In 2023 gaan we op de vitesse, midfond en eendaagse vluchten alleen met de duivinnen spelen. Hun doffers blijven thuis zitten en mogen de duivinnen opwachten van hun vlucht. Planning is dat de doffers dan alleen gespeeld worden op nest op de natour vluchten.
Reden om alleen met de duivinnen te gaan spelen is dat ik denk dat het de prestaties van de duivinnen ten goede komt als de doffer thuis op ze zitten te wachten. Bijkomend voordeel is dat er minder duiven mee kunnen naar een wedvlucht ten opzichte van 2022 waardoor de (vracht) kosten zullen dalen.
Sinds de verhuizing eind 2018 is de planning steeds geweest om uiteindelijk alleen met de duivinnen te gaan spelen. Maar dan wel twee duivinnen op 1 doffer. Het aantal broedvakken wat we hebben is 24, dus 24 doffers en 48 duivinnen.
Aangezien we de eerste jaren veel meer dan 24 doffers hadden, hebben we toen besloten om ook met de doffers te gaan spelen om te kijken welke doffers er goed genoeg zijn om te mogen blijven. Bijkomend voordeel was dat we sneller konden zien welke kweekduiven er voldeden. Opvallend is wel dat we echt zelden op de vitesse en midfondvluchten een doffer voorop hebben gehad. Ik herinner mij er geen. Maar nu zitten er na selectie nog een 28 doffers.
Maar in al die jaren van 2019 tot en met 2022 is het mij niet gelukt om 48 duivinnen over te houden. Nu zitten er na de selectie van de oude duivinnen nog 28 oude duivinnen en nog 12 jonge duivinnen welke niet uitgeselecteerd zijn. Dat gaan we ook niet doen, zodat ze alle 12 een kans krijgen om als jaarling goed te gaan presteren.
Het overhouden van onvoldoende jongen is daar debet aan. Dit ondanks het feit dat we elk jaar beginnen met ongeveer 100 jongen.
Maar ik kan mijn aandacht nu volledig richten op onze vliegduivinnen en wellicht ook in de plaats van 1x daags los, zelfs 2x daags los laten. Voordeel daarvan zal ongetwijfeld zijn dat de kans op het onderling paren een stuk verkleint wordt. Daar had ik in 2022 behoorlijk last van. Zo las ik eens een verhaal van een liefhebber die speelde zijn duivinnen om de week, telkens de helft. Het onderling paren werd voorkomen door de duivinnen zowel smorgens als savonds een 90 minuten te laten trainen.
Dit jaar behaalden we 2 keer de 2e plaats van de CC4 op een wedvlucht. Het wordt in 2023 tijd dat we voor de eerste plek gaan.
Ik ben benieuwd hoeveel winst onze duivinnen aan scherpte gaan behalen, indien de doffers thuis zitten te wachten.
Verder komen er nog een paar belangrijke wijzigingen aan voor 2023, maar die bespreek ik wel in een aparte blog. Dat alles met het opzet om vroegere duiven te kunnen klokken, vooral in het voorjaar als het weer nog wat kouder is. Ook de opleiding van onze jongen in 2023 gaan we weer prioriteit geven.