07-07-2023 Jongen op herkansing naar Neede.

Ik heb op de donderdagavond alle vroege jongen (40 stuks) in het donker in de mandjes gepakt voor hun tweede africhting naar Neede.

Het zou warm worden op de vrijdag dus ik ben extra vroeg opgestaan om eerst alle hokken schoon te maken en om de vliegduivinnen van een laatste voerbeurt te voorzien voordat deze s’avonds ingekorfd worden. Om 8.07 uur ben ik vertrokken met de jongen naar Neede, ik was er exact om 8.30 uur. Bij het vertrek was het 17 graden met een heldere blauwe lucht. De wind waaide uit het Zuidoosten. Maar de temperatuur zou snel per uur oplopen naar een maximum van ongeveer een 29 graden. Ik heb de jongen weer met de klok erbij om de minuut los gelaten. De jonge duif die op de woensdagmorgen nog terug is gekomen van de africhting van Neede heb ik niet losgelaten maar weer meegenomen naar Hengelo. Als je de jongen in het donker pakt is het lastig uitzoeken om haar er tussenuit te pakken. Dus 39 jongen gelost en ik ben er dus ook 39 minuten mee aan het lossen geweest.

Daarna gauw naar huis om te kijken hoeveel er terug zijn. Op de terugweg was de temperaruur al opgelopen tot 25 graden. Vlak bij ons huis aangekomen zie ik geen duiven op het dak van het huis zitten en er vliegt geen duif. Ik denk dan al, het zal toch weer niet zo zijn als op de maandag dat er maar 2 jongen terug zijn. Nadat ik de auto geparkeerd heb en de mandjes heb uitgelaten eerst naar de duivenklok gelopen om te kijken hoeveel duiven er op staan. Nou dat viel mee er stonden 13 jongen op. Die zaten ook allemaal binnen in het hok. Meteen komt er een koppeltje jongen aanvliegen en dan staan er 21 jongen op de klok en ook nu weer alle jongen naar binnen. Daarna valken de jongen gestaag door maar ze gaan bij aankomst meteen water drinken in de baadbak die voor het hok staat.

Ik ben nog maar een goed uurtje thuis of Hans Vultink belt dat hij een jonge duif van ons heeft opgevangen de 981. Dat kan, want ik mis er nog 7 van de africhting van maandag. Meteen afgesproken dat ik om 14.15 uur bij hem zal zijn om de jonge duif op te halen. Na het telefoontje naar de duivenklok gelopen waar de lijsten liggen van de africhting van maandag. Maar wat blijkt de 981 heb ik net los gelaten vanmorgen en is niet weg van de maandag. Wouw, het jong is de verkeerde kant uit gevlogen en loopt ook meteen binnen bij een andere liefhebber. Dat is wel even slikken en balen.

Maar het goede nieuws is dat al onze jongen terug zijn. Met dank aan Hans Vultink. Geen verliezen dit keer, dat stelt mij zeer tevreden. Nu nog zo ver zien te komen dat de meeste jongen voor mij terug zijn. Volgende week maar eens kijken wat het weer gaat doen en dan met onze jongen naar het eindstation van de africhtingen naar Lievelde “erve Kots”. Dat is precies 30 kilometer vliegen voor mijn duiven naar hun duivenhok.

Voor nu zijn we weer op de goede weg.