05-09-2023 Lastige vlucht voor onze late jongen.

Ik noem ze onze late jongen maar ze zijn van de derde ronde van de kwekers.

We hadden op de lastige vlucht voor de jongen die alleen gespeeld worden op de natour van de 20 late jongen er s’avonds maar 9 terug.

Dat was niet alleen bij ons het geval maar bij de meeste liefhebbers die hun jongen pas spelen met de natour vluchten.

Maar gelukkig zijn er zondag nog 8 late jongen gearriveerd waardoor de teller nu staat op 17 laatjes die terug zijn van de 20.

Onderstaan het overzicht van onze late jongen.

In de CC4 uitslag staan 4 late jongen van ons.

Onze vroege jongen deden het een stuk beter om de eerste dag thuis te komen. Maar die hebben er al 5, 6 of 7 vluchten opzitten en daardoor al veel meer ervaring opgedaan. Van de 24 vroege jongen waren er op de eerste dag 22 jongen weer aanwezig.

Zie de onderstaande lijst van onze vroege jongen.

Zondag is er nog 1 vroeg jong naar huis gekomen. In de CC4 uitslag staan 8 vroege jongen van ons.

Onze vroege en late jongen maken te weinig prijzen maar als je ziet hoe de jongen aan het ruien zijn is dat ook geen wonder.

Dan onze oude duivinnen, die waren mee op jongen van 5 tot 6 dagen. Twee duivinnen hadden een jong van 14 dagen.

Onderstaand de lijst van onze oude duivinnen waar we heel het jaar mee gevlogen hebben.

In de CC4 loopt de wedvlucht tot 17.12 uur. Wij hebben maar liefst 27 duivinnen van de 28 in de uitslag staan.

Opvallend is wel dat de onderste 3 duivinnen bij ons de minste prijzen hebben gevlogen dit jaar. Ik had ze al als reserve duivin laten zitten om voor alle 28 doffers een duivin te hebben.

Dan de doffers en dat is een apart verhaal. Dit jaar hebben wij voor het eerst niet gevlogen met de oude doffers, alleen met oude duivinnen. Daar heb ik best spijt van gehad omdat het een zwaar jaar werd voor onze duivinnen met veel kopwind (Oost in de wind)en lage snelheden. Onze jaarling doffers van 2022 (15 stuks) hebben maximaal maar 4 natourvluchten gehad vorig jaar. Ik heb wel de doffers dagelijks laten trainen dus gewoon verzorgd als waren het vliegduiven. Toen ik spijt kreeg omdat ik er niet meer speelde zaten we al op een te grote afstand om ze in te zetten. Wat ik wel gedaan heb is om de 30 doffers mee te geven met alle africhtingsvluchten van de jonge duiven vluchten en van de natour vluchten. De achterliggende gedachte was om de doffers van 2022 maar zoveel mogelijk te leren en vanwege het feit dat ik de doffers wel wilde spelen op de natourvluchten, dan hebben ze al wat ritme te pakken. Het zal de uitslag alleen maar ten goede komen.

Onderstaand de lijst van onze doffers.

De 22-020 was dinsdag 10.10 uur terug.

Van de 30 doffers staan er in de CC4 uitslag 16. Onze eerste en derde duif waren doffers. We misten s’avonds nog maar liefst 7 oude doffers. Het gekke is wel dat het 2 doffers van 2020 zijn en nog 1 doffer van 2021. Dat zijn bevlogen doffers met ervaring. Gelukkig zijn er zondag nog 4 doffers terug gekomen maar ik had er zelf meer verwacht.

Voor onze jonge duiven zit het seizoen er wellicht op. Ik ga geen jongen inkorven met een zuidoosten wind en een verwachte temperatuur van 30 graden. Bij een vroege lossing als er geen mist of inversie is zullen de eersten best goed naar huis komen als het nog maar een 23 tot 25 graden is. Maar vooral de onbevlogen jongen die nog veel moeten leren en die je normaal gesproken later gaat krijgen, die komen niet meer vanwege de dorst die ze hebben en gaan krijgen met daarbij de hoge temperatuur. Eigenlijk hetzelfde als de afgelopen zaterdag maar dan nog een stuk erger.

Voor oude duiven zal het geen probleem zijn, voor bevlogen jongen ook niet mits ze 100 procent in orde zijn. Dat geld natuurlijk ook voor de oude duiven. Iets het geel eronder en u bent de klos samen met uw ingezette duiven. Voor alleen natourjongen zou ik zeggen, beslist niet doen. Heb geduld en speel ze desnoods enkele keren op de taartvluchten als de temperatuur gedaald is om de jongen ervaring op te laten doen.