02-09-2021 Onverwacht Baytril gebruikt.

Het onderstaande is mij echt overkomen. We moeten daarvoor terug gaan naar het jaar 2002.

Mijn vliegduiven hadden last van niezen en slijmvorming in de kelen. Een kuur met Ornispeciaal van Belgica de Weerd had niet het gewenste effect want de duiven hadden nog slijmvorming in de kelen. Toen de vliegduiven een driedaagse kuur verstrekt met Anti Slijm van Belgica de Weerd. Maar het probleem was niet opgelost. Nog steeds niezende duiven, nog wat slijm in de keel en ook nog te rode kelen.

Nou lekker dan 2x gekuurd met twee verschillende middelen en probleem nog niet opgelost. Wat te doen? Ik heb besloten om een mail te sturen naar Belgica de Weert, de producent van de medicijnen en tevens dierenarts met een praktijk.

Nog dezelfde dag kreeg ik netjes van hun een mail terug met daarin het advies van Belgica de Weerd. Onderstaand de mails

De onderste mail heb ik verzonden en de bovenste is het antwoord.

Het bericht wat ik terug kreeg was kort maar krachtig. Het advies was: 1. 1x daags de duiven oogdruppels te geven. Dit advies heb ik naast mij neer gelegd want ik had veel duiven (60+) en een drukke baan dus het was geen doen om dagelijks de duiven te gaan pakken voor een oogdruppel in elk oog en neusgat. Maar optie 2 beviel mij veel beter. Dat was 3 dagen Ornispeciaal in combinatie met Ornisol via het water te verstrekken.

Wouw, inderdaad was dat de oplossing want zowel het niezen van mijn duiven als de slijmvorming verdwenen.

De mail wisseling is van 17 Juli 2002, daarna de duiven 3 dagen gekuurd. Op 28 Juli heb ik 61 duiven mee gedaan naar een africhting vanuit Siegen Duitsland. Een 175 kilometer voor mijn duiven en het inkorven was bij het NIC Lichtenvoorde. De duiven waren gelost om 06.00 uur. (Lol, dat kon toen nog) Ze kwamen mooi af, zie de onderstaande lijst met aankomsten.

De omcirkelde ringnummers gingen mee naar Bergerac, ik had naar deze africhting een hoop jaarlingen mee.

Op 30 Juli heb ik 18 oude duiven ingekorfd voor de wedvlucht vanuit Bergerac wat voor de duiven een 928 kilometer vliegen was.

De duiven werden op 2 Augustus gelost om 13.30 uur te Bergerac. De eerste duif in de vereniging werd door mij geklokt om 12.36 uur. (996 meter/minuut) De laatste prijsduif van de 110 duiven die mee waren in de vereniging was ook van mij en wel om 17.31 uur. (757 meter/minuut) Het was dus een pittige Bergerac met een ZW wind maar met buien onderweg.

Maar niet alleen de eerste duif was van mij, ook de tweede en derde duif. Het werd dus 1, 2 en 3. Ik weet nog goed dat ik de eerste duif telefonisch aan het melden was toen nummer 2 en 3 op de klep vielen. Ook heel opvallend was dat mijn eerste twee duiven van 1995 waren dus beiden 7 jaar oud en goed voor de plekken 1 en 2.

In de VNC de fondclub was ik de eerste liefhebber met 3 duiven op de uitslag. Ook Nationaal waren het drie mooie vroege duiven.

U kunt zich voorstellen dat de blijdschap zeer groot was. Ik had een geweldig goed advies ontvangen van Belgica de Weerd.

De uitslag. 1, 2, 3, etc met minder dan 1000 meter per minuut. Buiten oppassen was lastig door alle neerslag. 2 duiven van 1995 voorop. (Zijn ook van dat jaar)

Wat jaren later bij 1 van mijn bezoeken bij de bekende dierenarts uit Wezep, vertelde ik hem het bovenstaande verhaal.

Hij vroeg toen aan mij of ik wel wist dat er Baytril in Ornisol zat. Nee dus, dat wist ik niet en met mij waarschijnlijk veel meer liefhebbers niet.

Ik heb geprobeerd om de product specificatie van Ornisol op te zoeken op het internet, maar die is niet te vinden. Ook op het doosje stond toen niets vermeld wat er in Ornisol zit. Wellicht dat er nu een bijsluiter bij zit bij aanschaf van Ornisol maar ik zou het niet weten.

In de jaren 80 en 90 was Baytril echt in bij de duivenliefhebbers. Maar pas op met Baytril, de liefhebbers die het vaak gebruikten kregen het probleem dat ze hun vliegduiven op den duur niet meer gezond konden houden. Na veelvuldig gebruik van Baytril worden de duiven er resistent voor en helpt het niet meer als ze ziek worden. Vooral de commerciele hokken gebruikten het. Ze vliegen daarom alleen met 1 en 2 jarige duiven op hun vlieghokken waardoor ze geen last hebben van de resistentie bij de oudere duiven. Deze oudere duiven worden dan verkocht voor mooie bedragen aan anderen.

Baytril is een antibiotica. Helaas kunnen bacteriën ongevoelig (resistent) worden voor bepaalde antibiotica. De antibiotica kunnen de bacteriën dan niet doden of afremmen. Het wordt dan moeilijk om de infectie te behandelen.

Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt, E-T uit Hoeven is zo eerlijk om het in zijn blog te noemen, alleen doet hij het 1x in de vier jaar. Maar ik zou ze niet de kost willen geven die het nog jaarlijks doen.

Vanaf dat moment kijk ik altijd bij de goed presterende liefhebbers hoe oud hun duiven zijn die op de uitslagen staan. Vliegen ze alleen met 1 en 2 jarige duiven of hebben ze ook oudere duiven mee.

Lol, kijkt U bij mijn uitslagen dan ziet U ook alleen maar 1 of 2 jarige duiven, maar in ben in 2019 opnieuw begonnen in Hengelo. Vanaf volgend jaar ziet U nog een mooi aantal duiven van mij van 2019 op de uitslag staan.