin boven op hem. LOL