03-07-2023 Africhting Neede (18 km) gaat fout.

De maandagmorgen nadat ik de duiven verzorgd had en de hokken schoon zijn gemaakt heb ik de vroege jongen in de mandjes gepakt. Het zijn 46 vroege jongen en 1 jaarling doffer die meegingen naar Neede.

Het weer was prima, zwaar bewolkt maar wel met blauwe plekken en een ZW wind met windkracht 3. Ongeveer 20 graden dus goed te doen voor een duif.

Ik ben begonnen in Neede met het loslaten van de jongen om 10.35 uur. Met de klok, na elke minuut 1 jonge duif los gelaten. De laatste ging los om 11.21 uur. Daarna terug gereden naar Hengelo. Om 11.55 uur was ik weer terug en ik was zeer benieuwd hoeveel jonge duiven er terug zouden zijn. Helaas zag ik van een afstand geen koppel jongen rondvliegen, ook op de schoorsteen kon ik geen duiven zien zitten. Maar het hok staat open dus ze kunnen ook binnen zitten. Bij binnenkomst thuis eerst naar de duivenklok gekeken en er stond 1 aankomst op en wel de jaarling doffer die ook in het hok zat. Verder geen duiven in het hok. Op het dak zaten welgeteld 2 jonge duiven. Vol ongeloof, eerst de 2 jongen binnen gehaald en gewacht of er geen groot koppel jongen aan het vliegen is. Nee dus. De vorige africhting vanuit Hengevelde kwamen de vroege jongen heel vlot naar huis. Nu zijn er nog maar 2 jongen terug van de 46 ondanks het feit dat de eerste jongen al 1 uur en 20 minuten los zijn. De afstand naar Neede is maar 18 kilometer en dat met staartwind. Ik heb de hele middag zitten wachten en s’avonds waren er 36 jongen terug van de 46. Je vraagt je af, wat heb ik fout gedaan en waar gaat het mis. Onze jongen hadden veel zin in het vliegen, ze hebben op zaterdag en zondag vast gezeten. Nu op maandag, mogen ze vliegen met een ZW wind 3 vanuit Neede. Ik denk dat ze totaal geen haast hadden om naar huis te komen, ook al hadden ze voldoende eetlust en kon ik ze prima binnenroepen. De jongen zijn gezond niet te zwaar en voelden zeer goed aan. Hopelijk komen er dinsdag nog een aantal jongen terug, ik reken daar wel op.

Onderstaand de lijst met aankomsttijden van onze vroege jongen.

De 23-005 is ook terug.

De 23-981 is ook terug.

Maandagavond ook dertig oude doffers mee gedaan met de africhtingsvlucht vanuit Gendringen. (50 km) Het is een africhting voor de jonge duiven maar er mogen ook oude duiven mee. Vooral voor onze jaarlingdoffers is het goed dat ze weer even een stukje mogen vliegen. Die hebben als jonge duif alleen de natourvluchten gevlogen dus alle extra ervaring is welkom.

De duiven werden in Gendringen om 9.00 uur gelost.

De doffers kwamen vlot en snel naar huis. De eersten staan op 9.29 uur op de klok. Dus net 29 minuten voor een afstand van 50 kilometer vliegen. Om 9.55 uur zijn er 23 doffers terug van de 30.

Klik hier voor het fimpje van de lossing.

Onderstaand de lijst met aankomsten van onze oude doffers.

De 22-018 kwam om 18.29.15 naar huis.

Zoals u kunt zien kwamen de eersten heel vlot naar huis. Veel oude duiven met ervaring voorop.

De jaarlingen hebben mooi wat geleerd. Helaas op de dinsdag maar 2 jonge duiven nagekregen.