03-03-2022 KBDB/NPO Keurmerk Verkoopsite’s

Hierbij een oproep aan de KBDB en de NPO om een keurmerk te maken voor de postduiven verkoopsite’s.

Dit ter bescherming van haar leden en van de postduivenliefhebbers uit de andere landen.

Verschillende verkoopsite’s gooien onze goede naam te grabbel op dit moment.

Ik heb al veel geschreven over hoe bij Pipa de aankoopprijzen worden opgehoogd door de biedezels.

Zoals ik reeds schreef, heb je interesse in een duif dan ga je pas bieden op het moment dat de verkoop gaat aflopen. De personen die de dagen voor de afloop reeds bieden en zich niet meer laten zien op de dag dat de veiling ten einde loopt, zijn vaak alleen bezig om de aankoopprijs omhoog te liften.

Ook nu speelt dat weer bij de verkoop van Pipa’s Jewels on the Sky hyper exclusive.

Oordeelt u zelf maar.

Verkoop 1.01

Kweker: Dehon Demonseau

Aanbieder: Dehon-Demonseau

De biedezels zijn bijzonder actief. Lol, ze gebruiken nu ook een fantast naam No Pigeon, No Live zo kunnen we niet nagaan wie deze bieder is. Op 24 februari is het laatste bod geplaatst.

Verkoop 1.06

Kweker: PEC

Aanbieder: PEC

Op 27 februari staat het voorlopig laatste bod. Ook hier weer veel bekende biedezels.

Verkoop 2.01

Kweker: PEC

Aanbieder: PEC

Het bieden stopt reeds op 21 februari. Deze biedezels kwamen we vaker tegen.

Verkoop 2.05

Kweker: PIPA Breeding

Aanbieder: Dehon-Demonseau

Wederom een rij biedezels. De klant 8312 valt daar niet onder.

Ik stop er maar mee, maar er zijn nog een aantal voorbeelden meer. Wat opvalt is dat ze op verkoop 1.01 na allemaal gekweekt zijn door Pipa Breeding of PEC.

Deze gang van zaken is makkelijk te voorkomen door de termijn om biedingen te mogen doen, te gaan verkorten naar bijvoorbeeld vanaf een half uur voor het einde van de verkoop. De kans dat dan de biedezels aan de door hun geboden duif blijven hangen, is dan een stuk groter.

Ook schrijf ik vaak over de verkoop van oude duiven vanaf 3 jaar oud en ouder. Een liefhebber zal nooit een goede oude duif die goed kweekt, gaan verkopen. Deze duiven die zich niet bewezen hebben gaan weg voor het financiele gewin van de verkoper. Ik denk dat de koper nog geen 1% kans heeft op succes.

Het valt mij keer op keer op dat de verkoopsite GPS-Auctions vaak oude duiven te koop aanbied. Onderstaande jaartallen zijn de duiven welke op GPS in 1 week werden aangeboden, met dank aan 1 van mijn lezers.

GPS kan er ook wat van. Van 14 t/m 20 februari stonden daar 122 duiven te koop. Die duiven waren achtereenvolgens van deze jaren:

2011: 1

2013: 1

2014: 3

2015: 4

2016: 8

2017: 4

2018: 6

2019: 7

2020: 16

2021: 72

Bij deze duiven was er geen een die van een totale verkoop kwam. Die van 2019 en ouder hebben hoogstwaarschijnlijk niet voor goed nageslacht gezorgd. Hoeveel eigenaren zouden die hebben gehad? Jammer dat duiven niet kunnen praten!

Heel vaak zijn de kopers de liefhebbers uit het buitenland valt mij op.

Er moet een eind aan komen om duiven van 7 jaar en ouder te verkopen. Je mag ze wel gratis aanbieden bij een verkoop van een andere duif.

Bij oude duiven van 3 jaar of ouder moeten altijd vermeld worden de gewonnen prijzen van de betreffende duif en de kweekwaarde, dus de ringnummers van hun nageslacht met de gewonnen prijzen.

Ik ga samen met een aantal bevriende liefhebbers een Black List van biedezels opzetten. Daarbij vermelden we ook indien mogelijk wat hun relatie is met de betreffende verkoopsite. Hier komen we later op terug.

Voor mijn buitenlandse lezers, hierboven staat dat de duif nu voor de 18e keer verkocht is en dat hij weer terug is bij de liefhebber die hem nu voor de 19e keer kan verkopen.