31-08-2021 Jongen weg.

Het is nooit fijn om veel jongen te verspelen. In Neede had ik het een paar keer mee gemaakt met Oost in de wind maar nu dus ook in Hengelo met een stevige Noorden wind.

Helaas zijn er van de 65 jongen welke mee waren nog 28 jongen onderweg. Ze werden gelost in Duffel op een afstand van 204 kilometer. De lostijd was om 8.45 uur, mooi op tijd. Ze kwamen als volgt.

Er zaten 5 jongen in de uitslag. De eerste twee hadden al wat terug kom ervaring op gedaan. Van sommige koppels hebben we alles terug en van sommigen niets. Van de meeste koppels een deel.

Ik had zaterdagavond 33 jongen terug van de 65 dus net de helft. In de vereniging was ongeveer een 20% van de jongen nog niet gearriveerd.

De liefhebbers met het kleinere verlies hadden de jongen 4 keer eerder met de container mee gehad. Die van mij maar 2 keer eerder, ik had de eerste keer en de voorgaande keer met ZO wind niet mee gedaan. Vier keer mee of twee keer mee maakt dus het verschil.

Maar zondag was het helaas geen weer voor de jongen om goed na te komen. Hele dag grijs, veel motregen, stevige Noorden wind. Zijn er ook niet veel gekomen op de zondag. Bij mij maar 3 jongen.

De voorgaande vlucht met Zuid Oosten wind was ook een lastige voor de jongen. Toen waren er ook een 15% tot 20% van de jongen weg met het klok afslaan. Maar de zondag erna was het mooi weer en zijn er nog veel jongen thuis gekomen. Dat geluk hadden we de afgelopen zondag niet.

Maar heb geen spijt, we hebben de beslissing om de jongen mee te doen wel overwogen gemaakt. Dat de Oost kant van het land dicht zat en de zondag nog veel slechter was dan de zaterdag was een te groot struikelblok voor mijn jongen. Wellicht kunt U zich dat niet voorstellen want ik heb foto,s gezien uit Volendam van de afgelopen zaterdag met mooie blauwe luchten en witte wolken.

Ik denk wel dat de sterkste jongen thuis zijn gekomen. Verwacht ook dat op termijn mijn hok met postduiven sterker eruit zal komen.

Maar ik krijg mijn vliegploeg voor 2022 niet compleet. Heb er nu te weinig duiven voor. Ik wil graag vliegen met 24 doffers (gaat lukken) en 48 duivinnen. (gaat niet lukken). Tevens had ik graag 24 doffers thuis zitten om in de broedvakken op te sluiten als de vluchtduiven terug moeten komen. Dat gaat ook niet lukken. Die 24 doffers worden dan alleen gespeelt op de natour vluchten. Er staan er vandaag nog 91 op de klok en een 2e selectie bij de ouden (50% prijs) moet nog plaats vinden. Dan maar wat minder vliegduiven. Voordeel is wel dat alle jongen mogen blijven. De jongen hebben het er voor dit jaar opzitten.

Jongen selecteren in de hand doe ik nooit. Selectie vindt via de mand plaats. Omdat ik vrij zuinig en voorzichtig met mijn jongen ben kan dat pas als jaarling. Las van goede liefhebbers dat je jongen het beste kunt selecteren als ze 12x mee zijn geweest. Als je kijkt naar het aantal liefhebbers in onze CC welke nog inkorven op het jonge duiven programma dan krijg je tranen in je ogen.

Heb het al eerder geschreven, het is heel lastig om een goede vliegploeg op te bouwen. Ik heb in 2019, 2020 en 2021 gemiddeld 100 jongen gekweekt. Een vliegploeg opbouwen in drie jaar van 96 duiven lukt niet. Te weinig jongen gekweekt of is mijn vliegploeg te groot? Denk het laatste. Vindt het mooi om veel duiven te zien komen. Als ik jong was zou ik bij Jac van de Bosch wel hokverzorger willen worden en dan van Agen 350 duiven thuis zien komen. Trouwens ook bij Jan Hooymans want die gunt volledig zijn verzorgers de eer die hen toekomen. Hij laat zijn verzorgers vrij en bemoeit zich niet met de vliegploegen. De kwekers zijn zijn domein. Net als de kwekers bij Sabine haar domein zijn bij mij. Als ik jong was ging ik stage lopen bij Bas Verkerk.

Tjaa als ik jong was wil je zoveel, als je ouder bent dan wil je alleen maar meer.

Maar ik verwacht nog wel een stuk of 8 jongen terug. Een deel met hulp van andere liefhebbers. Of deze jongen je hok dan sterker maken betwijfel ik.

Vaak zit het tegen in de duivensport, een enkele keer zit het mee.