02-04-2022 Het Weer, Derby Arona en op eigen hok.

Maart was een geweldige mooie maand met veel zon en temperaturen van vaak 15 tot 20 graden. De zon scheen zo vaak dat er een nieuw record werd gevestigd, sinds de metingen hadden we in Maart nog nooit zoveel zonuren als in dit jaar. Wat was het een mooie maand voor mij en mijn duifjes.

Maar helaas de maand April doet met het weer wat het wil.

Nu hebben we sneeuw en koude temperaturen. Ik ga dus met weinig plezier naar mijn duifjes toe, brrrrrrr veel te koud. De harde wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur kan zakken naar 6 graden onder nul. De KBDB heeft voor België alle vluchten afgelast voor het weekend van 2 en 3 April.

Maar vorig jaar hadden wij precies hetzelfde weer maar dan een aantal dagen later. Kijk maar eens naar mijn blog van vorig jaar.

Gelukkig zijn de vluchten in Nederland nog niet gestart. De eerste africhting met de container staat gepland voor 15 april inkorven. De week erop volgt dan de eerste wedvlucht om de prijzen.

Derby Arona: (Tenerife)

Ik zag op de Pipa.be site dat de eindvlucht van de Derby Arona (Tenerife) weer vervlogen was.

Klik hier voor de uitslag.

Van de 196 ingezette duiven wisten er op dag 1 maar 37 duiven het hok te bereiken. Op dag 2 zijn er nog 3 bij gekomen zodat er nu zichtbaar 40 duiven terug zijn gekomen.

Wat ging er mis? De afstand is maar 280 kilometer. De lossingstijd 7.30 uur mooi op tijd, de eerste duiven vliegen er net 4 uur over en 1 minuut. Mooie snelheid en in het eerste kwartier vallen er 21 duiven. Daarna is het lang wachten op een duifje. Veel van de achtergebleven duiven zijn verdronken omdat ze geen vaste plek kunnen vinden om uit te rusten. Kijk maar eens naar het onderstaande plaatje.

Het wordt de postduiven niet gemakkelijk gemaakt om hun thuishok te bereiken. Een groot deel moeten ze over het water vliegen.

Mijn vaste lezers weten nu vast wel dat ik tegen de eenhoksraces van postduiven ben. De reden, het is anti reclame voor de duivensport, het gaat om het grote geld en de belangerijkste redenen is dat ik bang ben dat onze mooie sport aan banden wordt gelegd in verband met de grote verliezen. Dieronvriendelijk zegt men dan. Zeg nu zelf, kun je het dieronvriendelijk noemen? Wellicht kan ik het wat verduidelijken. Er waren ongeveer 2150 duiven ingezet. Nu halen 40 duiven de eindstreep. Dus nog geen 2%

Dit heeft niets meer met de duivensport te maken. Het is een grote schande. Liefhebbers die eraan mee doen zouden ze voor een jaar moeten schorsen net zo als de verkopende partij die de organisatie een mooi podium geeft en de 40 jongen gaat veilen. Het geld gaat hier voor het verstand zullen we maar zeggen. Ten koste van onze mooie sport en de duiven welke ingezet zijn.

Nu begrijpt u vast waarom ik tegen de eenhoksraces ben, op de lange termijn zijn ze de doodsteek voor onze duivensport. Het europees parlement zal een motie van de europese partij voor de dieren aannemen om de wedvluchten met postduiven aan banden te leggen.

Op eigen hok:

Op eigen hok hebben we de vliegploegen mooi bij elkaar zitten. Wel de doffers (40) en duivinnen (46) apart. Vanaf afgelopen maandag tot en met de woensdag was het nog een prachtig weer en hebben we genoten van de duiven. Ze vliegen mooi bij huis.

Deze week hebben we de hoofdrol speelster Roxy uit het bovenstaande artikel overgewend van Sabine haar hokje naar het vlieghok. Ik moest haar op de maandag en dinsdag nog ophalen bij Sabine maar op de woensdag heb ik haar los gelaten met haar doffer. Samen waren ze de hot op en ik was bang dat ik haar voor de derde keer moest ophalen, ook omdat ze bij Sabine haar buren op het dak zat. Maar gelukkig is ze weer naar haar doffer toe gevlogen en netjes bij mij in het vlieghok naar binnen gelopen. Op de donderdagmiddag heb ik haar ook samen met haar doffer nog los gehad. Ze weet nu de juiste weg naar haar liefdesnestje te vinden.

Nu eerst maar weer afwachten op wat mooier weer voor de eerste africhting van onze vliegduiven. Ik ga een afspraak inplannen bij de dierenarts om onze jongen van een paramyxo enting te voorzien.