01-04-2021 Africhting / Opstap / Nw dak daghokken / Buitentrap.

Ik heb op de zondagavond mooi in het donker alle duivinnen (44 stuks) in de mandjes gezet. Samen met Jan de duivinnen naar Hengevelde gebracht op de maandag morgen met prachtig weer maar wel met een straffe staartwind. Toen we net de mandjes hadden uitgeladen op de losplaats kwam toevallig Martin Dreierink voorbij en hij heeft al mijn duivinnen in de handen gehad en 1 voor 1 om de minuut los gelaten. Een oude duivin had een gebroken 4e pen en deze heb ik ter plekke getrokken zodat de duif een nieuwe pen kan laten groeien. Verder waren er een aantal jaarlingen die nog op oude pennen stonden. Door het verduisteren van de jongen hebben ze dus niet alle pennen vernieuwd. Ik zal eens in de gaten gaan houden of deze dan ook minder presteren. Bij thuiskomst moesten er nog 3 duivinnen komen en s,avonds ontbrak er nog 1 op appel. Daarna de 24 opgesloten doffers in hun broedvak gepakt en wederom naar Hengevelde gereden om ze 1 voor 1 te lossen. Zelf was ik bang dat ze wat minder zouden komen dan de duivinnen omdat de doffers behoorlijk waren afgeleid door alle duivinnen die aan de andere kant van de tralies konden gaan zitten in de broedvakken. Maar dat was niet het geval, bij thuiskomst waren er 23 doffers aanwezig van de 24 en de laatste doffer volgde ook vlot.

Ik heb vorige week een nieuw dak besteld voor op de daghokken. (Ren gedeelte) Probleem is dat de oversteek nu te kort is (15 cm) waardoor in het voorste gedeelte van de rennen behoorlijk nat worden. Dat wil je niet hebben. Ook vinden mijn duiven het niet prettig om op de golfplaten te lopen. Maar zelf heb ik liever dat ze bij mij op het hok zitten dan bij een ander op het dak. Het nieuwe dak met een oversteek van 40 cm wordt in 4 complete delen geleverd door de firma Pascal Hemel, kooi- en volierebouw te Bentelo. Hij heeft in Bentelo een prachtige showroom en je kijkt je ook als duivenliefhebber de ogen uit. Zeker een bezoek waard zou ik zeggen. Het nieuwe dak wordt geleverd in Mei en zal in minder dan een halve dag gemonteerd kunnen worden.

Jan heeft ook een mooie instap gemaakt voor heel het hok. Hierdoor hoeven we niet meer zo hoog in het hok te stappen of er uit. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen. Nu is Jan bezig om een trap te maken naar het platte dak. Op het platte dak hebben we een prachtig uitzicht en kunnen we de duiven geweldig mooi zien aankomen. Nu moesten we door het huis naar de boven verdieping om op het platte dak te kunnen komen. Straks hoeft dat niet meer, als het platte dak van een nieuwe betume laag voorzien is dan kunnen we daar meer gebruik van gaan maken.

Jan bezig met de buiten trap, straks de ere tribune voor hem.

Op de dinsdagmorgen is mijn nieuwe klok gevuld met de juiste liefhebber en duiven gegevens. (Ewoud dank daarvoor) Na het schoonmaken van de broedschotels en eetbakjes meteen de antennes geplaatst en de klok getest. Dat ging prima, alle vliegdoffers en vliegduivinnen stonden op de klok. Vanavond pak ik alle vliegduiven in de mandjes en zullen ze morgen 1 voor 1 gelost worden in Neede. Omdat we ze nu kunnen klokken, maken we er een tijdrace van.

Samen met Jan op de woensdagmorgen naar Lida Lammersen gereden om daar alle vliegduiven 1 voor 1 te lossen. Elke minuut 1 duif gelost en in totaal een 67 duiven. (24x M en 43x V) Lekkere koffie gehad bij Lida met een grote koek, we hebben er gezellig een paar uurtjes gezeten. Bij thuiskomst hoopte ik dat er een 55 duiven op de klok stonden maar dat was niet het geval. Er stonden er maar liefst 67 op waardoor alle duiven reeds voor ons thuis waren. Dat is mij nog niet zo vaak overkomen met zo,n groot aantal duiven dus ik ben er blij mee. Voor zaterdag de 1ste africhting met de container naar Kalkar en het wordt goed weer dus vrijdag zullen we alle duiven weer gaan inkorven.

De snelste 26 duiven met de ervaren duiven van 2019 voor op.

Woensdag morgen tussen 10 en 12 uur zou de top duivin worden bezorgd door de koerierdienst. Ze waren mooi op tijd en Dini heeft de duif aangepakt en gecontroleerd op ringnummer en de koerierdienst 40 euro betaald. Ik had zelf geen tijd om haar op te halen want het werd een drukke week met veel africhten. Het is een prachtige complete duivin. Nog wat mooier dan mijn duifkampioen Vitesse in de kring de 14-136. Ben er zeer blij mee dat ik deze super aankoop kon doen met de volle steun van Dini.

Zie de link voor meer info over de top duivin.

Op de donderdag na afloop van het ruime vlieguurtje van de doffers ontbreekt de doffer met ring 20-545. Even later is hij er alleen gewond aan de poot en behoorlijk geschaafd voor bij de borst. Hij ging op de kop de waterbak in dus de duif heeft behoorlijk pijn. Heb hem opgesloten in zijn broedvak met voer en water. Maar je ziet aan hem dat hij pijn heeft. Het komt goed met hem. De volgende blog zal gaan over de eerste africhting met de container naar Kalkar, ongeveer een 63 kilometer voor de vliegduiven.