06-08-2022 Het Inversie Spook.

Vanaf 1973 heb ik postduiven.

Toen waren er nog geen prive computers of internet sites en telefoons waarop je allerlei gegevens kon zien.

In 1983 werd de eerste IBM-PC in Nederland op de markt gebracht. In Nederland werden in 1994 de eerste telefoonnetwerken door PTT Telecom (later KPN) en Libertel (later Vodafone) uitgerold. Maar pas eind jaren ’90 werd de gsm ook voor consumenten toegankelijk met aantrekkelijkere tarieven.

Je luisterde om 8 uur morgens na de radio waarop je kon horen wanneer de duiven gelost waren.

Vaak waren de duivenberichten het best beluisterde programma van de dag.

Een lossingsverantwoordelijke belde met de convoyeur die mee was met de duiven en hij belde liefhebbers op welke in de vlieglijn woonden om te vragen hoe het weer daar was.

Maar geregeld en vooral met de jonge duiven werd er met het ophalen van de volle manden al gezegd, pas op morgen, we gaan ze vroeg lossen dus ze kunnen voor 8 uur komen. Nu zeggen de convoyeurs van onze afdeling, we gaan de jongen niet voor 8 uur lossen.

Voordeel van vroeg lossen en vooral bij warm weer is dat de jongen meer tijd hebben om hun hok te bereiken. Na 12 uur komt er nog maar een enkeling met warm weer.

In mijn geheugen kan ik mij nog 1 vlucht herinneren dat de jongen traag naar huis kwamen ivm inversie. Geheel blauwe lucht. Ze kwamen traag maar wel naar huis omdat de duiven daar de tijd voor hadden.

Inversie in de meteorologie geeft aan dat de temperatuur in een laag van de aardasmosfeer een omgekeerd verloop heeft ten opzichte van de normale situatie. Een warmere luchtlaag ligt als een deken over een koudere luchtlaag. Hoe hoger men in de troposfeer (de onderste 11 km van de atmosfeer) komt, hoe kouder het wordt. Bij inversie wordt het over een gedeelte van de hoogte steeds warmer. Doordat koude lucht een hogere dichtheid heeft, heeft deze de neiging om te dalen terwijl warme lucht de neiging heeft te stijgen. Als koude lucht aan de grond wordt opgewarmd, stijgt deze op en koelt op grotere hoogte weer af. In sommige situaties krijgt de koude, zwaardere lucht de kans niet om op te warmen en blijft op geringere hoogte hangen.
Een inversie treedt in Nederland vaak ‘s zomers op, bij windstil en onbewolkt weer gedurende de nacht. In dat geval komt het doordat de bodem dan sterk afkoelt en de lucht hierboven warm is na een warme dag. 

Toen ik nog werkte, ging ik voor het werk (8 uur) op pad met de jongen om ze af te richten. Bij 1 van die africhtingen hingen de weilanden vol met mist. Pffff dan sta je daar, wetende dat het werkt roept. Alles los gelaten in de hoop dat de duiven komen als de heiigheid boven de weilanden is opgelost. Ik was thuis de mandjes aan het uitladen toen de jongen zich reeds melden. In de lucht zullen veel weilanden niet groen zijn geweest maar behoorlijk wit van de grond nevel. Maar mijn jongen hadden er geen problemen mee.

Zelfs met de ouden op onze laatste midfond vlucht was het weer raak. De lossing stond gepland voor 8 uur maar werd even uitgesteld ivm laaghangende bewolking. De duiven zijn toen om 8.15 uur gelost. De Belgen losten daar reeds om 7.15 uur.

Ik ben zelf voorstander om vooral de jongen zo vroeg mogelijk te lossen.

Dinsdag was er een africhting vanuit Kalkar van een vereniging uit onze afdeling. S’morgens het mooiste weer van de wereld, lostijd 9.00 uur. Dan vraag ik mij af waar zijn we mee bezig.

Onze lossingsverantwoordelijken hebben vast een andere mening. Maar ik ben niet de enige roepende in de woestijn. (Weg met het inversie spook)

Laten we eens een proef doen bij een africhting waarbij van te voren wordt aangegeven om zo vroeg mogelijk te lossen ondanks een inversie met daarbij ook de optie om pas na 8 uur te lossen. Vroeg lossen, linkerzijde van de container vullen, na 8 uur rechterzijde van de container vullen.

Kijk ook naar de landen om ons heen, hoe laat lossen de Belgen, Duitsers en Polen. Hebben die duiven geen last van inversie? Het lijkt erop dat de inversie bij ons een spookbeeld aan het worden is.

Hoeveel last heeft een postduif van inversie? Je weet in ieder geval vooraf dat bij warm weer met de jongen, dat laat lossen funest is voor een behoorlijk deel van de jongen. Helaas mochten we dat dit jaar weer meemaken met de jongen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de stress in de manden bij late lossingen.

We zijn er nu zover mee dat zelfs na 2 jonge duiven vluchten er nog veel te veel jongen verspeeld worden. En dan komt ook de oogjesziekte nog aanwaaien. Die was een paar jaar terug met een week voorbij. Nu hebben liefhebbers er wel 3 weken last van. De dierenartsen zeggen dat de infectiedruk hoog is in de containers. Dus laat de jongen er dan geen minuut langer inzitten dan nodig is.

Ps wij hadden een zeer slechte africhting met onze vroege jongen. Ik wist dat ze niet voor 8 uur zouden lossen en heb ze toch mee gedaan. Mijn verantwoording. Punt. De LC valt niets te verwijten en doet zijn werk, maar wel zou ik graag willen dat ze ook het zo vroeg mogelijk lossen gaan overwegen of er een proef mee gaan doen. Ik ben er van overtuigt dat het de duivensport voor de liefhebbers (jongen overhouden) een stuk makkelijker gaat maken.