04-10-2022 Electra.

Zowel in het vlieghok als in het kleine hokje, hebben we nog geen electra kabels gemonteerd. Dat was begin 2019 toen het hok gereed was een bewuste keuze omdat er meer verbouwd moest worden dan alleen de nieuwbouw van ons vlieghok. Andere verbouwingen hadden op dat moment meer prioriteit.

Maar deze winter of voorjaar gaan we er zeker mee aan het werk. Gelukkig ligt er reeds tot vlak bij het vlieghok een electrakabel omdat op die plek een buitenlantaarn heeft gestaan.

Vooral bij koud weer komen mijn vliegduiven niet tot de gewenste prestaties. Ik heb mijn vlieghok niet afgemaakt zoals Martin van Zon het omschrijft in de video over waar een Martin van Zon hok aan moet voldoen. Zijn advies is om voor de broedvakken een verwarmingsplaat neer te leggen, waardoor er warmte opstijgt van onderen naar boven. Het maakt het hok een stuk droger, vooral in de koude perioden. Maar het zorgt ook voor meer trek van lucht in het hok.

Ik heb er eerder over geschreven zie de onderstaande blog.

Ondanks dat we geen verlichting hebben in ons vlieghok, hebben onze vliegduiven op de natourvluchten uitmuntend gepresteerd. We hebben onze duiven dus niet kunnen bijlichten om de rui te kunnen vertragen. Met andere woorden, de prestaties hadden nog beter gekund. Gisteren kreeg ik meer informatie met betrekking tot de kampioenstanden in onze afdeling. Maar voor ik die ga bespreken is het handig om terug te komen op de onderstaande blog.

Gisteren zagen wij dat onze “Special” duivin behalve het 1ste duifkampioenschap natour in de vereniging en de 2e plek in de CC4, ook in de grotere speelverbanden heeft gescoord en wel het onderstaande:

  • 3e duifkampioen natour van Noord. (1043 liefhebbers)
  • 6e duifkampioen natour van Afdeling 9 (1599 liefhebbers)

Dit alles presteerde ze met een aantal punten welke nog verbeterd kunnen worden. Dat zijn:

  • We konden niet bijlichten om de rui te vertragen.
  • We hebben haar maar 4 van de 5 vluchten gespeeld, waardoor haar slechtste prestatie niet geschrapt of verbeterd kon worden.
  • Op 1 van de natourvluchten weigerde onze klok. Ik kreeg deze weer aan de praat toen er reeds 3 duiven thuis waren en er drie minuten verloren gingen. Special was 1 van die drie duiven. (2e duif op het hok)

Eigenlijk is het nog een klein wonder dat ze zo hoog in de rankings staat. Het onderschrijft haar geweldige prestatie.

Wat ben ik blij dat wij sinds eind Juni 27 zonnepanelen op onze platte daken hebben liggen. De prijs die ik nu betaal voor 1 kilowatt stroom is opgelopen van 10 cent naar ruim 50 cent per kilowatt. Dus een vijfvoudiging van de prijs. Ook zijn we er achter gekomen dat onze vloerverwarming in de badkamer zeer veel stroom verbruikte. Deze stond dag en nacht op 25 graden, waardoor het verbruik per maand ongeveer een 600 kilowatt was. Nu hebben we de vloerverwarming uit gezet en deze komt voorlopig ook niet meer aan. We leggen voor de wastafel wel een lekkere warme mat neer.

TIP: heeft u een slimme meter, maak dan de app van uw energie leverancier aan en bekijk per uur uw stroom- of gasverbruik. Zo krijgt u een hoop inzicht en kunt u actie ondernemen om het verbruik te laten zakken. Kijk ook vooral naar uw sluipverbruik. (Veel apparaten in huis verbruiken continu stroom zonder dat jij ze gebruikt. Bijvoorbeeld apparaten die op stand-by of uit staan. Deze apparaten verbruiken stroom omdat ze in het stopcontact zitten. Zo vragen ze altijd kleine beetjes energie zonder dat jij hier iets van merkt. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd.) Het zijn er meer dan u verwacht.

Ik heb begrepen dat de verwarmingsplaten maar heel weinig watt verbruiken per uur. We hebben er 4 van nodig maar het verbruik van electra valt te overzien. Gelukkig gaan onze 27 zonnepanelen ervoor zorgen dat de kosten binnen de perken blijft.

De 4 vloerverwarmingsplaten gaan we bij de onderstaande firma aanschaffen:

Thermotex vloerverwarming
P & P heeft het alleenverkooprecht in
Nederland!
Onze vloerverwarming is inmiddels een begrip in Nederland. Vele (top)liefhebbers maken gebruik van onze vloerverwarming en weten hoe fantastisch dit produkt is. Als het hok het gehele jaar goed droog is is dit absoluut een voordeel voor de conditie van de duiven.
Laag stroomverbruik, zeer goede kwaliteit,
onverslijtbaar. Dat is de enige, echte Thermotex vloerverwarming. Het is mogelijk dat wij uw hok volledig installeren met de vloerverwarming (vraag vrijblijvend een prijsopgave)
Ook bij ons verkrijgbaar de kant- en klare bodemverwarmingsplaten.

122 cm x 60 cm € 115,-     p.p.
150 cm x 60 cm € 130,-     p.p.
200 cm x 60 cm € 145,-     p.p.

Ook  leveren wij ; Hygrostaten t.b.v. de vochtregulering, Prijs per stuk ; €  49,95

Zeg nu zelf, de prijst valt reuze mee. Het zal ons in ieder geval gaan helpen om vooral vroegere duiven te gaan pakken bij koud weer. Wordt ongetwijfeld vervolgt.