04-12-2022 Doping.

Ik denk dat er in elke sport wel doping wordt gebruikt en ben er van overtuigt dat in de duivensport daar zeker sprake van is.

Dit jaar heeft de Nederlandse Duivensport Organisatie zowat 90 dopingcontroles uitgevoerd. Deze waren allemaal negatief. Dat is natuurlijk prachtig maar er speelt meer.

Al heel wat jaartjes terug heeft een dierenarts met veel duivenkennis, die ooit zelf duivenmelker geweest, mij het onderstaande ingefluisterd.

Om kennis van zaken te hebben betreffende de verboden middelen moet je haast wel een opleiding hebben genoten van bijvoorbeeld een dierenarts of laborant. Als ik kijk naar de lijst van verboden middelen dan geloof ik dat graag. Hij vertelde verder dat er dus liefhebbers zijn met veel kennis die tot het gaatje gaan. Dat houdt in dat ze de uiterste grens opzoeken van wat wel of niet mag. Maar nu komt het, ze zoeken de grens (waarden) van wat mag wel op met vier verschillende stoffen. Reden is dat het de betreffende duif een voorsprong geeft ten opzichte van de rest.

Nu blijkt dus ook dat bij de NPO controles bij het onderzoek op steroïden dat er vijf endogene steroïden (endogene zijn stoffen die zich van nature in het lichaam van een duif bevinden) aangetroffen zijn, die echter onvoldoende bewijslast opleverden voor een verdere procedure. Wat blijkt dat de waarde van de stof op 99 moet staan als het een dopinggeval betreft. Bij de genomen monsters zag men waardes tot 95, dus net er onder.

Daarnaast is in bijna alle monsters salicylzuur aangetroffen. Dat is een normale stof die vogels vaak via het voer tot zich nemen. Sommige monster bevatten sporen van acetominophen (anders gezegd paracetamol) wat ook van nature kan voorkomen.

Kijk het bovenstaande sluit nadeloos aan bij het verhaal betreffende doping welke in mijn oor gefluisterd werd.

U zult wel begrijpen dat ik met veel interesse het dopingbeleid in België heb gevolgt. Het opvallende is dat de kennis daar gedeeld wordt door een zeer fanatieke gesloten groep liefhebbers of grootverdieners. Ze bundelen hun krachten van kennis en macht om het dopingbeleid voor te blijven.

Dat er liefhebbers zijn die reeds voor de tweede keer opvielen bij de KBDB doping autoriteit, maar niet van doping beticht konden worden, bevestigd mijn verhaal dat je veel kennis moet hebben. Via de tam tam hoorde ik dan ook dat er een dierenarts bij betrokken was.

Wellicht kunt u wel begrijpen als ik dan lees dat een dierenarts al zijn duiven weegt voordat ze ingekorft worden en ook bij thuiskomst, ik meteen moet denken aan wat ik hiervoor heb geschreven. Zo las ik in mijn vakantie een duivenboek waarin beschreven werd dat een belgische liefhebber een zelfde soort onderzoek had uitgevoerd.

Maar in 2015 werden er in België verschillende voedingssupplementen voor duiven positief bevonden op de aanwezigheid van cafeïne, vanwege het feit dat zij kolanoten bevatten. Het ging hierbij om de zogenaamde Ideal Pills, Supra Pills en Muta Seeds die ontwikkeld werden door het bedrijf Versele-Laga nv. Het bedrijf besloot dan ook om de productie van deze middelen meteen stop te zetten. Hiernaast zijn ook de klaproos (Papaver) en de wilg (Salix alba) typische planten die verboden substanties bevatten, zij bevatten immers morfine respectievelijk salicylzuur. (Daar is het weer; salicylzuur)

Onze NPO conludeert verder: Uit de controlelijst die door de liefhebbers wordt uitgereikt, komt veelvuldig gebruik van geneesmiddelen naar voren. Onduidelijk is evenwel welke middelen in deze geneesmiddelen zijn verwerkt.

Ik werk zelf veel met de medicijnen van Belgica de Weerd. Ik vertrouw er dan maar op dat er geen verboden stoffen in zitten. Ook geef ik mijn jongen bij klachten coli control van een dierenarts uit Beckum. Op het potje staat niets vermeld welke stoffen er in zitten. Ik heb er al eens een telefoontje aan gewaagd om dat bij hun te achterhalen. Zonder succes trouwens. Ook hier vertrouw ik er maar op dat er geen verboden stoffen in zitten. Ik speel de jongen dan toch niet maar je weet als liefhebber ook niet hoe lang een stof blijft werken.

Er is voor onze NPO dopingbeleid strategie nog veel werk aan de winkel. Doe het samen met de KBDB die zitten volgens mij reeds verder in het proces. Andere bonden kunnen zich er dan bij aansluiten.

Richt je vooral op liefhebbers met kennis en op de grootverdieners. Richt een database in van medicijnen welke verstrekt worden en welke stoffen ze bevatten.

Mooi voor onze NPO maar dan WERKT JOUW MEDICIJN etc.

Nu schijnt elke liefhebber die aangesloten is bij de NPO een meldingplicht te hebben betreffende zijn medicijnen gebruik bij hun postduiven. Ik wist dat niet en velen anderen denk ik ook niet want er is niets gemeld bij het NPO. Ik denk zelf dat dit een stap te ver gaat.

Zelf heb ik er een zwaar hoofd in dat de KBDB en NPO een dopingbeleid kunnen ontwikkelen waarbij doping wordt uitgesloten in onze mooie duivensport. De groep liefhebbers die hun kennis bundelen om meer geld te kunnen verdienen aan de duivensport zijn, indien ze geen fout maken, onaantastbaar.


30.000 euro, dat is de boete die een dierenarts uit As moet ophoesten omdat hij zelf geneesmiddelen voor duiven prepareerde. Verder kreeg hij van de rechter in Tongeren ook een celstraf van zes maanden met uitstel. “Zo’n doping bevordert de uithouding van een duif, een beetje zoals bij wielrenners”, vertelt Geert Philips, algemeen secretaris van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond.

28-3-2018 Het Nieuwsblad


Er staat op de verschillende dopingsites een lijst met verboden werkzame stoffen, of er staat omschreven waar de werkzame stoffen niet op mogen werken. Dus om te beoordelen of je een kruid wel of niet mag geven, moet je precies weten welke werkzame stoffen er in dat kruid zitten.

Kruiden die wij verkopen die positief kunnen testen bij een dopingtest:
– Boswellia
– Chilipeper
– Citroenmelisse
– Duivelsklauw (staat als kruid echt op de dopinglijst)
– Hennep
– Hop
– Lavendel
– Moerasspirea (bevat een vorm van salicylaten, deze staan op de dopinglijst)
– Monnikskap
– Pepermunt (wordt gezien als een maskerend middel)
– Rozemarijn (wordt gezien als een maskerend middel)
– Sint Janskruid
– Tijm (wordt gezien als een maskerend middel)
– Valeriaan (staat als kruid echt op de dopinglijst)
– Wilgenschors (bevat een vorm van salicylaten, deze staan op de dopinglijst)
– Yucca

Kruiden die wij niet verkopen maar die ook positief kunnen testen zijn:
– Acacia
– Berkenschors
– Blauwe bosbes
– Ephedra
– Glidkruid
– Kampfer (wordt gezien als een maskerend middel)
– Menthol (wordt gezien als een maskerend middel)
– Passiebloem
– Papaver
– Populier
– Schietwilg
– Smeerwortel