07-07-2018 Sittard Jong (te late lossing IWB advies kost veel jongen)

Vanavond 12 jongen ingekorfd voor hun eerste klokvlucht vanuit Sittard. Voor mij een afstand van 134.583 meter.

Heb de jongen gepakt met de licht groene ringen aan (voor uitlevering in verband met de vroege kweek), dat zijn dus meteen mijn oudste jongen. Heb er nog 13 in het hok zitten maar 1 duivin had de neppen niet wit genoeg volgens mij dus ze mag nog even wachten op haar eerste klok vlucht.

Als je dan bedenkt dat ik een 40 tal van deze ringen heb gehad dan is het rendement van 13 over gebleven ringen bedroevend laag, gelukkig is dat met de latere ringenserie een stuk beter. 

De jonge zijn nu een 5 tal keren afgericht en de laatste anderhalve week in verband met de wind en warmte niet meer. 

Heb maar drie kleine duivinnen uitgekozen als aangewezen duif in de hoop dat deze aan het scharrelen zijn met een doffer en snel naar huis willen komen. Heb er geen enkele verwachting van en we gaan morgen wel zien wat het wordt. Alles wat komt is mee genomen.

Het is zondagmorgen ver voor 8 uur en snel gekeken op de afdelingssite naar informatie over de losplaats en lossing van onze jongen in Sittard. Helaas geen enkele informatie op de site te vinden, zelfs niet tot aan de werkelijke lossing. Het lijkt erop dat kring 3 er dit keer als derde wiel bij hing omdat er totaal geen informatie verstrekt werd over het weer of de situatie op de lossing plaats. Ik vindt dit niet kunnen want je laat welbewust ruim 400 liefhebbers in de steek. 

Dan na mijn eerste ergernis verkropt te hebben maar gekeken naar weer online en vooral naar de satelliet beelden. Er zat inversie op de lijn maar deze loste snel op en om 8 uur was er van inversie geen sprake meer. Prachtig maar helaas geen duiven los. Uiteindelijk zouden de duiven om 8.30 uur gelost worden. Waarom nog een half uur langer gewacht dan nodig, nu hebben de duiven een half uur langer geen water gehad en moeten ze een half uur langer in de hitte vliegen terwijl dat voorkomen had kunnen worden. Vooral met de kop wind zou het voor de jongen op de verste afstand wel eens pittig kunnen worden. Op de kortste afstand Kleve moeten de jongen een 88 kilometer naar huis toe vliegen, dat is dus exact 46 kilometer dichter bij dan op mijn afstand. 

De afdeling lost op advies van het IWB (instituut wedvlucht begeleiding), helaas kijken ze nu vooral naar de inversie en niet met welke temperaturen de jongen thuis dienen te komen als er volgens hun mening vanwege de inversie niet vroeg gelost kan worden. Ben zelf van mening dat vooral met de jongen de IWB adviezen meer verliezen teweeg brengt met hun inversie theorie dan voorheen toen er mooi op tijd gelost werd.

Duivensport mooie hobby gaat helaas niet op voor de jonge duiven vluchten met IWB begeleiding.

Pffff zo lang ik al lid ben in Lochem heb ik niet mee gedaan met de jonge duiven vluchten omdat ik er in zijn geheel geen vertrouwen in had dat er goed gelost zou worden. Meestal probeerde ik wat Natour vluchten te spelen en vooral als jaarling gingen ze de mand in zodat ze dan een eerlijke kans krijgen om zich te bewijzen dan als jonge duif. 

We wisten de tijden van de voorhand en zouden dan om 10.30 uur een duif kunnen draaien om op dezelfde snelheid uit te komen. Na welgeteld 1 jonge duif te hebben zien vliegen kwam er ineens een jonge duif voor ons aangevlogen. Na zeker een rondje of 5 gemaakt te hebben lande ze op de invlieg klep en piepte het kloksysteem om 10.37 uur. Aangezien er nog geen melding uit Lochem was binnen gekomen moest dit wel een mooie vroege duif zijn. Hierna kwam de melding van Beumer/van Slooten op 10.37 uur op een kortere afstand en dan van 10.38 uur van Kroeze op een langere afstand. De duif welke Kroeze op 10.38 uur draaide bleek een jong van mij te zijn welke ik hem geschonken had. Prachtig daar doen we het voor en helemaal geweldig als dat duifje dan ook nog eens de eerste blijkt te winnen in onze vereniging. Deze duif de 18-876 komt uit het kweekhok en heeft als ouders de M15-476 en V11-986 (zie koppel 13 bij de kwekers)

De jongen kwamen heel slecht en bij het klok afslaan om 12.00 uur had ik er drie. (10.37 uur, 10.59 uur en 11.46 uur) Het concours stond in de vereniging maar liefst 72 minuten los met daarbij de vermelding dat er nog 3 prijzen niet verdient waren. Dus nog geen 25% van de duiven was terug om 12.00 uur op de hokken bij de liefhebbers. 

Nu om 23.00 uur heb ik er vier van de twaalf, hopelijk komen er morgen nog een paar terug. In Lochem is ongeveer de helft nog achter van de jongen.

Uitslag:

Vereniging 136 duiven: 2, 15, 30 (12/3)

CC de Graafschap 1169 duiven: 99, 243 (12/2)

Kring (3) 6062 duiven: 599 (12/1)

Conclusie:

Te laat gelost. IWB advies kost veel jonge duiven in de plaats van dat het de jongen moet beschermen voor slechte vluchten. Helaas door alleen te kijken naar inversie en niet na de oplopende temperaturen bereiken ze het tegen over gestelde. 

Mooi een jonge duif op tijd en boven verwachting, maar veel te weinig terug en dat is een beste domper. In ieder geval kunnen er volgende week weer vier duiven mee. Hopelijk komen er morgen nog een paar.